Pudingový kvietok (fotorecept)

Autor receptu: eldina

aj oči musia jesť...:)

70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /cukor pridajte či do cesta alebo do pudingu podľa svojho gusta, gramáž totiž nie je dôležitá/.....ešte poviem, že ja do cesta pridávam aj vanilkovú arómu, cesto je voňavejšie...
  2. do vlažného mlieka a vody pridať kvasnice, štipku soli, trochu cukru a múky, nechať vykysnúť kvások..
  3. kým rastie kvások, treba uvariť puding, aby čím skôr vychladol.. v troche mlieka pomiešať Zlatý klas a 2 PL škrobového prášku /kto chce minúť viac mlieka a pudingov, nech dá do 750 ml mlieka 2 Zlaté klasy, ja som šetrila..:)) ../...zvyšok mlieka dať variť /pridávam aj štipku masla, vtedy mlieko neprihorí/ aj s cukrom a pred vrením pridať rozmiešaný Zlatý klas , miešať, kým nezhustne...nechať vychladnúť...
  4. do kvásku pridať olej, zvyšok cukru /aj tu sa riaďte svojou chuťou, koľko sladíte/ a polovicu múky, vymiešať hladké, redšie cesto...nechať vykysnúť..
  5. po vykysnutí pridávať múku, kým sa cesto nelepí.../odporúčam mať doma viac ako 1 kg múky, človek nikdy nevie, koľko jej bude pri kysnutom ceste potrebovať/..:))..z cesta odtŕhať kúsky a tvarovať "loptičky"../ja som mala 13ks/
  6. každú vyvaľkať a dať do stredu za 1 kopcovitú PL pudingu, puding prekrývať cestom-ako je na obrázku..
  7. tak až do konca, kým nie je puding v ceste..
  8. loptičku prevrátiť
  9. a potľapkať, nech je širšia...kým urobíte všetky, tie prvé už trochu vykysnú..
  10. každú "placku" prekrojiť na 8-mich miestach tak, aby stred ostal v celku.../viď obrázok/
  11. každý lupienok otočiť o 90 ° /to už odporúčam na plechu, vystlanom papierom na pečenie/...ten na obrázku som ešte robila na pracovnej doske, potom som si to uľahčila na plechu..
  12. zárezy medzi lupienkami zľahka potrieť olejom a navrch dať slivkový lekvár /aj netreba, ale viac sa mi to páčilo/..:)
  13. piecť v predhriatej trúbe na 180 °C cca 20 minút...--------kým sa pečie koláč, dať variť vodu s cukrom, povariť, kým nevznikne hustejší sirup, ktorým sa potierajú horúce pudingové kvietky, budú lesklejšie/ak ich nechcete posypať práškovým cukrom/...
  14. koláč potretý sirupom
  15. a tu je moja paráda!!! 3 zmizli ešte horúce...:) cesto je mäkké, že viac ani nemôže byť...:)..nabudúce skúsim z "farebnejšieho" pudingu, efekt bude lepší, lupienky budú farebnejšie....... / tento x som improvizovala, mala som doma len Zlatý klas, nechcelo sa mi ísť do obchodu kvôli pudingu..:)......./koláč nie je suchý, puding je v každej časti/....v príprave je zahrnutý všetok čas, aj s kysnutím..