Foto: evusik
U nás zúri špenátová sezóna, takže mladý, krásny, čerstvučký špenátik ku všetkému a ja môžem aj samotný :-)
porcia
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
tak toto je on! mladý! krásny! vysprchovaný!
-
2
a to je ona, dúfam, že mladá :-) každopádne krásne sa hodí k nášmu špenátu... rybku, budeme ju volať teta Pražma, dobre umyjeme, položíme na alobal, zvnútra aj zvonka pekne posolíme soľou a do bruška jej natlačíme veľkú viazaničku zelených byliniek - petržlenovú vňat, tymián a môj obľúbený kmín
-
3
Pražmu výdatne zalejeme olivovým olejom, obložíme rajčinami a ešte okoreníme mletým korením
-
4
a zabalíme rybku do úhľadného balíčka... na pekáči jej budú robiť spoločnosť zemiaky
-
5
a aby im nebolo smutno pridáme ešte na mesiačiky nakrájanú cibuľu, celý cesnak a mrkvu. Osolíme, okmínujeme a posypeme petrželkou. A strčíme do rúry a kto má môže aj do trúby a pečieme na 180°C asi 20-25 minút, zeleninu môžeme aj dlhšie podľa potreby a stavu upečenosti.
-
6
Keď rybka Pražma trochu vyfučí opatrne ju rozbalíme aby sme sa neobarili a môžeme ju nechať na chvíľu zapiecť
-
7
a konečne prichádza na rad náš špenát. Na málinkom množstve oleja si osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu, neskôr pridáme nakrájaný cesnak a špenát. Len krátko restujeme, nedusíme, nevaríme len toľko necháme čo sa nám špenát orestuje. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a hneď odstavíme. Takto pripravený špenát je najsamlepší!!!
-
8
A máme to na stole: dusené rajčiny ktoré nabrali tie najlepšie chute, fajnový, chrumkavý špenát a rybka Pražma.... ak neveríte, že to bola dobrota uvarte si aj vy doma :-))
@sjuz veru tak, teraz špenátujeme a ja nechápem ako som mohla ešte pred pár rokmi ohŕňať nosom nad špenátom
dievčence, ďakujem za milé komentíky :-)
a samozrejme surovy do salatov .....
@palokuchki ďakujem bolo to výborné, my doma ryby radi papáme a podľa možnosti často pripravujeme, hlavne keď dostanem čerstvé ryby... táto pražma bola chladená a je to obrovský rozdiel oproti mrazeným z ktorých je len veľa vody a ryba žiadna :-)