Foto: danculka
Slané pečivo nesmie na sviatky chýbať,z cesta na praclíky som robila aj tyčinky a slimáčiky...
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1000g |
|
300ml |
|
10g |
|
1čl |
|
2čl |
|
2ks |
|
200g rozpustená/ale nie horúca/ |
|
2ks |
|
2pl vlažná |
|
4čl |
|
3pl |
|
2ks na potretie |
|
Postup
-
1
Do mlieka si dáme cukor a droždie,keď nabehne v nádobe hore zamiesine tuhé cesto do ktokého sme dali žĺtky a br.masť...hneď môžeme pracovať,rozkrojíme na tri kusy a potom ešte každá na polovicu..
-
2
..potom si vyšúlame jeden diel a pokrájeme na rovnaké časti,aby praclíky boli pribl.rovnaké.odkrojený kúsok vyšúlame na cca 30cm,a urobíme praclík jednoduchý,alebo v strede pretočený raz,dáme na plech..
-
3
..takto narobené praclíky potrieme vajíškom a dáme piecť...200st do zlata...
-
4
do takéhoto sáčka si pripravíme slanú polevu ,vyšlaháme bielky,pridáme vodu,soľ a múku,aby poleva bola dobre tečúca a pred dopečením praclíky popíšame polevou usrtihnutím rožteka na sáčku a dopečieme...
-
5
asi takto a dopečieme...
-
6
potom so vyskúšala aj tyčinky,sú super a tiež slimáčiky,stočením dlhej tačinky aj tie...
-
7
tu sú...
-
8
a toto sú hotové praclíky,z tejto dávky 106ks....Dobrú chuť!
dnes som ich robila a sú úžasné :) akurát som dala viac kvasníc, aby boli väčšie a nadýchanejšie :)
Tento rok som ich piekla druhý decembrový týždeň. V uviazanom igelitovom saciku sú chrumkave až do januára- ak ich nezjete skôr :)