Pšenično-ražný chlieb delikates

glosterka - fotkaglosterka, 5. januára 2011
Pšenično-ražný chlieb delikates
Foto: glosterka

Recept na výborný chrumkavý chlebík pečený v trúbe.

100 minút
príprava
45 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Nepravý ražný kvások:
1/2 hrnčeka, tmavá
1/2 hrnčeka, vlažná
1 KL
1 PL
Ďalšie suroviny:
menej ako 1 a pol hrnčeka, vlažná
1 PL
2 KL
400 g
100 g
100 g, tmavá
menej ako pol hrnčeka
2 KL, celá
Zmes na potretie:
200 ml, vlažná
1 KL
1 menšia KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme nepravý žitný kvások. Dôkladne v miske zmiešame tmavú ražnú múku s vlažnou vodou, cukrom a sušeným droždím. Necháme 20 minút nakysnúť.

  2. 2

    Do väčšej misky dáme vlažnú vodu, olej, soľ, preosiatu múku (všetky druhy), ovsené vločky, rascu a na vrch dáme pripravený kvások. Vypracujeme polotuhé cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme ho pri izbovej teplote (v kuchyni) kysnúť hodinu.

  3. 3

    Po vykysnutí z cesta vytvarujeme 2 bochníky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

  4. 4

    Trúbu si dáme vyhriať na 220°C. Chlieb potrieme zmesou z vlažnej vody, soli a oleja, ktoré dobre rozmiešame. Pripravené bochníky pečieme takto: 15 minút pri teplote 220°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 30 minút.

    Pšenično-ražný chlieb delikates - obrázok 4
  5. 5

    Upečený chlieb vytiahneme, dáme na mriežku a ešte raz potrieme slanou vodou s olejom. Necháme vychladnúť.

    Pšenično-ražný chlieb delikates - obrázok 5

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Tak takýto chlebík si upečiem aj ja. Pekávam veľmi podobný v domácej pekárničke, ale vidím, že niet nad domácu rúru. Lahodí oku, pri pohľade sa mi slinky zbiehajú. Zaslúžiš veľkú pochvalu. :)
suprový chlebík, keďže nemám pekáreň, som rada, že aj takýto recept tu opäť vidím, inak som už piekla aj z múky, ktorá je namiešaná do pekárničky, výsledok bol tiež super i keď v starej plynovej rúre :-), tento tvoj isto-iste čochvíľa vyskúšam, dík
Robil som ho, je výborný.. cesto som dal 2x vymiesiť v pekárničke, nepoužil som ovsené vločky, ale pridal som nastrúhaný varený zemiak. Nemá chybu. :-)
....no vyborny chlebik to je,rozvoniava nam po celom dome:-),namiesto grahamovej som dala spaldovu muku....korka krasne vypecena a chrumkava,tento sa mi vydaril:-)dakujem za rcp...
...spaldu a ovsene vlocky davam vsade,kde sa da:-)ja som si z neho oddrapla este z pariaceho,sak som vydrzat nemohla:-)ako som povedala,je vyborny,nie vzdy sa mi chlebik podari podla mojich predstav ,ale dnes sa mi tento tvoj vydaril......urcite som ho nepiekla posledny krat:-) skus tu spaldu aj ty,ma taku vyraznejsiu chut...
@marianne69 , som rada, že Ti chlebík chutí. Hmmm, tá vôňa a chrumkavá kôrka riadne láka... vidno, že si neodolala!!! :-))) Skúsim ho aj ja nabudúce spraviť zo špaldovky. Ja mám teraz v pekárničke taký plnošpaldový, tak uvidím, aký bude... Trošku experimentujem... Zbožňujem špaldu! Chystám sa sem pridať zopár receptov...;-)
Robila som tento chlebík,ešte minulý týždeň.Zjedol sa raz-dva.
Rozhodla som sa ,že budem pomaly skúšať chlebíky s varechy.Ja dosť často pečiem chleba,tak naši chcu vždy iný.Tak potom porovnávaju ,ten bol lepší,ten zas chutnejší.Každý sa zje raz-dva.
Aj teraz hľadám nejaký.
Tak tomuto hovorím pán chlebík, mala som ho v KK uložený už dávno, ale piekla až dnes a teraz chodím čochvíľa uždibovať :-)
dobre, že má Varecha rubriku starších receptov, uložím si tvoj recept do kk a čo najskôr ho vyskúšam, vyzerá krásne
@janikbj , ďakujem za takúto pochvalu :-). Teším sa s Tebou, že sa Ti vydaril chlebík :-). Je môj obľúbený... Ja som ho piekla na Štefana, ale v trošku inej podobe: zo špaldovej múky a bol tiež vynikajúci. Potom sem doplním podiel surovín, ktoré som trošku upravila ;-).
Škoda, že neviem ako sa sem do komentárov pridávajú fotky... dala by som sem aj ten špaldový... ale dám sem teda preklik naň:
 spaldickinezdravemnamky.blogspot.sk/2013/12/krasne-vianoce.html...

...no a z tohto cesta robievam aj bosniaky ;-).
@amelie , ďakujem za komentár. Je to chrumkáčik-mňamkáčik tento chlebík. A je chrumkavý aj na druhý aj tretí deň!!! Samozrejme, ak ešte niečo z neho zostane, lebo sa dosť chytro míňa...:-)

Pridaj komentár k receptu: