Raz-dva hotový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Momentálne mám kuchyňu plnú rôznych ciest na vianočné drobné pečivo... ale pod vplyvom všetkých tých vôní sa aj k dnešnej káve niečo žiadalo, tak som to vyriešila týmto doslova bleskovým zákuskom. Je to hádam prvý zákusok, ktorý som piekla pred rokmi ako čerstvo vydatá. Je ideálny pre začiatočníkov, alebo tých čo pečeniu moc nefandia, prípadne keď treba rýchlo niečo pripraviť pre na poslednú chvíľu ohlásenú nečakanú návštevu... naozaj je hotový raz-dva :)

30
porcií
5 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. ...záber na môj prvý zošiť s receptami... je to už kopec, ba riadne kopčisko rokov, čo som si prvé recepty doň zapísala a ako vidieť podľa "ušmudlanosti" tejto strany, často som ho piekla :) Tu Vám predstavujem jeho základnú verziu, ale tento zákusok je nesmierne variabilný - časom a praxou som ho posúvala do ďalších levelov :)
  2. Najprv si dáme zovrieť "zálievku", ktorú tvorí maslo (v pôvodnom recepte bol margarín), 1 šálka kryštálového cukru (v pôvodnom recepte boli 2 šálky) a 3 PL kakaa - nezabudnite miešať :)
  3. ...po prevretí odstavíme zo sporáka a dáme vychladiť do studenej vody do vlažna
  4. ...pripravíme si sypké suroviny - pokojne použite klasickú polohrubú múku - ja som použila špaldovú a semolinu - pol na pol
  5. ...do misy si dáme múku a prášok do pečiva, zmiešame
  6. ...pripravíme si vajíčka a rum (tuzemák). V pôvodnom recepte sa píše trochu, čo je dosť nejasný pomer, dala som polovičku štamprlíka (predpokladám cca 4 PL)
  7. ...z vychladnutej zálievky si odoberieme jednu šálku
  8. ...zvyšnú zálievku vylejeme k sypkým surovinám, pridáme vajíčka a rum
  9. ...a všetko raz dva zmiešame do kompaktnej masy - žiadne extra miešanie, len nech sa všetko spolu spojí
  10. ...vylejeme na vymastený, krupicou vysypaný plech
  11. ...dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C na 12 minút - toto je klasický veľký plech. Ja som na zákusok chcela dať aj šľahačku, ale ak budete robiť len taký bez šľahačky, použite menší plech, aby bol zákusok vyšší.
  12. ...hneď po upečení ešte horúci rovnomerne polejeme odloženou zálievkou. AK nebudete dávať šľahačku, môžete posypať kokosom alebo sekanými orieškami - hneď po tom ako ste koláč poliali zálievkou. Robila som tento koláč aj tak, že som do cesta pridala kokos (pomer múka 2/3, kokos 1/3) alebo sekané oriešky, hrozienka, sušené ovocie, kúsky čokolády... čo máte radi. Možností je neúrekom.
  13. ...po vychladnutí môžeme (nie je nutné) potrieť džemom (u mňa marhuľový)
  14. ...navrstvíme šľahačku a dáme vychladiť a zákusok je hotový :)
  15. ...no a potom už len načančať - u mňa čokoládové hoblinky a ríbezľový džem - nakrájať a maškrtiť. TIP na záver: Zákusok je výborný aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny a omáčkou s horúcich malín :)