Pripečené paradajky sterilizované

Autor receptu: janocka84

Keďže máme radi paradajky a ich rôzne podoby, urobila som nejaké do rezervy :D Nie sú to sušené paradajky, aj keď sa čiastočne aj sušia. Zvonka majú "zatiahnutú" kôrku, ale v strede sú pekne dužinaté. Výborné k cestovinám, alebo na chlebík, či toast. Množstvá sú uvedené na 1 veľký plech. Z toho vznikli 2 poháre - oba približne 3dcl.

Postup

  1. Na plech dáme papier na pečenie, alebo silikónovú podložku, na ktorú nahusto poukladáme na mesiačiky pokrájané mäsité paradajky, šupkou dole.
  2. Paradajky rovnomerne posypeme cukrom, soľou, majoránom, oreganom, tymiánom, kôprom a korením na zemiaky. Ja som nemala čerstvé bylinky, tak sú všetky sušené, ale samozrejme, čerstvé by boli lepšie.
  3. Posypeme ich aj čili drveným korením - ja som ho kupíla v Turecku, ale určite stačia pomleté čili papričky.
  4. Ozaj pridala som foto ako vypadá koreninová bylinková zmes na zemiaky, keďže niektorí ľudia nevedia čo to je a myslia si, že korenie na zemiaky je nejaká placková zmes :D
  5. Celé to pokvapkáme olivovým olejom - ja som použila Olej z Chorvátskeho ostrova Krk, ale samozrejme môže byť akýkoľvek.
  6. Takto to vypadá celé nakorenené.
  7. Celé to povrchu postriekame balzamikovým octom - ja mám fľašu s rozprašovačom, ale kto nemá, môže rovnomerne pokvapkať.
  8. Rúru si nastavíme na 250° na 10 minút. Potom necháme paradajky približne 3 hodiny, respektíve, kým rúra nevychladne, v zatvorenej rúre. Toto ešte 2x zopakujeme.
  9. Cesnak aj feferónky ošúpeme. Cesnak nakrájame na plátky a feferónky nakrákame nadrobno a rovnomerne rozmiestnime po pripečených paradajkách.
  10. Bobkový list a čierne korenie tiež dáme do rajčín a opatrne premiešame. Mesiačiky paradajok by sa nemali rozpadávať, keďže už sú zvonku zatiahnuté.
  11. Do čistých pohárov naukladáme paradajky a dolejeme olejom/šťavou z plechu a dáme poháre do mikrovlnky na 2-3 min. Keď začne olej v pohári pracovať, môžeme vypnúť. Treba dať pozor, lebo keď olej pracuje, paradajky mierne stúpnu. Okraj pohára poriadne utrieme papierovou servítkou, zavíčkujeme, otočíme dole hlavou a zabalíme do deky, čím sa zasterilizujú.