Pupáky s makom

Rastislav Molnár
šéfkuchár reštaurácie Pútnický mlyn v Marianke, 22. decembra 2012
Pupáky s makom
Foto: Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
20 g
20 g
1,5 dl
1 ks
štipka
200 g
150 g
1,5 dl
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zarobíme si cesto, vyšúľame si dlhé šúľky s priemerom 0,5 cm a dáme do rúry piecť na 170 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Mak uvaríme spolu s mliekom a cukrom, šúľky nakrájame na malé kúsky. Nakoniec ich prelejeme rozpusteným maslom a zmiešame s makom.

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
U nás štedrý deň bez pukákov si nevieme predstaviť my to máme na obed, pretože celý deň je pôst a toto je obed môj manžel hovorí ,že tento pôst udržiava a rad sa podriaďuje vraj je to to pre dobrú ženu .... ja som už nahradila cukor do maku medom je to lahšie straviteľné pre tých , ktorí majú problémy žlčníkového rázu pri konzumacii makových jedál , vyskúšaj je to super ....
My máme na Štedrý deň opekance, tak sa volajú v BB a okolí, ale s tvarohom. Na Starý rok robíme s makom. Rada by som bola keby ste mi poradili ako ich správne pripraviť, lebo sa mi stáva, že niektorý je skoro rozvarený a druhý tvrdý.
Ani u nas nesmu makove pupaky ci opekance chybat na stedrovecernom jedalnom listku. Moja rada, ako ich rovnomerne
pripravit aby sa nerozpadali alebo niektore nezostali tvrde je, ze ich
prelievam horucim osladenym mliekom. Do sitka dam nakrajane
pupaky a tolkokrat ich prelejem mliekom kym nemaju spravnu
konzistenciu.Potom kazdy kusok obalim zvlast v pomletom maku
a ulozim na dno misy prvu vrstvu pupakov. Potom ich pokvapkam roztopenym horucim medom a roztopenym maslom. Nasleduje dalsia
vrstva makom obalenych pupakov, medu a roztopeneho masla.
Posledna vrstva je tiez poliata medom a maslom. Je to trochu babracka, ale vysledok stoji za to!
Dufam evkalibka, ze som Ti pomohla.

Pridaj komentár k receptu: