Predvianočná paštéta môjho otca (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Hľadala som v maminých receptových zošitoch nejaké neokukané vianočné pečivo. A našla som recept na otcovu paštétu, ktorú sme mali veľmi radi, ale nejedli sme ju, odkedy už otec nie je medzi nami... Tento objav ma veľmi potešil a dúfam, že aj vám bude paštéta chutiť:-)
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny.
- Do hrnca dáme zovrieť vodu. Z bôčika odrežeme kožu a kosti a pokrájame ho na kúsky asi 4x5 cm. Pečeň pokrájame na dlhšie kusy, ktoré sa vmestia do otvoru mlynčeka na mäso. Keď voda zovrie, vložíme do hrnca kúsky bôčika. Varíme asi 5 minút, potom do vody pridáme pečeň a varíme spolu ďaších 5 minút.
- Odstavíme z ohňa a dierkovanou naberačkou vyberieme kúsky mäsa a pečene. Zomelieme spolu s cesnakom a cibuľou,
- pridáme vajcia, čierne korenie, muškátový oriešok. Ak treba, trochu zriedime vývarom z bôčika a pečene.
- Dno terinky alebo formy na biskupský chlebík vyložíme plátkami anglickej alebo oravskej slaniny a naplníme ju paštétovou zmesou. Navrch poukladáme stonky čerstvého tymianu a zakryjeme plátkami slaniny.
- Naplnenú formu vložíme do hlbokého plechu, do ktorého nalejeme vodu.
- Vo vodnom kúpeli pečieme 25 - 35 minút pri teplote 160°C. Rúru nepredhrievame. Keď sa začnú plátky slaninky navrchu skrúcať, terinku s paštétou vyberieme zh rúry a necháme trochu vychladnúť na mriežke. Keď je slaninka navrchu teplá, ale nie horúca, priložíme na terinku podnos a preklopíme ju. A môžeme krájať:-)