Raz-dva hotový zákusok fotorecept

eviana - fotkaeviana, 8. decembra 2013
Raz-dva hotový zákusok (fotorecept)
Foto: eviana

Momentálne mám kuchyňu plnú rôznych ciest na vianočné drobné pečivo... ale pod vplyvom všetkých tých vôní sa aj k dnešnej káve niečo žiadalo, tak Zobraziť celý popisMomentálne mám kuchyňu plnú rôznych ciest na vianočné drobné pečivo... ale pod vplyvom všetkých tých vôní sa aj k dnešnej káve niečo žiadalo, tak som to vyriešila týmto doslova bleskovým zákuskom. Je to hádam prvý zákusok, ktorý som piekla pred rokmi ako čerstvo vydatá. Je ideálny pre začiatočníkov, alebo tých čo pečeniu moc nefandia, prípadne keď treba rýchlo niečo pripraviť pre na poslednú chvíľu ohlásenú nečakanú návštevu... naozaj je hotový raz-dva :)

30
porcií
5 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g (pôvodne margarín)
1 šálka
2 - 3 PL
1 šálka
1 šálka
1 šálka
1 sáčok
3 ks
4 PL




Postup

  1. 1

    ...záber na môj prvý zošiť s receptami... je to už kopec, ba riadne kopčisko rokov, čo som si prvé recepty doň zapísala a ako vidieť podľa "ušmudlanosti" tejto strany, často som ho piekla :) Tu Vám predstavujem jeho základnú verziu, ale tento zákusok je nesmierne variabilný - časom a praxou som ho posúvala do ďalších levelov :)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv si dáme zovrieť "zálievku", ktorú tvorí maslo (v pôvodnom recepte bol margarín), 1 šálka kryštálového cukru (v pôvodnom recepte boli 2 šálky) a 3 PL kakaa - nezabudnite miešať :)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...po prevretí odstavíme zo sporáka a dáme vychladiť do studenej vody do vlažna

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pripravíme si sypké suroviny - pokojne použite klasickú polohrubú múku - ja som použila špaldovú a semolinu - pol na pol

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...do misy si dáme múku a prášok do pečiva, zmiešame

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pripravíme si vajíčka a rum (tuzemák). V pôvodnom recepte sa píše trochu, čo je dosť nejasný pomer, dala som polovičku štamprlíka (predpokladám cca 4 PL)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z vychladnutej zálievky si odoberieme jednu šálku

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zvyšnú zálievku vylejeme k sypkým surovinám, pridáme vajíčka a rum

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a všetko raz dva zmiešame do kompaktnej masy - žiadne extra miešanie, len nech sa všetko spolu spojí

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vylejeme na vymastený, krupicou vysypaný plech

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 12 minút - toto je klasický veľký plech. Ja som na zákusok chcela dať aj šľahačku, ale ak budete robiť len taký bez šľahačky, použite menší plech, aby bol zákusok vyšší.

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...hneď po upečení ešte horúci rovnomerne polejeme odloženou zálievkou. AK nebudete dávať šľahačku, môžete posypať kokosom alebo sekanými orieškami - hneď po tom ako ste koláč poliali zálievkou. Robila som tento koláč aj tak, že som do cesta pridala kokos (pomer múka 2/3, kokos 1/3) alebo sekané oriešky, hrozienka, sušené ovocie, kúsky čokolády... čo máte radi. Možností je neúrekom.

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...po vychladnutí môžeme (nie je nutné) potrieť džemom (u mňa marhuľový)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...navrstvíme šľahačku a dáme vychladiť a zákusok je hotový :)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...no a potom už len načančať - u mňa čokoládové hoblinky a ríbezľový džem - nakrájať a maškrtiť. TIP na záver: Zákusok je výborný aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny a omáčkou s horúcich malín :)

