Foto: eldina
aj oči musia jesť...:)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 ml |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
50 ml |
|
štipka |
|
1 kg |
|
1 bal |
|
Puding: | |
300 ml |
|
100 ml |
|
1 bal |
|
2 PL |
|
Cukrový sirup: | |
1/2 šálky |
|
1 šálka |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: /cukor pridajte či do cesta alebo do pudingu podľa svojho gusta, gramáž totiž nie je dôležitá/.....ešte poviem, že ja do cesta pridávam aj vanilkovú arómu, cesto je voňavejšie...
-
2
do vlažného mlieka a vody pridať kvasnice, štipku soli, trochu cukru a múky, nechať vykysnúť kvások..
-
3
kým rastie kvások, treba uvariť puding, aby čím skôr vychladol.. v troche mlieka pomiešať Zlatý klas a 2 PL škrobového prášku /kto chce minúť viac mlieka a pudingov, nech dá do 750 ml mlieka 2 Zlaté klasy, ja som šetrila..:)) ../...zvyšok mlieka dať variť /pridávam aj štipku masla, vtedy mlieko neprihorí/ aj s cukrom a pred vrením pridať rozmiešaný Zlatý klas , miešať, kým nezhustne...nechať vychladnúť...
-
4
do kvásku pridať olej, zvyšok cukru /aj tu sa riaďte svojou chuťou, koľko sladíte/ a polovicu múky, vymiešať hladké, redšie cesto...nechať vykysnúť..
-
5
po vykysnutí pridávať múku, kým sa cesto nelepí.../odporúčam mať doma viac ako 1 kg múky, človek nikdy nevie, koľko jej bude pri kysnutom ceste potrebovať/..:))..z cesta odtŕhať kúsky a tvarovať "loptičky"../ja som mala 13ks/
- 6
každú vyvaľkať a dať do stredu za 1 kopcovitú PL pudingu, puding prekrývať cestom-ako je na obrázku..
- 7
tak až do konca, kým nie je puding v ceste..
- 8
loptičku prevrátiť
- 9
a potľapkať, nech je širšia...kým urobíte všetky, tie prvé už trochu vykysnú..
- 10
každú "placku" prekrojiť na 8-mich miestach tak, aby stred ostal v celku.../viď obrázok/
- 11
každý lupienok otočiť o 90 ° /to už odporúčam na plechu, vystlanom papierom na pečenie/...ten na obrázku som ešte robila na pracovnej doske, potom som si to uľahčila na plechu..
- 12
zárezy medzi lupienkami zľahka potrieť olejom a navrch dať slivkový lekvár /aj netreba, ale viac sa mi to páčilo/..:)
- 13
piecť v predhriatej trúbe na 180 °C cca 20 minút...--------kým sa pečie koláč, dať variť vodu s cukrom, povariť, kým nevznikne hustejší sirup, ktorým sa potierajú horúce pudingové kvietky, budú lesklejšie/ak ich nechcete posypať práškovým cukrom/...
- 14
koláč potretý sirupom
- 15
a tu je moja paráda!!! 3 zmizli ešte horúce...:) cesto je mäkké, že viac ani nemôže byť...:)..nabudúce skúsim z "farebnejšieho" pudingu, efekt bude lepší, lupienky budú farebnejšie....... / tento x som improvizovala, mala som doma len Zlatý klas, nechcelo sa mi ísť do obchodu kvôli pudingu..:)......./koláč nie je suchý, puding je v každej časti/....v príprave je zahrnutý všetok čas, aj s kysnutím..
- 6
teraz vyskusam Tvoje sladke, su krasne, dam vediet ako dopadli :)