Prekladané zemiaky
Prekladané zemiaky

Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. januára 2021
Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept)
Foto: kvakac

Málo práce pri príprave a po upečení plný hrniec dobroty, ktorá sa veľmi rýchlo zje.

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

900 g
450 g (najlepšie domáca)
250 g
1 ks veľká
4 strúčiky
800 g
Koreniny:
1/2 KL
1 KL
1 KL
Na podliatie:
200 ml




Postup

  1. 1

    Na prípravu tohto jedla je vhodný ťažký liatinový alebo rímsky hrniec. Ja som použil liatinový. Všetko si pripravíme. Kapustu dáme do sitka nech voda z nej odtečie, ale vodu nevylievame. Budeme ju potrebovať na podliatie. Klobásku nakrájame na kolieska. Slaninu na 1 cm kocky. Zemiaky krájame na hrubšie polmesiace, tak isto aj cibuľu na tenšie polmesiace.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme na dno trochu kapusty, cibule a slaniny.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dáme zemiaky, slaninu a klobásu. Ukladáme to tak, aby sme urobili viac vrstiev. Teraz to trochu osolíme, okoreníme a pridáme trošku rasce.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A znovu kapustu, klobásu a slaninu a dáme cesnak pokrájaný na plátky a trochu okoreníme. Znovu uložíme zemiaky. A tak postupujeme až naplníme hrniec. Ja som použil hrniec 4,6 l.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A na vrch hrnca zvyšok kapusty, klobásy a slaniny. Podlejeme vodou z kapusty. Zakryjeme vrchnákom a dáme piecť do rúry na 90 minút pri teplote 180 °C. Malá rada s korením, soľou a rascou opatrne posypať. Sú tam suroviny, ktoré už majú všetko v sebe.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 1,5 hodine vypneme rúru a necháme to v nej ešte postáť pol hodinu. Či je to hotové nepotrebujete vidieť, lebo to začne voňať až tak, že v žalúdku sa ozve orchester.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu je to na tanieri, ach jaj už nemôžem písať. Dobrota.

    Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kuko95
Tieto obyčajne recepty sú pre mňa najlepšie a najradšej sa na ne pozerám:))ja cez noc budem piecť kolena len neviem či má ťa vôňa nebude stále zobúdzať haha
kvakac
@kuko95 (14.1.2021 19:16)

Vďaka za koment. Je to veľmi chutné a náhodou keď ostane na druhy deň je to ešte chutnejšie. Čo sa nestáva, lebo sa to zje v ten deň. To si píš, že tie kolená ťa zobudia, lebo sa ti bude snívať o nich a že máš strašný hlad.
kvakac
@haji (14.1.2021 19:30)

Vďaka za koment. Ja mám toto jedlo strašne rád. Vždy sa naň teším. Recept mám od deda. On to varí. Ja som raz skúsil to upiecť a zistil som, že pečené je to chutnejšie, preto to od vtedy pečiem. U nás sa to veľmi rýchlo zje. Stále chodíme na ne až je hrniec prázdny.
kvakac
@farbuska (14.1.2021 21:19)

Vďaka za koment. To som rád, že aj inému som nahnal chuť. Treba skúsiť. Je to nenáročné jedlo a také dobré .
beliana
Chcem sa spýtať, zemiaky netreba predvariť? Pretože neviem, čím to je, ale keď som kedysi použila kyslú kapustu a surové zemiaky, zemiaky zostali tvrdé... Preto zemiaky radšej predváram.
1x kvakac
kvakac
@beliana (15.1.2021 11:29)

Vďaka za koment. Tie zemiaky netreba predvarať. Len ich nezabudnúť podliať. Keď nebude kapustová voda stačí aj obyčajná. Hrniec treba prikryť a tam vznikne para a tá dostatočne spraví zemiaky za ten čas do mäkká. Dokonca ich je preto na hrubšie nakrájať aby sa nerozpadli. Aj hrniec som preto napísal liatinový, alebo rímsky tie majú dobré prikrytie. Ak dodržíš čas, budú zemiaky eňo - ňuňo a riadne si zamaškrtíte.
kvakac
@olinecka (15.1.2021 11:36)

Vďaka za koment. Dobré si to vystihla. Je to lacné nenáročne na prípravu v jednom hrnci a hlavne dobré.
sracz
Ja to volám "Sedliacky (gadžovski) viacboj", ale Tvoja verzia ja taktiež "bars prudko jedlá"! Keď Pán Boh dá a stretneme sa in natura, vážený @Kvakac ctený priiateľ, uvaríme jeden i druhý a potom si vymeníme porcie! Maj krásne dni plné pohody!
1x kvakac
kvakac
@sracz (15.1.2021 18:25)

Vďaka za koment. Tiež želám veľa zdravia v tejto ťažkej dobe. Veď toto jedlo sa robí s malými obmenami po celom Slovensku. Ja som to začal robiť, aby bolo čo najmenej roboty a takto pečené pre nás je to ešte chutnejšie, ako varene .
1x sracz
viera1
@beliana (15.1.2021 11:29)

Nemusíš ich predvárať.Ak ich dáš do rúry so slaninkou a cibuľou a podleješ troškou vody na 30min.,podstatne skrátiš dĺžku prípravy tohto jedla.Po 30.min.ich poprekladáš so zvyškom surovín a stačí ďalších 30min.na upečenie kapusty.,takže tepelná úprava bude spolu 60min.Reakcia zemiakov v kyslom prostredí sa využíva v kuchyniach vtedy,ak máš rýchlo sa rozvárajúcu sortu zemiakov a vtedy sa pridáva do varu lyžička octu alebo malá uhorka a vtedy sa nerozvaria (napr. na zemiakový šalát,zemiaky na kyslo atď☺).Aj paradajky patria medzi kyslé prostredie pre varenie zemiakov.
1x kvakac
laura58
Och, to vyzerá dobre a ja som už zase hladná. Tento recept je fakt jednoduchý, ale aj tak si ho uložím. Vďaka.
1x kvakac
kvakac
@skotova (16.1.2021 11:07)

Vďaka za koment. Myslíš že zavádzam ostatných o tých zemiakoch. Tie zemiaky mám mäkké. Použil som zemiaky typu - B -. Dávam obrázok , keď sa takto zemiaky rozpučia, tak sú asi mäkké. A Kapustu som použil z Lidla v plechovke vinnú.


kvakac
@viera1 (16.1.2021 13:13)

Vďaka za koment aj tak hoci si ho mne neadresovala. Nemusí sa so zemiakmi nič robiť tak ako som napísal v recepte stačí dodržať a budú dobré. Nemusí sa špiniť druhy hrniec stačí v jednom ich urobiť, ako som napísal používam liatinový hrniec. Je pravda, že sa nerozvaria, ale ani nie sú tvrdé.
1x haji
kvakac
@laura58 (17.1.2021 01:08)

Vďaka za koment. Recept aj je jednoduchý a hlavne chutný.
kvakac
@kimlo (17.1.2021 11:49)

Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Už som rozmýšľal či ťa Covid nezložil.
1x haji
kimlo
kvakac (17.1.2021 16:52)
To zatiaľ chvalabohu nie, len som si trocha spravil screening podrobných webov, a zistil som že tu je to už len o reklame. Nebyť možnosti týchto komentárov a kontaktov s ľudmi tak už je to o nicom. Ale občas niečo pridam ;-)

skotova
@kvakac (17.1.2021 09:42)
Musím popravdě napsat, že kdy jsem vařila syrové brambory a kyselé zelí dohromady, byla to vždy katastrofa (brambory byly tvrdé a měly takovou divnou barvu) - bylo to u zelné bílé polévky. Maminka ji vařila a chutnala fantasticky. Tak jsem se obrátila na jednoho svého klienta - potravináře s dotazem, jak je to možné. Ani on mě nedokázal věrohodně odpovědět, tak napsal na Univerzitu Karlovu. Pak jsem si vzpomněla, že když nakládám dýňový kompot, musím nejprve kostky dýně naložit do kyselého nálevu (aby zpěvnily a následně se varem nerozvařily).
Vyzkoušej uvařit stejné množstí třeba čočky. Do jednoho hrnku dej jen vodu a druhého k vodě přidej lžíci octa. Po půl hodině bude čočka uvařená, ale v hrnku, kde byl ocet, bude čočka trvrdá. Zkrátka, nic z tím neuděláme.
Tvůj recept je skvělý, velmi chutný, akorát ty brambory si nedají říct. Posílám pozdrav a pevnou víru, že i nadále budeme přáteli.
1x kvakac
leaela
@skotova (17.1.2021 18:21)

Cele surove zemiaky davam do vianocnej kapustnice, uvaria sa a nerozpadnu ,drzia spolu ale su krehke,daju sa lahko rozpucit vidlickou.aj do kolozvarskej kapusty davam kolieska zemiakov a su uplne v poriadku a to sa pecie nie vari v kyslom prostredi :)
Pozdravujem ;)
1x kvakac
kvakac
@kimlo (17.1.2021 17:16)

Mne tie reklamy tiež lezú pekne na nervy. Stále hľadajú cestu z ktorého kúta na obrazovke vybehnú.
kuko95
@kimlo (17.1.2021 17:16)

A kam chodíš?ja poznam len tuto stránku iné nehľadám..ale ak niekde inde dávaš recepty tak mi napíš kľudne súkromu správu nie že by som chcel tento web haniť ale nerád by som prišiel o tvoje super recepty...ďakujem
1x kvakac
kimlo
@kuko95 (18.1.2021 19:36)
Nedávam inde recepty, len som čerpal inšpirácie a pár receptov aj vyskúšal. Až ich budem znova robiť, tak už komplet aj s fotkami. A dám ich sem... ;-)

1x kvakac
kvakac
@kimlo (19.1.2021 20:01)

Som rád že si skúsil a chutili. Je to riadna vôňa pri pečení, že? Ak ti náhodou ostalo, tak na druhy deň je to ešte chutnejšie.
1x haji