    Raz-dva hotový zákusok (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

paeva
kpláčiky, ktoré sú raz dva hotové aj u nás frčia, ukladám
radost
@eviana
tento koláčik pekávala tak možno až 30 rokov dozadu moja mama-posýpala ho kokosom..ja som niekedy urobila do upečeného dierky varechou-a naliala "polevu"-vsiakla a urobila dobro v celom koláčiku..raz posypala kokosom..raz drvenými orechmi..páčil sa mi aj poliaty čokopolevou..odchodom synov z domu a šetrením si zdravia-prestalo koláčikovanie..
dakujem za sladké spomienkovo...
eviana
@paeva , som rada, ak Ti recept prišiel vhod, ďakujem za milý komentár :)
eviana
@izabella929 , ďakujem za slová uznania... žiadne veľké umenie, ale účel splnil pri minime práce :)
eviana
@rados ť, nuž ja som vydatá 19 rokov, takže ten zákusok má už svoje roky, mám taký pocit, že kedysi som si ho zo Slovenky opísala. Som veľmi rada, že som Ti koláčikové spomienky ním priviala, ďakujem Ti za milé slová a pristavenie sa u mňa :)
archaa
mňamkový od Evičky...ja mám rumové obzvlášť rada...ňamiiii 5* a KK
sracz
... a ja by som si ho, milá @eviana 1, 2, 3 razy poprosil na veeeľkýýý dezertný tanieRik a pre mňa naviac zaliaty "žufanou" brusnicového džemu (ak by bol po ruke iba JAM, vôbec nevadí, rád sa obetujem!!!)!!! Krásne dni a s plnou parou do 3. adventného t*ý*ž*d*ň*a!
douglas
Je jednoduchý a pritom krásný...Vianočne "naladený". Pekne si prispôsobila dávkovanie s ohľadom na dnešné trendy a za to 5X*!
lidia3
aj ja ho poznam dlhe roky pod nazvom vareny ,robievam ho často len vajíčka nedavam cele ale najskôr dam žltka vymiešam sneh a jemne spojim a ak ma gazdinka fantáziu tak sa da urobiť na velmi vela spôsobov
smejkad
toto obdivujem - jednoduchy kolacik a takto lakavo ho dokazes naservirovat ,poklona :-)
cesminaz
Vyzera perfektne ;-) velmi chutne! Uz len semolina musim niekde zohnat..ukladam a dakujem za receptik :-)
pusta
niečo podobné robievala kedysi moja mama v nedeľu, len múka bola v ňom iba polohrubá, inak ako trené cesto, po upečení ho nevylepšovala šľahačkou, len posypala pred podávaním práškovým cukrom, ev upečené kakaové cesto prekrojila na polovice, potrela lekvárom spodnú časť, položila na to vrch a potom posypala práškovým cukrom a pokrájala na kocky alebo kosoštvorce.
perfektný rýchly zákusok ku kávičke poobede - osvedčená dobrá klasika. je fajn, že si vytiahla tento starý, jednoduchý, variabilný a rýchly recept :-) 5*****
mariamka
pozname, robime, varime :) vydaril sa ti krasne, a ma smrnc s tou bielou perinkou vo vianocnom zatisi :)
ancicka
Vzačiatkoch pečenia bol takýto jednodúchy koláčik asi každej začínajúcej gazdinky,mňa nevinímajuc.No takéto sú aj najlepšie.
Tu Semolínu nepoznám,musím sa po nej poobzerať.Kde ju kúpim?
pusta
@ancicka , semoliny je múka z tvrdej pšenice - je to durum múka, hrubosť asi ako krupica i veľkosť pomletého zrnka múky.
kúpiš ju v metre a teraz ju majú aj v tescu za prijateľnú cenu, pravda vba sú aj iné predajne a tak isto aj v zahraničí, pozri pod môj rp Vlnkový chlieb - máš tam vymenované všetky možnosti.
pusta
tesco som spomenula preto, lebo v metre musíš kúpiť celý karton, kde je celkom 10 balení po 900 gramov, zatiaľ čo v tescu je možné kúpiť aj len 1 balenie.
ancicka
dakujem pusta,do metra nechodím a v tesku sa poobzerám.
helca103
@eviana , ja robím podobný už roky ale táto kombinácia múky sa mi veľmi páči.Určite to vyskúšam lebo obidve múky v kuchyni používam. Semolinovú múku používam vďaka @havino , ona ma naučila veľa o tejto múke.. @ancicka semolinovú múku kúpiš aj v Bille, ja osobne ju môžem iba odporučiť na každé pečenie.
elysa
veru rýchlovka- u nás Bleskový koláč, máme ho radi....
eviana
@archaa , ďakujem za milé slová Slávuška... hlavne je nesmierne jednoduchý a rýchly, som trošku oprášila starodávny recept, len múky som zdravšie dala :)
eviana
@sracz milý, veru aj brusnicový džem by veľmi pasoval, ja som mala otvorený ríbezliak, tak som dala z toho. Ale doporučujem spraviť s vanilkovou zmrzlinou a prelivom z horúcich malín, alebo lesných bobúľ :) Ďakujem Ti za milé povzbudivé slová :)
eviana
@douglas , ďakujem Ti za pristavenie sa aj za milé uznanie tohto "storočného" oprášeného receptu... Teší ma, že si všimla, že som polohrubú nahradila zdravšou variantou múky, učím sa s ňou robiť a teší ma všetko, v čom sa mi ju podarí aplikovať :) Spravila si mi radosť :)
eviana
