Ryža
Prílohová ryža, ktorá sa nelepí (fotorecept)
Autor receptu: yofo
Recept na to, ako uvariť skvelú ryžu ku kuraťu alebo k rezňu, ktorá
sa nebude lepiť.
3 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Zatiaľ najlepšie skúsenosti mám s dlhozrnnou ryžou, označovanou ako parboiled. Predáva sa bežne v každom obchode a označená býva viditeľne.
- Podľa potreby vyberte veľkosť hrnčeka a naplňte ryžou po okraj.
Dôkladne ryžu umyte v studenej vode v niekoľkých kúpeľoch. Prepláchnutie nestačí. Umývate až kým voda neostane úplne číra.
- Dva hrnčeky vody dajte variť do kanvice.
V hrnci si rozpálime olej alebo masť. Scedenú ryžu osmažíme do sklovita, stále miešame. Asi 3 - 4 minúty.
Tip: Pred vložením ryže môžete dať na olej najprv osmažiť nakrájanú cibuľu.
- Potom zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, na jeden hrnček asi polovica čajovej lyžičky. Pridáme kocku bujónu. Môže byť hocijaký, podľa toho k čomu to bude. Ja som dal zeleninový.
- Prvých 5 minút varíme na vysokej teplote. Občas premiešame.
- Potom znížime na jemné varenie a prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame a keď ryža absorbuje všetku vodu, vypneme ohrev a necháme pod pokrievkou "dôjsť".
Tip: Môžeme pridať kukuricu alebo hrášok.
- Hotovo. Dobrú chuť. ?