Pravá falošná sviečková (fotorecept)

Autor receptu: jody

Aby som hneď na úvod niekoho nepomýlila, nepôjde o klasickú sviečkovú na smotane. Z tohoto jedla sme si ukradli názov len pre tú omáčku. A tak sa u nás táto omáčka s názvom "sviečková" varí s rôznymi druhmi mäsa.

15 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Krkovicu aj s kosťou, mrkvu, petržlen, guličky korenia, vavrín, kurkumu, vňať, soľ a zo dva strúčky cesnaku dáme variť. Dala som aj koniec z papriky, dáva fajn chuť.
  2. Mrkve a petržlenu stačí maximálne tak polhodinka varenia, vyberieme ju, aby nebola zbytočne rozvarená a necháme ochládnuť. Potom ju postrúhame na jemnom strúhadle.
  3. Mäso varíme ďalej, ak nie je úplne zakryté vodou, obraciame tak po 20-tich minútach. Rozvarené strúčiky cesnaku vidličkou roztlačíme na vrch mäsa a necháme vsiaknuť. Uvarené vyberieme a pokrájame na hrubšie plátky (alebo tenšie, ako má kto rád).
  4. Z vývaru vyberieme dierovanou varechou vňať a iné nepatričnosti, pridáme nastrúhanú zeleninu a keď zovrie, múku rozmiešanú so smotanou. Dosolíme, pocukríme a keď vypneme, pridáme trochu octu. Potom už len nakydáme plný tanier a cpeme sa. :-)