Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami

izabella929 - fotkaizabella929, 3. decembra 2011

Podobný recept som videla na ATV...veľmi ma zaujalo jeho rýchle zhotovenie.Veru musím potvrdiť, že je to výnimočne fajné jedlo.Pre tých, ktorí nevedia čo sú Zobraziť celý popisPodobný recept som videla na ATV...veľmi ma zaujalo jeho rýchle zhotovenie.Veru musím potvrdiť, že je to výnimočne fajné jedlo.Pre tých, ktorí nevedia čo sú to cecušky vysvetlím. Tento krajový názov tu na juhu SK je pre druh sliviek so špicatým zakončením pri stopke. Je to, prenesené z Maďarského pomenovania ceces szilva. U nás sa tieto slivky takto volajú.Vynikajúca odroda na slivovicu.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 plátky
300 ml
2 lyžice
 štipka
 štipka
  podľa chuti
1 ks
300 g
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Kuracie prsíčka si narežem na plátky, posypem soľou , mletým čiernym korením a obalímkaždý plátok v hladkej múke.

    Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami - obrázok 1
  2. 2

    takto upravené ich osmahnem na oleji, aby chytili zlatistú farbu..

    Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami - obrázok 2
  3. 3

    Na rajnici si pripravím základ pre dusenie prsičiek.Dám si lyžicu oleja a nakrájam očistenú cibuľu, ktorú opražím do zlatova..

    Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami - obrázok 3
  4. 4

    Na opraženú cibuľku dám štipku červenej papriky a podlejem vodou.

    Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami - obrázok 4
  5. 5

    Do tohto cibulovo-paprikového základu vložím prsíčka a dusím približne 15 min.Potom do nich vložím slivky.Už to iba dochutím a môžem ukladať na tanier.Ako prílohu som podávala dusenú ryžu.Ryžu som umyla, opražila na troške oleja, podliala horúcou vodou pridala som soľ a hrozienka.Videla som to na ATV, ako kuchár oholil zavárané uhorky.Pôsobili veľmi zaujímavo. Vyskúšala som to aj ja a veru je to aj zaujímavé ale aj chutné.

    Prsíčka na cecuškách s oholenými uhorkami - obrázok 5
  6. 6

    Cecušky , ktoré používam do koláčov a pirohov robím takto: Očistím slivky, vykôstkujem, uložím ich do pohárov a trošku potlačím.Dám do pohára 1 lyžicu vody a 1 lyžicu cukru. Poháre uzatvorím a sterilizujem 15 min. na 80.st. Takto zavárané slivky sa nezozpadávajú a majú chuť, ako čerstvé práve oberané.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavé, sekla som sa na tých cecuškách, ja som si predstavovala pod tým niečo iné, prvýkrát to počujem o polených slivkách. Ale by ma zaujímalo, ako sa holia uhorky. Celkove to ale dobre vypadá a chutí - iste.
izabella929
evanaa...iste, výborné to bolo...tie slivky dali tomu jedlu taký šmrnc...)videla som na MT , ako kuchár oholil uhorky nožom...mám aj ja taký malý formovací nožíček,čotu moje taniere zdobím zeleninou a ovocím..dalo sa to, a bolo to veľmi zaujímavé..nikdy ma nenapadlo, takto doriadiť uhorku..ale fajné boli..))
akeber
100% názov receptu....:-))) vyzerá to fajn........
izabella929
3sandra3..díky za komentárik.-)) pridala som na začiatok vysvetlenie, čo sú to cecušky.-)) xixixixi...nuž iný kraj,iný mrav.-))
toshiba
jasom si myslela, že tie mäská položíš na tie kôpky ryže -nacecušky....tak si ich tam mala krásne naaranžované. A kde na ATV? Ja pozerávam každý večer ale neviem v akej relácii? nuž jednoduché ale fajné...pripisujem bod..... :-)
izabella929
marienka44, slivky môžeš použiť aké chceš, na slivkách to nezáleží..slivky, ktoré su v sirupe, sú mäkké...a ja som napísala aj to, ako tieto slivky zaváram, aby boli tvrdé... inak, môžeš použiť aj višne.-))
izabella929
toschiba...dík za kometárik.-) pýtaš sa na ATV...takže vysielajú tieto recepty iba dopoludnia od 11.30.h. a relácia trvá iba 20 min. a varí tam kuchár Lacibáči...)
izabella929
marienka44 v ATV sa tento recept volal, že: Bystrické kracie prsíčka, chápeš to? Maďarský kuchár varí bystrické prsíčka.-)))asi aj u nich sa tak volajú slivky...ale aj tento názov môj je prenesený z maďarského pomenovania slivky ...ceces szilva...ciže cecušky slivky.-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia