Pšenično-ražný chlieb delikates
Autor receptu: glosterka
Recept na výborný chrumkavý chlebík pečený v trúbe.
100 minút príprava |
45 minút na 220/180 °C |
Postup
- Najskôr si pripravíme nepravý žitný kvások. Dôkladne v miske zmiešame tmavú ražnú múku s vlažnou vodou, cukrom a sušeným droždím. Necháme 20 minút nakysnúť.
- Do väčšej misky dáme vlažnú vodu, olej, soľ, preosiatu múku (všetky druhy), ovsené vločky, rascu a na vrch dáme pripravený kvások. Vypracujeme polotuhé cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme ho pri izbovej teplote (v kuchyni) kysnúť hodinu.
- Po vykysnutí z cesta vytvarujeme 2 bochníky. Dáme ich na plech s papierom na pečenie, opäť prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Trúbu si dáme vyhriať na 220°C. Chlieb potrieme zmesou z vlažnej vody, soli a oleja, ktoré dobre rozmiešame. Pripravené bochníky pečieme takto: 15 minút pri teplote 220°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 30 minút.
- Upečený chlieb vytiahneme, dáme na mriežku a ešte raz potrieme slanou vodou s olejom. Necháme vychladnúť.