Pšenično-ražný chlebík fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 30. októbra 2012
Pšenično-ražný chlebík (fotorecept)
Foto: iva63

zdravá verzia chlebíka, k výsledku som sa dopracovala sama...práve preto ich robím z takého malého množstva, lebo stále niečo mením, uberám a naopak Zobraziť celý popiszdravá verzia chlebíka, k výsledku som sa dopracovala sama...práve preto ich robím z takého malého množstva, lebo stále niečo mením, uberám a naopak pridávam-:) ponúkam vám tento recept, ktorý je osvedčený v našej rodine...

Suroviny

250 g
250 g
42 g čerstvé
1 PL
350 g vlažná
1 KL
2 KL
2 KL
2 KL
1 PL
 + soľ na potieranie




Postup

  1. 1

    použila som tieto dva druhy múk...

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko suroviny zmiešame dohromady...zamiesime cesto...prikryjeme a necháme v kľude kysnúť...

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď je nakysnuté, premiestnime ho na dosku

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vytvarujeme z neho tvar chlebíku...z vrchu nareže nožíkom

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    premiestnime ho do formy na chlieb, vyloženej papierom na pečenie...potrieme slanou vodou...

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    necháme ešet chvíľu kysnúť, znovu potrieme slanou vodou a dáme do rozohriatej rúry na 200stupňov... pečieme 45 minút... počas pečenia nazabudneme trikrát potrieť slanou vodou...hotový upečený chlebík vyklopíme z formy a necháme na mriežke uplne vychladnúť...( čas pečenia je individuálny, podľa druhu rúry)

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tento chlebík skladujem zabalený iba v ľanovej utierke a vydrží dlho čerstvý...

    Pšenično-ražný chlebík (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ariela6
pekny chlebik ten jačmený slad to kde kupuješ a ako to vyzera dik
lusinkab
ty si asi taky vymyselnik ako ja :-) tiez mam doma viacero druhov muk a stale pridavam od oka trosku z tejto trosku z tam tej,nejake tie semienka a potom na moje pocudovanie v znikne vynikajuci chlebik :-) ukladam si aj tento tvoj kedze vyzera uzasne
iva63
sunfood - tam sa dá jačmenný a pšeničný slad objednať...
stacy77777
aj ja rada takto experimentujem, ale len pre seba, moji chlapi mi takéto nechcú,ukladám si recept,díky
mariaklara
Môj manžel sa naučil jesť takéto " zdravšie " chlebíky, nedá na ne dopustiť. Máš ho veľmi chutný.
iva63
ďakujem všetkým za komentáre-:)
vareska1
po kolkych minutach mozem chlebik prvykrat potriet slanou vodou? nie ze otvorim ruru a chlieb "splasne"
iva63
@vareska1 chlebík potriem slanou vodou až vtedy ked je už skoro upečený...teda asi 10 minút pred dopečením...to sama uvidíš...keď začne mať krásnu farbu...lebo potieraš iba kvôli chrumkavej kôrke...potieranie môžeš ešte zopakovať...nič nepokazíš...chlebík už "nesplasne"...neboj...želám veľa úspechu...a daj vedieť ako vám chutil...prajem pekný deň-:)
kucharka
Chlebík super, parádička. Ja len s maslom, posolený a k tomu paradajka a redkvička.... ohromná dobrota.
Ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia