Praženica z hríbov sináľov-modrákov fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 12. júna 2014

Dostala som za 2 kartóny hríbov u nás zvaných sináľov, inde modrákov... Pre mňa je to chuťove kráľ hríbov, veľkú, zdravú časť sme pokrájali Zobraziť celý popisDostala som za 2 kartóny hríbov u nás zvaných sináľov, inde modrákov... Pre mňa je to chuťove kráľ hríbov, veľkú, zdravú časť sme pokrájali na sušenie a z mäsitých hlavičiek chutnú praženicu.

1-2
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 hlavičiek
 na dusenie
1
3 ks
2cl




Postup

  1. 1

    Nazbieraná lesná úroda...

    Praženica z hríbov sináľov-modrákov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    väčšie a mäsitejšie hlavičky očistíme a nakrájame na kocky. Môj svokor ma učil pražiť hríby na suchej panvici, kým sa voda neodparí. Opražené hríby preložím bokom...Pripravíme si vajcia a štamprlík smotany...

    Praženica z hríbov sináľov-modrákov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na masle opražíme cibuľu, pridáme rascu a na opraženú cibuľu posypeme trochu štipľavej papriky...pridáme hríby.

    Praženica z hríbov sináľov-modrákov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vajcia rozšľaháme so smotanou, osolíme, okoreníme a prilejeme do hríbov,

    Praženica z hríbov sináľov-modrákov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    už len urobíme praženicu, každý podľa toho akú hustú má rád...

    Praženica z hríbov sináľov-modrákov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

daguska
Blahozelam k "úlovku".U nás vzdy boli huby vítanou pochútkou.Presne tieto môj otec miloval tiez.Naozaj výborné jedlo.
jozka2
co to mas za huby?Aky maju odborny nazov,prepac,ze sa pytam ale take sede nepoznam,zrejme viem o co ide len ich nezbieram,aj ja by som si rada pochutnala na dobrej hubovej prazenici
tiginko
tieto mám aj ja veľmi rada, len tu u nás na dolniakoch veľmi nerastú. To na Liptove ich je viac... aj ja gratulujem k takej bohatej nádielke a tiež tíško závidím. So smotanou som ešte hríbovú praženicu nerobila, zaujímavé...
smejkad
ak mozem, aj u nas ich volame modraky, iny nazov neviem, ked ich nakrojis, rez pekne zmodrie ako poliaty atramentom :-)
su vyrazne aromaticke, ale koli farbe ich nasi nechceli v jedle vidiet, tak sme ich susili, ususene mleli na prasok a ten sa daval do jedenia, stacilo uplne malicko, maju uzasnu vonu :-)
tiginko
prepáč Zuzka, trochu som ti vliezla do kapusty, mňa totiž tiež zaujímal oficiálny názov, tak som na to mrkla
tiginko
no tak teraz som zistila, že ja som ho identifikovala ako hríb siný a ty ako hríb zrnitohlúbikový. No ale však vyzerajú úplne rovnako a ešte majú aj ľudové názvy rovnaké!
tiginko
ten "môj" rastie od mája do októbra v listnatých lesoch a "tvoj" od júna do novembra v ihličnatých. Tak povedz kde boli nazbierané a možno prídeme na to, ktoré to sú :-)
jozka2
dievcata dakujem vam obidvom,poznam ho no ja by som sa ho v lese ani nedotkla stale som si myslela,ze je jedovaty,no ako rozoznam vlastne od jedovateho ked je na vlas podobny na jedly vlastne,nezbierali sme ich,lebo bolo dost dubakov tak o ten to druh som sa ani nezaujimala.Este raz vdaka
zuzanka1367
Komédia je v tom, že les bol zmiešaný :-), ale prevládajú ihličňany, klobúk má zamatovo - tmavo hnedý. Dužinu žltú...
zuzanka1367
Ďakujem, suchohríb je veľmi chutná huba, pre mňa je dubák pekný len vzhľadovo, chuťovo mdlý-nevýrazný...
kimlo
Tak! Konecne viecero ludi potvrdilo moju pravdu, ze suchohriby su ovela vonavejsie a chutovo lepsie do kapustnice a inych jedal ako dubaky! Dubaky su sice krajsie a vzacnejsie, ale chutovo a hlavne vonou na suchohriby nemaju, cize aj na modraky.
izabella929
milujem hríby a priznám sa, že mám radšej suchohríby, ako dubáky..) sú chutnejšie...zase na druhej strane, teraz keď nie sú u nás žiadne, boli by dobré aj modráky..takto robievam hríby aj ja...super.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia