Pravá falošná sviečková fotorecept

jody - fotkajody, 18. júla 2010
Pravá falošná sviečková (fotorecept)
Foto: jody

Aby som hneď na úvod niekoho nepomýlila, nepôjde o klasickú sviečkovú na smotane. Z tohoto jedla sme si ukradli názov len pre tú omáčku. Zobraziť celý popisAby som hneď na úvod niekoho nepomýlila, nepôjde o klasickú sviečkovú na smotane. Z tohoto jedla sme si ukradli názov len pre tú omáčku. A tak sa u nás táto omáčka s názvom "sviečková" varí s rôznymi druhmi mäsa.

15 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Krkovicu aj s kosťou, mrkvu, petržlen, guličky korenia, vavrín, kurkumu, vňať, soľ a zo dva strúčky cesnaku dáme variť. Dala som aj koniec z papriky, dáva fajn chuť.

    Pravá falošná sviečková (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkve a petržlenu stačí maximálne tak polhodinka varenia, vyberieme ju, aby nebola zbytočne rozvarená a necháme ochládnuť. Potom ju postrúhame na jemnom strúhadle.

    Pravá falošná sviečková (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso varíme ďalej, ak nie je úplne zakryté vodou, obraciame tak po 20-tich minútach. Rozvarené strúčiky cesnaku vidličkou roztlačíme na vrch mäsa a necháme vsiaknuť. Uvarené vyberieme a pokrájame na hrubšie plátky (alebo tenšie, ako má kto rád).

    Pravá falošná sviečková (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vývaru vyberieme dierovanou varechou vňať a iné nepatričnosti, pridáme nastrúhanú zeleninu a keď zovrie, múku rozmiešanú so smotanou. Dosolíme, pocukríme a keď vypneme, pridáme trochu octu. Potom už len nakydáme plný tanier a cpeme sa. :-)

    Pravá falošná sviečková (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
Chutne jedlo,pekne nafotene!Moja mama varievala svieckovu tiez takto,navyse pridavala aj cibulu a zeler. Ja som si zvykla namiesto varenia maso opekat ,podlievat iba minimalnym mnozstvom vody;ked je hotove vyberiem ,na vypeku osmazim muku a zalejem kyslou smotanou ;ak je husta ,zriedim vodou.Potom vsetko prepasirujem
a do hotovej omacky vlozim nakrajane maso,ktore pecenim absorbovalo viacej chuti z korenin a zeleniny ako varenim.
zdezda
:-) túto omáčku, z koreňovej zeleninky robievam aj ja, kľudne aj s hydinou, akurát že dávam kyslú smotanu a potom netreba ocot, no a do hladka vymixujem :-)
evanaaa
Babav, aj ja dávam cibuľu a zeler, mäso varím v tom, zelenina je mäkká , nerozvára sa, vedˇaj tak ju potom zmixujem, nič to, aj keby sa rozvarila. Preto nechápem, musí sa aj keď je už domäka uvarená ešte strúhať, nie je to robota navyše? Nedávam ani cesnak, ale myslím, že Jody hneď písala, že to nie je klasická sviečková, je to len jej pôvodný recept úpravy mäsa, takže to tak beriem.
jody
Strúham preto, že nám to tak chutí viac ako mixované.
evanaaa
Prepáč, jody, zle som chápala, ja som myslela, že zeleninu postrúhaš a potom ešte zmixuješ. To sa mi zdalo zbytočné, ale zle som si to prečítala.
jankach
Ja robim svieckovu od jedneho Chorvata a ten mi poradil v podstate klasiku: na cibulke orestovat zeler,mrkvu a petrzlen pridat dve kolieska citronu lyzicu kecupu a lyzicu horcice, bobkovy list a nakoniec este lyzicu vegety. pridat opecene kurace prsia zaliat vodou dobre prikryt a dat piect do truby minimalne na 60 minut. Potom vymixovat len zeleninu a dat na skaramelizovany cukor a pridat smotanu dochutit je to naozaj vyborne
jody
Ježkovy voči! Ďakujeeeeem!!! :-)
babidka
@jody - gratulujem aj ja ! Zaujimave , aka je ta omacka oblubena - poznam vela jej verzii a kazda je zaujimava a chutna . Ja ju robievam hlavne s hydinou - kedze jej mam plne mrazaky :-) Niekedy som tu zleninu iba pasirovala cez sitko aby boli zo zeleniny vlocky a bolo ju citit na jazyku .Ale asi som zlenivela a teraz ju zvacsa mixujem . Ale toto je prakticky iba jedine jedlo , kde dam prednost parenej knedle / ktoru nemam velmi v laske / pred inymi prilohami . S nicim inym nema tu "spravnu chut" .
modrykamen
Tiež robím "sviečkovú" z rôznych druhov mäsa. Je síce trošku odlišná chuť, ale ide najmä o omáčku, tá dáva jedlu šmrnc.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia