Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou fotorecept
Foto: kvakac
Málo práce pri príprave a po upečení plný hrniec dobroty, ktorá sa veľmi rýchlo zje.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
900 g |
|
450 g (najlepšie domáca) |
|
250 g |
|
1 ks veľká |
|
4 strúčiky |
|
800 g |
|
Koreniny: | |
1/2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Na podliatie: | |
200 ml |
|
Postup
-
1
Na prípravu tohto jedla je vhodný ťažký liatinový alebo rímsky hrniec. Ja som použil liatinový. Všetko si pripravíme. Kapustu dáme do sitka nech voda z nej odtečie, ale vodu nevylievame. Budeme ju potrebovať na podliatie. Klobásku nakrájame na kolieska. Slaninu na 1 cm kocky. Zemiaky krájame na hrubšie polmesiace, tak isto aj cibuľu na tenšie polmesiace.
-
2
Do hrnca dáme na dno trochu kapusty, cibule a slaniny.
-
3
Na to dáme zemiaky, slaninu a klobásu. Ukladáme to tak, aby sme urobili viac vrstiev. Teraz to trochu osolíme, okoreníme a pridáme trošku rasce.
-
4
A znovu kapustu, klobásu a slaninu a dáme cesnak pokrájaný na plátky a trochu okoreníme. Znovu uložíme zemiaky. A tak postupujeme až naplníme hrniec. Ja som použil hrniec 4,6 l.
-
5
A na vrch hrnca zvyšok kapusty, klobásy a slaniny. Podlejeme vodou z kapusty. Zakryjeme vrchnákom a dáme piecť do rúry na 90 minút pri teplote 180 °C. Malá rada s korením, soľou a rascou opatrne posypať. Sú tam suroviny, ktoré už majú všetko v sebe.
-
6
Po 1,5 hodine vypneme rúru a necháme to v nej ešte postáť pol hodinu. Či je to hotové nepotrebujete vidieť, lebo to začne voňať až tak, že v žalúdku sa ozve orchester.
-
7
Tu je to na tanieri, ach jaj už nemôžem písať. Dobrota.
Vďaka za koment. Je to veľmi chutné a náhodou keď ostane na druhy deň je to ešte chutnejšie. Čo sa nestáva, lebo sa to zje v ten deň. To si píš, že tie kolená ťa zobudia, lebo sa ti bude snívať o nich a že máš strašný hlad.
Vďaka za koment. Ja mám toto jedlo strašne rád. Vždy sa naň teším. Recept mám od deda. On to varí. Ja som raz skúsil to upiecť a zistil som, že pečené je to chutnejšie, preto to od vtedy pečiem. U nás sa to veľmi rýchlo zje. Stále chodíme na ne až je hrniec prázdny.
Vďaka za koment. To som rád, že aj inému som nahnal chuť. Treba skúsiť. Je to nenáročné jedlo a také dobré .
Vďaka za koment. Je to veru voňavé. Voňala celá kuchyňa.
Vďaka za koment. Tie zemiaky netreba predvarať. Len ich nezabudnúť podliať. Keď nebude kapustová voda stačí aj obyčajná. Hrniec treba prikryť a tam vznikne para a tá dostatočne spraví zemiaky za ten čas do mäkká. Dokonca ich je preto na hrubšie nakrájať aby sa nerozpadli. Aj hrniec som preto napísal liatinový, alebo rímsky tie majú dobré prikrytie. Ak dodržíš čas, budú zemiaky eňo - ňuňo a riadne si zamaškrtíte.
Vďaka za koment. Dobré si to vystihla. Je to lacné nenáročne na prípravu v jednom hrnci a hlavne dobré.
Vďaka za koment. Tiež želám veľa zdravia v tejto ťažkej dobe. Veď toto jedlo sa robí s malými obmenami po celom Slovensku. Ja som to začal robiť, aby bolo čo najmenej roboty a takto pečené pre nás je to ešte chutnejšie, ako varene .
S těmi tvrdšími bramborami jsem si nevěděla poradit, a proto jsem zadala dotaz u těch nejpovolanějších a dostalo se mi vysvětlení. A podotýkám, že se nejedná jen o brambory, ale také o dýně, čočku, fazole a asi o mnoho dalších: www.varimesmarcelou.cz/kucharska-abeceda/beta-eliminace-proces...
Nemusíš ich predvárať.Ak ich dáš do rúry so slaninkou a cibuľou a podleješ troškou vody na 30min.,podstatne skrátiš dĺžku prípravy tohto jedla.Po 30.min.ich poprekladáš so zvyškom surovín a stačí ďalších 30min.na upečenie kapusty.,takže tepelná úprava bude spolu 60min.Reakcia zemiakov v kyslom prostredí sa využíva v kuchyniach vtedy,ak máš rýchlo sa rozvárajúcu sortu zemiakov a vtedy sa pridáva do varu lyžička octu alebo malá uhorka a vtedy sa nerozvaria (napr. na zemiakový šalát,zemiaky na kyslo atď☺).Aj paradajky patria medzi kyslé prostredie pre varenie zemiakov.
Vďaka za koment. Myslíš že zavádzam ostatných o tých zemiakoch. Tie zemiaky mám mäkké. Použil som zemiaky typu - B -. Dávam obrázok , keď sa takto zemiaky rozpučia, tak sú asi mäkké. A Kapustu som použil z Lidla v plechovke vinnú.
Vďaka za koment aj tak hoci si ho mne neadresovala. Nemusí sa so zemiakmi nič robiť tak ako som napísal v recepte stačí dodržať a budú dobré. Nemusí sa špiniť druhy hrniec stačí v jednom ich urobiť, ako som napísal používam liatinový hrniec. Je pravda, že sa nerozvaria, ale ani nie sú tvrdé.
Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš.
Vďaka za koment. Recept aj je jednoduchý a hlavne chutný.
Vďaka za koment. Budem rád ak skúsiš. Už som rozmýšľal či ťa Covid nezložil.
To zatiaľ chvalabohu nie, len som si trocha spravil screening podrobných webov, a zistil som že tu je to už len o reklame. Nebyť možnosti týchto komentárov a kontaktov s ľudmi tak už je to o nicom. Ale občas niečo pridam ;-)
Musím popravdě napsat, že kdy jsem vařila syrové brambory a kyselé zelí dohromady, byla to vždy katastrofa (brambory byly tvrdé a měly takovou divnou barvu) - bylo to u zelné bílé polévky. Maminka ji vařila a chutnala fantasticky. Tak jsem se obrátila na jednoho svého klienta - potravináře s dotazem, jak je to možné. Ani on mě nedokázal věrohodně odpovědět, tak napsal na Univerzitu Karlovu. Pak jsem si vzpomněla, že když nakládám dýňový kompot, musím nejprve kostky dýně naložit do kyselého nálevu (aby zpěvnily a následně se varem nerozvařily).
Vyzkoušej uvařit stejné množstí třeba čočky. Do jednoho hrnku dej jen vodu a druhého k vodě přidej lžíci octa. Po půl hodině bude čočka uvařená, ale v hrnku, kde byl ocet, bude čočka trvrdá. Zkrátka, nic z tím neuděláme.
Tvůj recept je skvělý, velmi chutný, akorát ty brambory si nedají říct. Posílám pozdrav a pevnou víru, že i nadále budeme přáteli.
Cele surove zemiaky davam do vianocnej kapustnice, uvaria sa a nerozpadnu ,drzia spolu ale su krehke,daju sa lahko rozpucit vidlickou.aj do kolozvarskej kapusty davam kolieska zemiakov a su uplne v poriadku a to sa pecie nie vari v kyslom prostredi :)
Pozdravujem ;)
Dakujem za vysvetlenie, je to tak veru...
Presne tak to iste hovorím aj ja. Vďaka za koment.
Mne tie reklamy tiež lezú pekne na nervy. Stále hľadajú cestu z ktorého kúta na obrazovke vybehnú.
A kam chodíš?ja poznam len tuto stránku iné nehľadám..ale ak niekde inde dávaš recepty tak mi napíš kľudne súkromu správu nie že by som chcel tento web haniť ale nerád by som prišiel o tvoje super recepty...ďakujem
Nedávam inde recepty, len som čerpal inšpirácie a pár receptov aj vyskúšal. Až ich budem znova robiť, tak už komplet aj s fotkami. A dám ich sem... ;-)
Som rád že si skúsil a chutili. Je to riadna vôňa pri pečení, že? Ak ti náhodou ostalo, tak na druhy deň je to ešte chutnejšie.
Vyzerá to veeeeľmi dobre, také naše slovenské :-)