Recept na výborný chrumkavý chlebík pečený v trúbe.
príprava
na 220/180 °C
Suroviny
| Nepravý ražný kvások: | |
| 1/2 hrnčeka, tmavá |
|
| 1/2 hrnčeka, vlažná |
|
| 1 KL |
|
| 1 PL |
|
| Ďalšie suroviny: | |
| menej ako 1 a pol hrnčeka, vlažná |
|
| 1 PL |
|
| 2 KL |
|
| 400 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g, tmavá |
|
| menej ako pol hrnčeka |
|
| 2 KL, celá |
|
| Zmes na potretie: | |
| 200 ml, vlažná |
|
| 1 KL |
|
| 1 menšia KL |
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme nepravý žitný kvások. Dôkladne v miske zmiešame tmavú ražnú múku s vlažnou vodou, cukrom a sušeným droždím. Necháme 20 minút nakysnúť.
- 2
Do väčšej misky dáme vlažnú vodu, olej, soľ, preosiatu múku (všetky druhy), ovsené vločky, rascu a na vrch dáme pripravený kvások. Vypracujeme polotuhé cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme ho pri izbovej teplote (v kuchyni) kysnúť hodinu.
- 3
Po vykysnutí z cesta vytvarujeme 2 bochníky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- 4
Trúbu si dáme vyhriať na 220°C. Chlieb potrieme zmesou z vlažnej vody, soli a oleja, ktoré dobre rozmiešame. Pripravené bochníky pečieme takto: 15 minút pri teplote 220°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 30 minút.
- 5
Upečený chlieb vytiahneme, dáme na mriežku a ešte raz potrieme slanou vodou s olejom. Necháme vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Rozhodla som sa ,že budem pomaly skúšať chlebíky s varechy.Ja dosť často pečiem chleba,tak naši chcu vždy iný.Tak potom porovnávaju ,ten bol lepší,ten zas chutnejší.Každý sa zje raz-dva.
Aj teraz hľadám nejaký.
Škoda, že neviem ako sa sem do komentárov pridávajú fotky... dala by som sem aj ten špaldový... ale dám sem teda preklik naň:
spaldickinezdravemnamky.blogspot.sk/2013/12/krasne-vianoce.html...
...no a z tohto cesta robievam aj bosniaky ;-).
Áno delikates chlebík je najlepší! :)