Protianemický pšenový šalát so žihľavou

Autor receptu: janikbj

Vyhlásila som prírodnú vojnu anémii a do svojho vojska som povolala tentoraz pšeno, žihľavu a paradajky (+ ďalších pešiakov) :-D Tak uvidíme kto z koho!

3
porcie

Postup

  1. Najprv si uvaríme pšeno (2-3x ho sparíme vriacou vodou, potom prelejeme studenou a v 1,5 násobku jeho množstva ho prikryté dusíme do mäkka (ako ryžu) asi 15 min.). Mladé listy žihľavy (zbierame mladé výhonky, asi 4 vrchné listy) umyjeme a na minútku zalejeme vriacou vodou. Následne prudko schladíme prúdom studenej vody. Necháme odkvapkať. Sparením sa žihľava poriadne zredukuje,takže jej treba pridať viac - ja som mala asi 1 hrsť, ale znieslo by to aj 2-3 (a možno ešte viac)
  2. Baby cuketu si nakrájame a ugrilujeme na suchej grilovacej panvici alebo narýchlo opečieme na troške oleja na teflónovej panvici. Trvá to chvíľku, cuketa musí ostať chrumkavá, no ja mám rada, keď je opečená do hneda - takže ju pečiem prudko. Opečenú cuketu osolíme, okoreníme čiernym korením a primiešame k nej nakrájanu sparenú žihľavu. Necháme ich spolu prehriať, pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou, pridáme uvarené pšeno a odstavíme z ohňa.
  3. Šalát necháme mierne vychladnúť a nakoniec doňho primiešame asi 1PL makového oleja (alebo olivového) nakrájané paradajky, balkánsky syr a veľa petržlenovej vňate. Chutí aj vlažný aj úplne vychladený.