Foto: janocka84
Keďže máme radi paradajky a ich rôzne podoby, urobila som nejaké do rezervy :D Nie sú to sušené paradajky, aj keď sa čiastočne aj Zobraziť celý popisKeďže máme radi paradajky a ich rôzne podoby, urobila som nejaké do rezervy :D Nie sú to sušené paradajky, aj keď sa čiastočne aj sušia. Zvonka majú "zatiahnutú" kôrku, ale v strede sú pekne dužinaté. Výborné k cestovinám, alebo na chlebík, či toast. Množstvá sú uvedené na 1 veľký plech. Z toho vznikli 2 poháre - oba približne 3dcl.
Suroviny
|
|
2 ČL |
|
2-3 ČL alebo obyčajný |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1-2 ČL |
|
1-2 ČL |
|
5-6 ks |
|
5-6 ks |
|
1 ČL |
|
2-3 PL |
|
|
|
3 ks |
|
3 strúčiky |
|
Postup
-
1
Na plech dáme papier na pečenie, alebo silikónovú podložku, na ktorú nahusto poukladáme na mesiačiky pokrájané mäsité paradajky, šupkou dole.
-
2
Paradajky rovnomerne posypeme cukrom, soľou, majoránom, oreganom, tymiánom, kôprom a korením na zemiaky. Ja som nemala čerstvé bylinky, tak sú všetky sušené, ale samozrejme, čerstvé by boli lepšie.
-
3
Posypeme ich aj čili drveným korením - ja som ho kupíla v Turecku, ale určite stačia pomleté čili papričky.
-
4
Ozaj pridala som foto ako vypadá koreninová bylinková zmes na zemiaky, keďže niektorí ľudia nevedia čo to je a myslia si, že korenie na zemiaky je nejaká placková zmes :D
-
5
Celé to pokvapkáme olivovým olejom - ja som použila Olej z Chorvátskeho ostrova Krk, ale samozrejme môže byť akýkoľvek.
-
6
Takto to vypadá celé nakorenené.
-
7
Celé to povrchu postriekame balzamikovým octom - ja mám fľašu s rozprašovačom, ale kto nemá, môže rovnomerne pokvapkať.
-
8
Rúru si nastavíme na 250° na 10 minút. Potom necháme paradajky približne 3 hodiny, respektíve, kým rúra nevychladne, v zatvorenej rúre. Toto ešte 2x zopakujeme.
-
9
Cesnak aj feferónky ošúpeme. Cesnak nakrájame na plátky a feferónky nakrákame nadrobno a rovnomerne rozmiestnime po pripečených paradajkách.
-
10
Bobkový list a čierne korenie tiež dáme do rajčín a opatrne premiešame. Mesiačiky paradajok by sa nemali rozpadávať, keďže už sú zvonku zatiahnuté.
-
11
Do čistých pohárov naukladáme paradajky a dolejeme olejom/šťavou z plechu a dáme poháre do mikrovlnky na 2-3 min. Keď začne olej v pohári pracovať, môžeme vypnúť. Treba dať pozor, lebo keď olej pracuje, paradajky mierne stúpnu. Okraj pohára poriadne utrieme papierovou servítkou, zavíčkujeme, otočíme dole hlavou a zabalíme do deky, čím sa zasterilizujú.
@samanka ja mám na dvore tiež taký menší paradajkový les :D preto som ich takto spracovala, určite by sme ich čerstvé všetky nezjedli a takto nám to vydrží na horšie časy :D