Foto: kukulienka71
Klasika maďarskej kuchyne s lineckým cestom,tvarohovou plnkou,marhuľovým lekvárom a pre tento koláč tak typickou snehovou mriežkou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
24 dkg |
|
12 dkg |
|
6 dkg |
|
1 ks |
|
1 dcl |
|
1 ks |
|
1 ks chemicky neošetreného |
|
Plnka: | |
75 dkg |
|
10-12 dkg |
|
3 ks |
|
5-10 dkg |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Pena: | |
3 ks |
|
15 dkg |
|
2-3 dcl |
|
Postup
-
1
Tento výborný koláč som nepiekla teraz,fotky postupu preto nepridávam.Postup však vôbec nie je zložitý. Zo surovín na cesto:múky,zmäknutého masla,cukru,žĺtka,smotany,prášku do pečiva a nastrúhanej citrónovej kôry si pripravíme linecké cesto obyčajným zmiesením. Necháme ho v chlade pol hodiny odpočívať.
- 2
Na plnku zmiešame v mise tvaroh s cukrami,premytými a namočenými hrozienkami,žĺtkami a trochou citrónovej šťavy.Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a tiež primiešame k tvarohovej mase.
- 3
Cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme na veľkosť plechu (mala som 37x24cm) a pomocou valčeka ho preložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s vyšším okrajom alebo odopínateľným pántom. Rúru si vyhrejeme na 180°C.
- 4
Na cesto rovnomerne vylejeme tvarohovú plnku a dáme upiecť. Medzitým vyšľaháme bielky na penu,kedˇ sú tuhé,pridáme cukor a úplne vyšľaháme. Asi po 30 min. pečenia koláč vyberieme,vrecúškom naplneným penou urobíme na koláč mriežku a vsunieme späť do rúry,kým sa aj sneh trochu presuší,chytí farbu. Hotový koláč vyberieme z rúry,do otvorov v mriežke lyžičkou napatláme marhuľový džem,necháme vychladnúť a nakrájame na väčšie kocky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/piskotas-rakoczi-turos-almaval-...
ej mne sa veru páči ten írečitý názov, pripomínajúci rodisko .-)
krásne nazdobený, poznám ho z domu: chutný, aj oko aj pusa si príde na svoje aj žalúdok aj duša :-)
@kukulienka palec hore!
milá @salinka , koláčik máš podľa mňa krásny a s novým zdobítkom sa snáď skamarátiš, ak bude častejšie používané, len vypekaj;-) ty si skôr zohyzdila (ale to je prisilné slovo, skôr len dokomolila) menodarcu koláča:-))
A vieš, že vďaka tebe som sa dozvedela aj ja zasa niečo nové? Vraj je pomenovaný nie po veľmožovi, ale po majstrovi cukrárovi Jánosovi Rákóczim.
Ďakujem pekne za pozitívnu odozvu, maj sa pekne!