Pšenové guľky
Pšenové guľôčky so syrom a slaninou (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Aj pšeno patrí k surovinám, ktoré sa v našich domácnostiach veľmi nepoužívajú.* Pritom je prirodzene bezlepkové, takže výhodné aj pre tých, čo lepok nemôžu. Dá sa použiť na sladké aj slané jedlá. Tieto guľôčky sú robené naslano.
3-4 porcie |
45 (+ chladnutie) minút príprava |
Postup
- Pšeno uvaríme v mlieku s troškou soli domäkka. Zakryté necháme úplne vychladnúť. Môžeme variť aj vo vode, ale uvarené v mlieku je chutnejšie.
- Potom k nemu pridáme vajce, múku, nasekané bylinky, korenie a soľ a rukou dobre premiešame. Použila som tentokrát feniklovú vňať, ale je možné použiť čerstvú majoránku, saturejku a iné bylinky.
- Vlhkými rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 3 cm.
- Guľôčky varíme v osolenej vode 8 minút.
Potom ich vyberieme dierkovanou naberačkou a ukladáme na taniere.
- Kým sa guľôčky varia, nakrájame na kocky slaninu a vyškvaríme ju.
Na tanieri polejeme guľôčky slaninou aj s výpekom a posypeme syrom.
Ihneď podávame.