Pravá nefalšovaná ťahaná štrúdľa od babičky

luccikk9 - bez fotkyluccikk9, 12. októbra 2009

Určite každý z nás pozná ťahanú štrúdťu,lenže nie každý recept na ňu je ten pravý a chutí rovnako.Moja babka ju pripravovala vždy pri nejakej Zobraziť celý popisUrčite každý z nás pozná ťahanú štrúdťu,lenže nie každý recept na ňu je ten pravý a chutí rovnako.Moja babka ju pripravovala vždy pri nejakej zvláštnej príležitosti,pretože nie je to len taký hocijaký ľahký koláčik,ale je to poriadna fuška.Samozrejme dá s

20
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 120 °C

Suroviny

1,2 kg
1 lyžica
1 lyžica
štipka
1 kg
2 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Z hladkej múky,brav.masti,octu,soli,letného mlieka zamiesime cesto. Miesime ho dovtedy,kým sa nám nelepí. Potom ho necháme odležať na nejakú pol hodinku.

  2. 2

    Po odležaní si cesto vysypeme na veľký stôl zakrytý obrusom a pomúčený hladkou múkou. Cesto vyvaľkáme na väčší kruh a potrieme ho olejom a necháme zase na 10min postáť. Potom si poriadne namúčime ruky aby sa nám cesto dobre ťahalo a začneme ho pomaly ťahať až kým nebude pokrývať celý stôl.

  3. 3

    Cesto je pekne natiahnuté a môžeme ho začať plniť. Ako prvý dáme pomletý mak, naň pôjdu porajbané jablká a kryštálový cukor. Platí tu jedno pravidlo, koľko dáme maku, toľko cukru. Dá sa to počítať podľa hrstí rúk. Ďalej pridáme vanil.cukor,škoricový a na koniec postrúhame jednu celú Heru. Potom pomaly začneme cesto skrúcať. Po skrútení ho ho dáme do vymasteného a pomúčeného plechu a potreme ho olejom. Hotové ho necháme piecť na malom ohni približne jednu hodinu.Po upečení ho ešte posypeme práškovým cukrom. A môžeme sa pustiť do jedenia. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

prezyvka
Da sa tato strudla urobit s maslom alebo musi byt bravcova mast?
jantulka
Štrúdla sa mi podarila, bola som spokojná a doporučujem ju každému.
Postupovala som presne podľa receptu
makovicka
priznám sa, že podľa tvojho receptu by som sa neodvážila robiť štrúdlu, popis strohý, neúplný, keby som si nedala nakamerovať jednu zlatú babku z Piešťan, ktorá mi poprezrádzala " vychytávky" ako čo kedy správne urobiť, tak to nezvládnem, a to pečiem 30 rokov, ako do obrusa zagúľať závin, aby ti nezavadzal, ako stočiť závin a akým spôsobom ho dať na plech, kedže je 3 krát dlhší, ako plech, aby sa nemusel krájať.....tralala, takže, tvoj postup= 0 bodov
varecha58
no mila makovicka, na to ze pecies 30 rokov, nevies toho dost vela. Ja mam sice len 30, ale tie nejasnosti co popisujes, su mi uplne jasne. Nepotrebujem kamerovat nijaku babku z Piestan, staci trochu pohnut rozumom.
vsevedko
makovicka, makovicka, ja som chlap a nemám problém vytiahnutú štrúdľu stočiť a naložiť do pekáča :) takže asi si trošku drevo :D
jozka2
makovicka,ze tak rozdavas stedro o bodov nevidim u teba az tolko debrych receptov a hlavne tu tvoju strudlu povychytavanu a vsetko mas bez foto.
babav
@luccikk9 ,tvoj recept na strudlove cesto je dobry,pravy babickovsky.Cesto by sa malo dat odlezat pod ohriatu nadobu,potom sa lepsie taha.Podla tvojho popisu ako postupovat dalej ,by neskusena kucharka mala iste problem strudlu dokoncit,ale pre skusenejsie to problem nie je . Nabuduce napis postup detailnejsie,aby si uspokojila aj tych co radi kritizuju . @prezyvka ,ak nemas bravcovu mast mozes ju nahradit rastlinnym olejom.
ponter
Ja by som povedala, že toto je recept na armadu
hladošou. Z 1 kg múky,cukru nie je to preklep?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia