20 minút
príprava
príprava
Suroviny
3 šálky |
|
1 šálka (alebo kefír) |
|
1 ks |
|
1 lyžička |
|
1 lyžička |
|
1/2 lyžičky |
|
1 a 1/2 lyžičky |
|
Plnka: | |
300 g |
|
Na potretie: | |
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Vajce rozšľaháme s jogurtom (kefírom), soľou, cukrom a olejom. Pridáme múku so sódou do tekutej zmesi a vypracujeme cesto.
-
2
10 minút necháme odpočinúť prikryté utierkou. Cesto potom rozdelíme na bochníčky.
-
3
Každý rozvaľkáme do tvaru placky, posypeme syrom.
-
4
Náplne môžeme meniť podľa chuti, môže sa použiť aj zemiaková kaša so syrom a bylinkami, šunka alebo čokoľvek čo sa nájde v chladničke. Naplnenú placku zvinieme do guľky a opäť rozvaľkáme natenko. Pečieme na suchej panvici z oboch strán. Potrieme maslom (masťou) s roztlačeným cesnakom.
Určite to mnohí poznajú a pečú pravidelne. Pre mňa boli doteraz posúchy úplne neznáme. V našom kraji sa vôbec nerobia. Recept je preto určený hlavne tým ktorí to nepoznajú, tak ako ja doteraz. Do mojej rodiny pribudol nový člen, z iného kraja, ktorý vôbec nepoznal lokše. Keď som ich náhodne urobila, tak sa pýtal čo to je, že je to veľmi dobré. A on to povedal doma a tak moja dcéra naučila lokše piecť aj jeho mamu. Je tu mnoho receptov napr. na Punčové rezy či šišky a vždy sa budú pridávať nejako inovované. Ja by som tiež tu nehľadala posúchy v receptoch, ktoré už boli v minulosti pridané, lebo som ani nevedela, že nejaké posúchy existujú. A vždy vyrastá nová generácia, pre ktorú je dobré pridávať dobré recepty
Nie sú to lokše, tie sa pečú zo zemiakového cesta.
V pohode, veď diskutujeme. Ja len na vysvetlenie.