Rascové špirálky

pusta - fotkapusta, 9. marca 2011
Rascové špirálky
Foto: pusta

Rascové špirálky podávam ako slané pohostenie alebo ako zákusok k vínu, tiež ako prílohu k polievkam. Príprava je jednoduchá a cesto nemusí pred Zobraziť celý popisRascové špirálky podávam ako slané pohostenie alebo ako zákusok k vínu, tiež ako prílohu k polievkam. Príprava je jednoduchá a cesto nemusí pred pečením kysnúť.

1 dávka
porcia
60 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
35 g, čerstvé
250 ml,studené
150 g
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme múku, zmiešame so soľou, pridáme žltok, bravčovú masť, rozmrvené droždie a mliekom spracujeme na cesto.

  2. 2

    Z cesta vyformujeme bez dalšieho kysnutia valec, pokrájame na dieliky, z ktorých ušúľame dlhšie tyčinky. Tyčinky na oboch koncoch 2-3x zatočíme v protismere, čím vzniknú špirálky, ktoré poukladáme na plech s pečiacim papierom. Na povrchu ich potrieme s bielkom, ktorý sme rozšľahali so soľou a posypeme celou rascou.

  3. 3

    Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov 20 -25 stupňov. Hotové tyčinky sú na povrchu chrumkavé a z vnútra vláčne aj viac dní, môžu sa pripraviť preto aj vopred.

