Rákóczi túrós - Rákócziho tvarožník

Autor receptu: kukulienka71

Klasika maďarskej kuchyne s lineckým cestom,tvarohovou plnkou,marhuľovým lekvárom a pre tento koláč tak typickou snehovou mriežkou.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tento výborný koláč som nepiekla teraz,fotky postupu preto nepridávam.Postup však vôbec nie je zložitý. Zo surovín na cesto:múky,zmäknutého masla,cukru,žĺtka,smotany,prášku do pečiva a nastrúhanej citrónovej kôry si pripravíme linecké cesto obyčajným zmiesením. Necháme ho v chlade pol hodiny odpočívať.
  2. Na plnku zmiešame v mise tvaroh s cukrami,premytými a namočenými hrozienkami,žĺtkami a trochou citrónovej šťavy.Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a tiež primiešame k tvarohovej mase.
  3. Cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme na veľkosť plechu (mala som 37x24cm) a pomocou valčeka ho preložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s vyšším okrajom alebo odopínateľným pántom. Rúru si vyhrejeme na 180°C.
  4. Na cesto rovnomerne vylejeme tvarohovú plnku a dáme upiecť. Medzitým vyšľaháme bielky na penu,kedˇ sú tuhé,pridáme cukor a úplne vyšľaháme. Asi po 30 min. pečenia koláč vyberieme,vrecúškom naplneným penou urobíme na koláč mriežku a vsunieme späť do rúry,kým sa aj sneh trochu presuší,chytí farbu. Hotový koláč vyberieme z rúry,do otvorov v mriežke lyžičkou napatláme marhuľový džem,necháme vychladnúť a nakrájame na väčšie kocky.