Pšenový nákyp
Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Pšeno je mojou obľúbenou surovinou. Je veľmi vďačné, dá sa robiť naslano, aj nasladko. So slivkami je to výborná kombinácia.
4-5 porcie |
40 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Pšeno prelejeme horúcou vodou. Potom ho zalejeme mliekom a zakryté pomaly varíme cca 15 minút. Nemiešame. Ak by bolo treba, prilejeme troška mlieka. Necháme trocha vychladnúť.
- Potom k pšenu pridáme med (sladíme podľa svojej chuti), žĺtky, škoricu a hrozienka. Premiešame.
- Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- Do vymasteného pekáča rozložíme polovicu pšena.
- Na pšeno poukladáme vykôstkované a na štvrtiny narezané slivky.
- Zakryjeme druhou polovicou pšena.
- Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 15 minút.
Potom vyberieme. Po povrchu rozložíme plátky masla a dáme dopiecť dozlata.
- Podávame ozdobené šľahačkou a môžeme si pridať kompót, ovocie a pod.