Pšenové guľky

Pšenové guľôčky so syrom a slaninou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Aj pšeno patrí k surovinám, ktoré sa v našich domácnostiach veľmi nepoužívajú.* Pritom je prirodzene bezlepkové, takže výhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu. Dá sa použiť na sladké aj slané jedlá. Tieto guľôčky sú robené naslano.

3-4
porcie
45 (+ chladnutie) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pšeno uvaríme v mlieku s troškou soli domäkka. Zakryté necháme úplne vychladnúť. Môžeme variť aj vo vode, ale uvarené v mlieku je chutnejšie.
  2. Potom k nemu pridáme vajce, múku, nasekané bylinky, korenie a soľ a rukou dobre premiešame. Použila som tentokrát feniklovú vňať, ale je možné použiť čerstvú majoránku, saturejku a iné bylinky.
  3. Vlhkými rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 3 cm.
  4. Guľôčky varíme v osolenej vode 8 minút. Potom ich vyberieme dierkovanou naberačkou a ukladáme na taniere.
  5. Kým sa guľôčky varia, nakrájame na kocky slaninu a vyškvaríme ju. Na tanieri polejeme guľôčky slaninou aj s výpekom a posypeme syrom. Ihneď podávame.