@lidia3 , ja ho mám už skoro 20 rokov uložený ako "Rýchly a lacný koláč" :) A tiež som ho už robila na milion spôsobov... ale musím sa priznať, že som recept hádam po 15 rokoch oprášila, tých prvých 5 rokov manželstva som ho ale robila veľmi často :)
eviana
@smejkad , ďakujem za Tvoje milé slová... to vieš, za tie roky som tých svojich poriadne rozmaznala... tak už keď jednoduchý koláčik, tak ho aspň trošku treba zušľachtiť :)
eviana
@cesminaz , som rada, že sa Ti koláčik páči, je aj s použitím týchto múk ľahučký a šťavnatý... a semolinu skús v talianskom obchode, je to ich "vynález" :)
eviana
@pusta milá, je to naozaj veľmi starý recept... ja som ho so Slovenky opisala... a ktovie kto ho napísal tam, je tak rýchly a ľahký, že sa môže niekomu zísť... tak ako sa kedysi veľmi zišiel mne... ja som len podala štafetu ďalej :)
eviana
@mariamka... tak pekne si mi ... až pri srdcia zahrialo :)
A neskutočne sexi vianočný avatar máš... Marge je môj človek :)
eviana
@staja , takže cukrárske začiatky sme mali zjavne rovnaké, resp. podobné :) Hľadala som tu ten recept, ale nevedela som ako sa volá, ja ho mám ako "rýchle a lacné rezy"... ale snáď mi to bude odpustené... nechcela som nikoho okrádať a už vôbec nie @elysa , ktorej recepty mám veľmi rada... :)
eviana
@ancicka , myslím, že sem chodia aj začínajúce kuchárky, cukrárky čerpať inšpiráciu a že sa môže niekomu zísť tak, ako sa zišiel v mojich začiatkoch mne. Semolinu u nás v Tescu nemajú, ale dostala som ju v Billa :) Naozaj výborne sa s ňou pečie a je skvelá aj na domáce rezance :)
eviana
@helca103 , aj ja som vďačná @havino za to, že ma zoznámila s týmito múkami a ich významom pre zdravie človeka. Tiež kupujem semolinu v Billa a veľmi rada ju používam. Včera tu @archaa dala krásne pečivko zo špaldovej múky... ja sa tak teším z každého nového úspechu s týmito múkami... ako malý Domino novej hračke :)
eviana
@elysa , po @stajkinom upozornení som sa dostala k Tvojmu receptu, nechcela som nikoho okradnúť o zásluhy, veď sa ani netrvárim, že je to môj recept :) Ak by Ti tu tento môj vadil, povedz, dám vymazať. Nakukla som na ten Tvoj... veru vyzerá mňam, aj s kokosom je fajný :)
pusta
mňa zaujal tvoj rukou písaný receptový starý zošit :-)
taký mala aj moja dobrrá mama.
dobre si spravila, že si dala štafetu dalej :-)
elysa
@eviana žiadne mazanie...:) ja mám recept od svokry, veru u nás sa piekol pravidelne, teraz z času na čas, aj to len v týždni, lebo mojim synom sa v nedeľu zákusok bez krému neráta, ba Ty si mu dala formu nedeľného- takže pre mňa inšpirácia :)... veru toto je vďačný koláč, v poslednom čase sa rada vraciam k starým dobrým receptom... prajem Ti krásny predvianočný čas, plný voňavého pečenia a čakám ďalšie dobroty od Teba...
eviana
@pusta... joooj... takých zošitov ja mám viac, ale tento si toho asi najviac zažil, myslím pečenia, tam mám asi tie naj... a medzi nimi napr. perkelt podľa maminky, kapustnicu podľa maminky... to vies, mama bola vždy "priateľ na telefóne" :)
eviana
@mesiar50 , ďakujem Lacko za milé slová, bol to taký z núdze cnosť zákusok, ale svoj účel splnil, moji maškrtníci si došli na svoje :)
eviana
@elysa , ďakujem za Tvoju veľkodušnosť, mrzelo by ma, keby si sa hnevala. Presne si to vystihla... tiež v poslednom čase častejšie zablúdim do toho svojho starého zošita s prvými receptami... Aj ja Tebe prajem veľa úsmevov a pohody... v duši aj v kuchyni a tiež sa teším na ďalšie Tvoje lakocinky :)
zdezda
:-)pekne vyzdobený koláčik, ja ho tu mám pod názvom Vodouch, lebo tak som si ho odkukala z českej Hrníčkovej kuchařky :-)
salinka
Verím, že tento koláčik bol aj veľmi rýchlo zjedený:-) A taký "upískaný" zošit z čias mojich kuchárskych začiatkov mám aj ja:-))))
eviana
@zdezda , az dnes som zaregistrovala Tvoj komentar, prepac... Krasny názov Vodouch, takto som ho nepoznala... ale ako aj pri recepte píšem, je to naozaj historický kus... ale výborný na také to rýchle pečenie :)
Ďakujem za nové info :)
eviana
@salino čka moja milá, keď je doma mláďatko a je pri chuti, tak všetko je zjedené expresnou rýchlosťou :) Ja tie staré ucapkané zošity a kuchárske knihy milujem... Ty tiež? :)
salinka
Už som si ich začala prepisovať, lebo niektoré sú čiastočne nečitateľné. Ale určite ich nevyhodím, nechám pre ďalšie generácie:-))) Možno tam nájdu nejaké poklady, čo budú chcieť oprášiť.
lidia3
roky tento kolač robim mam ho pod nazvom vareny kolač davam najskôr žltky a bielka vyšlaham a potom pridam a dam piecť pri fantazii sa snim daju robiť rôzne obmeny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia