Ryža

Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept)

Autor receptu: yofo

Recept na to, ako uvariť skvelú ryžu ku kuraťu alebo k rezňu, ktorá sa nebude lepiť.

3 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zatiaľ najlepšie skúsenosti mám s dlhozrnnou ryžou, označovanou ako parboiled. Predáva sa bežne v každom obchode a označená býva viditeľne.
  2. Podľa potreby vyberte veľkosť hrnčeka a naplňte ryžou po okraj. Dôkladne ryžu umyte v studenej vode v niekoľkých kúpeľoch. Prepláchnutie nestačí. Umývate až kým voda neostane úplne číra.
  3. Dva hrnčeky vody dajte variť do kanvice. V hrnci si rozpálime olej alebo masť. Scedenú ryžu osmažíme do sklovita, stále miešame. Asi 3 - 4 minúty. Tip: Pred vložením ryže môžete dať na olej najprv osmažiť nakrájanú cibuľu.
  4. Potom zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, na jeden hrnček asi polovica čajovej lyžičky. Pridáme kocku bujónu. Môže byť hocijaký, podľa toho k čomu to bude. Ja som dal zeleninový.
  5. Prvých 5 minút varíme na vysokej teplote. Občas premiešame.
  6. Potom znížime na jemné varenie a prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame a keď ryža absorbuje všetku vodu, vypneme ohrev a necháme pod pokrievkou "dôjsť". Tip: Môžeme pridať kukuricu alebo hrášok.
  7. Hotovo. Dobrú chuť. ?