Diskusia k receptu

lyali
@Pusta , slané je pre mňa veru lepším zákuskom ako sladké :-) Ďalší z Tvojich skvelých receptov! KK :-)
cica2
tiež máme radi takéto slané dobroty, vďaka za recept, krásne sa ti vydarili! :).....nemám ešte dlhé skúsenosti s kysnutým cestom, preto sa chcem opýtať že či je lepšie dávať do cesta na takéto slané, bravčovú masť, namiesto palmarínu alebo masla?
pusta
cica 2, dakujem. Každý tuk má svoje opodstatnenie v kysnutom ceste a jeho druh je v príslušnom rp vždy uvedený.pravdou je, že pri použití bravčovej masti cesto rýchlejšie a lepšie vykysne, je kyprejšie a po upečení zostane aj dlhšie vláčne, v minulosti sa používal pri pečení zákuskov, lístkového cesta a rovnako aj rôznych slaných aj sladkých posúchov, dokonca krémešov - to je nezaplatenia hodná skúsenosť slávnych cukrárov a našich pra-prababičiek.
pusta
mariaklara, myslím, že budeš veľmi úspešná, okrem toho sa s cestom veľmi dobre pracuje. ak ja mám návštevu a vidia na stole už upečené tyčinky, sú spokojní vopred a pýtajú si zabaliť aj domov. sú naozaj chutné a prudko jedlé.
pusta
jarunka, dakujem a pre teba by som napísala to isté, čo už som uviedla vyššie. nech sa ti vydaria.
bzuky
To vyzerá nádherne aj suroviny sú super o chuti nepochybujem. Ďakujem
ancicka
Takéto špiraliky som ešte nerobila.Vyskúšam!Ja mám tiež vo zvyku pridávať masť do kys.cesta,adávam za pravdu,že cesto je vlačnejšie.Možno že aj mleté škvarky by v tom boli dobré.
cica2
@pusta , velmi pekne ďakujem za odpoveď a radu:)) Prajem pekný dník!
makinka31
pusta,
tieto tvoje vyzeraju jednoduchsie ako moje slane korbace, niekedy vyskusam:)
pusta
ančička, tak ako píšeš, ale ak použiješ oškvarky, sú dosť krehké a nedajú§ sa krútiť, inak sú tiež super, mám vyskúšané.
pusta
makinka31, jednoduchšie možno, ale mne sa tie tvoje páčia a chystám sa na ne, určite sú vynikajúce, mám ich v mkk
eraserhead
múka celozrnná aká?
pšeničná, špaldová, ovsená, ražná....hladká, stredná, hrubá...akú konkrétne ste použili?
dzinto
ako sa preosieva celozrna muka ? potom uz nebude celozrna !
bozulka
@dzinto múka sa preosieva nielen pre nečistotyale hlavne aby sa prevzdušnila,cesto je potom kvalitnejšie.
pusta
eraserhead, chyba tlače, nie celozrnná múka ale múka polohrubá, p.p. som na predvolenom zle klikla, blbne mi pc, vdaka za otázku, už som to opravila.
pusta
dzinto, v danom prípade sa jedná o polohrubú múku, už som to opravila, ospravedlňujem sa za chybu tlače. aj celozrnná múka sa preosieva, nuž cez sito a prečo? odpovedala už bazulka za mňa.
babkamt
ja mám doma len kačaciu masť,môžem ju použiť,alebo mám kúpiť bravčovú masť
pusta
babkant na kysnuté cestá kačacia masť nie je vhodná, v recepte je uvedená brasvčová masť a má v ňom dominantné a kľúčové postavenie, takže žiaden iný tuk ju nenahradí.
mariaklara
Ja som nevydržala do Jozefa, ráno som ich pekne krásne upiekla, keďže druh múky ráno ešte nebol zmenený, použila som štyri druhy múk( špaldovú, žitnú, pšeničnú a hladkú špecial), proste takú, akú som mala doma. Pridala som voňavučkú, čerstvú bravčovú masť. Ponúkla som dcéru s manželom, susedku, ktorú nikdy nevynechám pri ochutnávke, kamošku a samozrejme manžela. Boli, hovorím, že už len boli fantastické! Všetkým veľmi chutili. Týmto sa ti Pustinka chcem poďakovať za chutný receptík. P.S. V sobotu skúsim s polohrubej múky, potom ti dám vedieť.
pusta
mariaklara, to ma naozaj veľmi teší a priznámsa, že ked som ich ja robila po prvýkrát, mne veľmi pripomínaki tyčinky z lístkového cesta, ale boli ešte lepšie, tá bravčová masť tam robí svoje...ale to je super, daj sa robiť aj z inej múky, už som síce robila aj z hladkej múky a zase mi z toho vychádza len jedno - tá bravčová masť + droždie...
mariaklara
No a už sú hotové, sú výborné ! Tie prvé boli trošku iné, tak trochu suchšie, ale to je asi preto, že som použila tri druhy múky. Tie zaraďujem ( s prižmúrením oka ) do zdravšej stravy. O týždeň, tieto dnešné urobím môjmu Jozefovi, je to rýchlo hotové. Ešte raz ďakujem !
mariaklara
Pustinka, prosím ťa, oprav mi v mojom predchádzajúcom vstupe (10.3.- z polohr. m.) jednu pravopisnú chybu, ktorú môžeš opraviť len ty. Potom aj toto zmaž. Ďakujem a želám pekný deň!
pusta
mariaklara, možno som slepá, ale ja som tú pravopisnú chybu nenašla. napíš, ktorú konkrétne, čo mám opraviť, ostatné potom vykliknem, ok?
pusta
mariaklara, v tvojom vstupe 10. 3. nemáš polohr. múku a v ostatnom texte nenachádzam žiadnu pravopisnú chybu. asi si stojím na kábli, sorry
baculata
Vaše tyčinky som piekla už dva krát, velmi sa páčili celej rodine, dakujem za recept.
mariaklara
Na Jozefa mali óóóbrovský úspech. Všetky tvoje recepty sú výborné !
pusta
mariaklara, dakujem. teším sa, že tyčinky mali úspech, majú aj u nás a sú stále žiadané, aj mimo osláv.
mariaklara
@pusta , tieto tvoje tyčinky sa stali v našej rodine veľmi obľúbené, pečiem ich skoro každý týždeň, je to rýchlo urobené. " ĎAKUJEM ! "
mariaklara
po dlhšom čase opäť mi prišla na chuť táto dobrota...už mám zamiesené...:-)
kata50
Práve si na nich pochutnávame. Polovicu som posypala makom a polovicu razcou. Sú úžasné. Vďaka za recept :-)
pusta
@mariaklara , tak zase máš zamiesené na špirálky :-)
mám radosť, že vám chutia.
dakujem.
pusta
@kata50 , teší ma, že sú úžasné :-)
to ja dakujem tebe za fantastickú správu.
pusta
@j änger, hádam aj tá bravčová masť bude a spravíš ich potom aj ty.
dakujem.
mariaklara
Po dlhšej dobe je tu opäť čas na tvoje tyčinky, len múku som použila celozrnnú...:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia