Prekladané zemiaky

Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a domácou klobáskou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Málo práce pri príprave a po upečení plný hrniec dobroty, ktorá sa veľmi rýchlo zje.

6
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu tohto jedla je vhodný ťažký liatinový alebo rímsky hrniec. Ja som použil liatinový. Všetko si pripravíme. Kapustu dáme do sitka nech voda z nej odtečie, ale vodu nevylievame. Budeme ju potrebovať na podliatie. Klobásku nakrájame na kolieska. Slaninu na 1 cm kocky. Zemiaky krájame na hrubšie polmesiace, tak isto aj cibuľu na tenšie polmesiace.
  2. Do hrnca dáme na dno trochu kapusty, cibule a slaniny.
  3. Na to dáme zemiaky, slaninu a klobásu. Ukladáme to tak, aby sme urobili viac vrstiev. Teraz to trochu osolíme, okoreníme a pridáme trošku rasce.
  4. A znovu kapustu, klobásu a slaninu a dáme cesnak pokrájaný na plátky a trochu okoreníme. Znovu uložíme zemiaky. A tak postupujeme až naplníme hrniec. Ja som použil hrniec 4,6 l.
  5. A na vrch hrnca zvyšok kapusty, klobásy a slaniny. Podlejeme vodou z kapusty. Zakryjeme vrchnákom a dáme piecť do rúry na 90 minút pri teplote 180 °C. Malá rada s korením, soľou a rascou opatrne posypať. Sú tam suroviny, ktoré už majú všetko v sebe.
  6. Po 1,5 hodine vypneme rúru a necháme to v nej ešte postáť pol hodinu. Či je to hotové nepotrebujete vidieť, lebo to začne voňať až tak, že v žalúdku sa ozve orchester.
  7. Tu je to na tanieri, ach jaj už nemôžem písať. Dobrota.