Pšenový nákyp

Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Pšeno je mojou obľúbenou surovinou. Je veľmi vďačné, dá sa robiť naslano, aj nasladko. So slivkami je to výborná kombinácia.

4-5
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pšeno prelejeme horúcou vodou. Potom ho zalejeme mliekom a zakryté pomaly varíme cca 15 minút. Nemiešame. Ak by bolo treba, prilejeme troška mlieka. Necháme trocha vychladnúť.
  2. Potom k pšenu pridáme med (sladíme podľa svojej chuti), žĺtky, škoricu a hrozienka. Premiešame.
  3. Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
  4. Do vymasteného pekáča rozložíme polovicu pšena.
  5. Na pšeno poukladáme vykôstkované a na štvrtiny narezané slivky.
  6. Zakryjeme druhou polovicou pšena.
  7. Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme. Po povrchu rozložíme plátky masla a dáme dopiecť dozlata.
  8. Podávame ozdobené šľahačkou a môžeme si pridať kompót, ovocie a pod.