Pšenično-ražný chlieb delikates

glosterka - fotkaglosterka, 5. januára 2011
Pšenično-ražný chlieb delikates
Foto: glosterka

Recept na výborný chrumkavý chlebík pečený v trúbe.

100 minút
príprava
45 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Nepravý ražný kvások:
1/2 hrnčeka, tmavá
1/2 hrnčeka, vlažná
1 KL
1 PL
Ďalšie suroviny:
menej ako 1 a pol hrnčeka, vlažná
1 PL
2 KL
400 g
100 g
100 g, tmavá
menej ako pol hrnčeka
2 KL, celá
Zmes na potretie:
200 ml, vlažná
1 KL
1 menšia KL




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme nepravý žitný kvások. Dôkladne v miske zmiešame tmavú ražnú múku s vlažnou vodou, cukrom a sušeným droždím. Necháme 20 minút nakysnúť.

  2. 2

    Do väčšej misky dáme vlažnú vodu, olej, soľ, preosiatu múku (všetky druhy), ovsené vločky, rascu a na vrch dáme pripravený kvások. Vypracujeme polotuhé cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme ho pri izbovej teplote (v kuchyni) kysnúť hodinu.

  3. 3

    Po vykysnutí z cesta vytvarujeme 2 bochníky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

  4. 4

    Trúbu si dáme vyhriať na 220°C. Chlieb potrieme zmesou z vlažnej vody, soli a oleja, ktoré dobre rozmiešame. Pripravené bochníky pečieme takto: 15 minút pri teplote 220°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 30 minút.

    Pšenično-ražný chlieb delikates - obrázok 4
  5. 5

    Upečený chlieb vytiahneme, dáme na mriežku a ešte raz potrieme slanou vodou s olejom. Necháme vychladnúť.

    Pšenično-ražný chlieb delikates - obrázok 5

Diskusia k receptu

glosterka
@marianne69 , aj sám, len taký holý krajšek chutí výborne. Spravím ho tento týždeň. Teraz dopapávame ten malý pšenično-ražný.
michsamant
ahaaa :)) a ja som si naozaj myslela, ze tam nejaka ta "alchymia" v tom bude a ozaj sa to tak da :)) ale chlebik je pekny
zdenuschka
Tak takýto chlebík si upečiem aj ja. Pekávam veľmi podobný v domácej pekárničke, ale vidím, že niet nad domácu rúru. Lahodí oku, pri pohľade sa mi slinky zbiehajú. Zaslúžiš veľkú pochvalu. :)
glosterka
Ďakujem za pochvalu @zdenuschka. :-) Veru, takýto chlebík domáca pekárnička neupečie... A cesto je poctivo ručne vymiešané. Je to síce riadna makačka, ale ten výsledok potom určite stojí za to!
dajda
tak tento chlebik sa mi zda ok-musim vyskušať
zdezda
suprový chlebík, keďže nemám pekáreň, som rada, že aj takýto recept tu opäť vidím, inak som už piekla aj z múky, ktorá je namiešaná do pekárničky, výsledok bol tiež super i keď v starej plynovej rúre :-), tento tvoj isto-iste čochvíľa vyskúšam, dík
kimlo
Robil som ho, je výborný.. cesto som dal 2x vymiesiť v pekárničke, nepoužil som ovsené vločky, ale pridal som nastrúhaný varený zemiak. Nemá chybu. :-)
marianne69
....no vyborny chlebik to je,rozvoniava nam po celom dome:-),namiesto grahamovej som dala spaldovu muku....korka krasne vypecena a chrumkava,tento sa mi vydaril:-)dakujem za rcp...
glosterka
@marianne69 , som rada, že sa Ti vydaril a že cítite doma tú nádhernú vôňu. :-) So špaldovou múkou bude určite zaujímavo mňamkavý, super chrumkavý a zje sa raz dva...:-) Dobrú chuť!
marianne69
...spaldu a ovsene vlocky davam vsade,kde sa da:-)ja som si z neho oddrapla este z pariaceho,sak som vydrzat nemohla:-)ako som povedala,je vyborny,nie vzdy sa mi chlebik podari podla mojich predstav ,ale dnes sa mi tento tvoj vydaril......urcite som ho nepiekla posledny krat:-) skus tu spaldu aj ty,ma taku vyraznejsiu chut...
glosterka
@marianne69 , som rada, že Ti chlebík chutí. Hmmm, tá vôňa a chrumkavá kôrka riadne láka... vidno, že si neodolala!!! :-))) Skúsim ho aj ja nabudúce spraviť zo špaldovky. Ja mám teraz v pekárničke taký plnošpaldový, tak uvidím, aký bude... Trošku experimentujem... Zbožňujem špaldu! Chystám sa sem pridať zopár receptov...;-)
ancicka
Robila som tento chlebík,ešte minulý týždeň.Zjedol sa raz-dva.
Rozhodla som sa ,že budem pomaly skúšať chlebíky s varechy.Ja dosť často pečiem chleba,tak naši chcu vždy iný.Tak potom porovnávaju ,ten bol lepší,ten zas chutnejší.Každý sa zje raz-dva.
Aj teraz hľadám nejaký.
pacik
Tak tomuto hovorím pán chlebík, mala som ho v KK uložený už dávno, ale piekla až dnes a teraz chodím čochvíľa uždibovať :-)
janikbj
vynikajúci chlebík. práve si dávam chrumkavú teplú kôrku s maslom. nemám slov :) ďakujem za recept a určite ešte upečiem
amelie
dobre, že má Varecha rubriku starších receptov, uložím si tvoj recept do kk a čo najskôr ho vyskúšam, vyzerá krásne
glosterka
@janikbj , ďakujem za takúto pochvalu :-). Teším sa s Tebou, že sa Ti vydaril chlebík :-). Je môj obľúbený... Ja som ho piekla na Štefana, ale v trošku inej podobe: zo špaldovej múky a bol tiež vynikajúci. Potom sem doplním podiel surovín, ktoré som trošku upravila ;-).
Škoda, že neviem ako sa sem do komentárov pridávajú fotky... dala by som sem aj ten špaldový... ale dám sem teda preklik naň:
 spaldickinezdravemnamky.blogspot.sk/2013/12/krasne-vianoce.html...

...no a z tohto cesta robievam aj bosniaky ;-).
glosterka
@amelie , ďakujem za komentár. Je to chrumkáčik-mňamkáčik tento chlebík. A je chrumkavý aj na druhý aj tretí deň!!! Samozrejme, ak ešte niečo z neho zostane, lebo sa dosť chytro míňa...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia