Profiteroles (podľa mňa)

chapona - fotkachapona, 1. marca 2012
Profiteroles (podľa mňa)
Foto: chapona

Tento recept nie je originál, vznikol spojením viacerých receptov, ktoré sú na internete a ja som si ich prispôsobila.

25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

2,5 dl
150 g
150 g
6 ks
Plnka:
1 l
3 ks
5 PL
2 ks
1 ks
Poleva:
2 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Uvariť vodu s Herou

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 1
  2. 2

    pridať hladkú múku

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 2
  3. 3

    miešať až kým sa dne hrnca neurobí povlak; stiahnuť z ohňa, dať vychladnúť napr. do umývadla s vodou. Po vychladnutí zašľahať mixérom postupne po jednom 6 ks vajec. Povrch musí byť lesklý.

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 3
  4. 4

    Dať do vrecka a striekať na plech vystlaný papierom na pečenie buchtičky (ľubovoľná veľkosť)

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 4
  5. 5

    prstom namočeným v studenej vode zatlačiť "špičky" na buchtičkách

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 5
  6. 6

    Piecť na 200 st. C cca 25 až 30 min. (podľa trúby). Ešte horúce prekrojiť.

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 6
  7. 7

    Plnka: Z mlieka, pudingu, cukru, vanilk. cukru uvariť puding. Ja ho pre urýchlenie chladím v umývadle so studenou vodou. Do studeného zamiešať 1 šľahačkovú smotanu.

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 7
  8. 8

    Pudingom plniť prekrojené buchtičky.

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 8
  9. 9

    Polevu pripravíme tak, že si roztopíme čokoládu nad parou a vo vyššej nádobe do nej zašľaháme studenú šľahač.smotanu.

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 9
  10. 10

    pripravené buchtičky zalejeme polevou

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 10
  11. 11

    asi takto

    Profiteroles (podľa mňa) - obrázok 11
  12. 12

    dajú sa urobiť menšie porcie do menších plastových téglikov - vydržia aj týždeň

Diskusia k receptu

monciq
tak toto vyzerá úžasne, určite vyskušám
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
hned by som si dala!!!!!pekne!!!!!!!!!
jerica
mňam, mňam, mňam :-)) fotopopis perfektné:-) KK !!
valeri
Koľko kúskov si urobila, vyzerá, že strááááášne veľa :-)), recept si ukladám, kôli plnke.
chapona
dievčence ďakujem za pochvalu, rct som pridala preto, lebo mámveľa kamarátok, ktoré sa boja odpaľovaného cesta a pritom je to veľmi jednoduché, zatiaľ sa mi vždy podarilo:))
@valeri kúskov je naozaj veľa, počet závisí od veľkosti "buchtičiek", občas robím len malé asi 2 cm, to je potom piplačka plniť:))
a občas robím veterníky plnené karamelovým pudingom a šľahačkou, poliate karam.polevou - ale tieto rct tu už boli, tak to bližšie nerozvádzam; plnila som ich už aj slanou plnkou (nátierkové maslo ľubovoľne ochutené) a suchou salámou
marikafil
Super recept a fotopostup absolútne "blbovzdorný", že by som sa konečne odvážila? Je to úžasná dobrota. Tiež by ma zaujímalo, koľko kúskov si z toho množstva napiekla.
chapona
@marikafil - na tých dvoch plechoch vo fotopostupe sú všetky upečené odfotené - všetko záleží od veľkosti - ak robím veľmi malé mám ich na 3 plechy....
chapona
@marikafil - určite vyskúšaj, nemáš čo pokaziť, ja robím z tohto cesta aj vyprážané na oleji v hlbšej nádobe - formujú sa dvomi malými lyžičkami veľmi malé kúsky, lebo dosť narastú; nechám odkvapkať na servítku a potom obaľovať v kakau zmiešanom s prášk. cukrom - nemám foto (doteraz som nevedela pridávať rct) bol to starý fašiangový rct, guličky sa rozplývajú na jazyku
micca
krasne videla som na Prime robil ich Emanuel Ridi vyskusam dakujem uz ho mam napisany v kk Dobra inspiracia na Velku noc
marienka44
@Chapona ,ja by som sa nato dala. :-), ale ma odraza to vrecko, ktorym sa cesto strieka na plech. Mne to velmi tazko ide, musim silno tlacit rukou a potom to pranie vrecka. Su vraj aj z umelej hmoty, nenasla som v obchode.
sovka62
Takéto milujem, ale ešte som ich nikdy nerobila, hoci recepty tu už boli. Že by som skúsila?
babkamt
Dobrá inšpirácia na pečenie pre šibačov. Dávno som ich nepiekla. Nedá mi , aby som ťa nepochválila. Nielen veterníky , ale aj foto - postup.
ursula4
@marienka44 tie umelé vrecká majú v Kauf...Ja ich tiež mám-sú veľmi pevné a dajú sa použiť viac krát
maladada
ja by som ešte rada doplnila info ohľadom pečenia, pred pečením treba pofrkať buchtičky vodou kvôli kypreniu a počas pečenia neotvárať trúbu aby neunikla para.
helca103
Veľmi pekný fotopostup aj buchtičky, tiež som sa bála kým som neskúsila a už vyše 20 rokov bez problémov. Ale je dôležité dodržať určité zásady ako píše aj @maladada neotvárať rúru a dobu pečenia podľa svojej rúry a veľkosti buchtičiek... @marienka44 daj si do vrecka igelitový sáčok a nemusíš sa báť ,,veľkého prania"
chapona
ďakujem Vám všetkým za pochvalné komentáre; @marienka44 - mne to nešlo s vreckom až tak ťažko - vrecko po použití nechám chvíľu namočené v studenej vode, potom to ide ľahšie oprať; vyskúšam to aj s igelitovým sáčkom podľa @helca103 ; inak ja mám plátené vrecko zn. Tescoma
zdezda
perfektné, hneď by som si dala ku kávičke, aj bez polevy :-), ukladám, vyskúšam, ďakujem
kemka1
chcela by som sa opýtať,či by sa dali aj mraziť bez tej polevy,pretože mi pripomínajú mini veterníčky mrazené z Kaufland,u nás sú dosť obľúbené,len tá cena za pár kúskov je vysoká,tie tvoje vyzerajú úžasne
chapona
@kemka , mraziť som ich neskúšala, vždy sa zjedli, neviem Ti v tomto poradiť:((
babidka
krasne su a az ma trha , aby som ich hned aj urobila .-))))Ale dnes som uz piekla som nieco ine , takze ich urobim inokedy ...@kemka , ja bezne mrazim uz upecene venceky z takehoto cesta a dokonca som raz na jednu davku zabudla a nasla som ju v mraznicke snad po 6-7 mesiacoch - nemalo to chybu . Kym urobis krem , tak rozmrznu a hned sa mozu plnit .
an3da
marienka44, ja to robím dvomi lyžičkami - jednou zoberiem cesto a
druhou si pomáham ked ho chcem dať na plech. Vzniknú zaujímavé
tvary.
betul
...ukladám do KK a určite vyskúšam....už sa teším,mňam...
megginka70
ahoj ,,ja ich plnim s vreckom s nadstavcom,do ktoreho si dam krem a potom to odspodu striekam dovnutra,,,,nevytecie to a rychlo je to naplnene :D
gabculka
Výborný recept. Moje deti toto chcú teraz na sviatky, tak im to podľa tohoto receptu spravím. Páči sa mi aj to zaliatie, tou čokoládou so šľahačkou..... už sa tešíííím....
marie5
Milé kuchárky, ktoré máte problém s vreckami na plnenie, ja som ho vyriešila tak, že si niekedy kúpim sáčkové mlieko, cez odstrihnutý rožok ho vylievam na použitie, potom rozrežem celú kratšiu stranu, kde bol rožok, dobre vyumývam, vysuším a odložím. Tak mám pripravené vrecko na ďalšie použitie, napr. na ozdobné striekanie, resp. na plnenie maličkých zákuskov. Ďalší postup je jednoduchý, z vrecka odstrihnem rožok, vložím kovový nádstavec na zdobenie, naplním hmotou a môžem plniť. Po skončení stačí iba vybrať a umyť kovový zdobiaci prvok a vrecko sa môže vyhodiť. Snáď to aspoň niekomu pomôže ....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia