Poschodový lacný krémeš fotorecept
Foto: cesminaz
U nás doma ho voláme len takto :-) Je to výborný zákusok s krémom zo Zlatého klasu. Recept mám od svojej mamy.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
125 g |
|
cca 1,5 dl |
|
2 ks |
|
Krém: | |
4 bal. |
|
2 l |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
2 bal. |
|
podľa chuti |
|
80-100 g (82 %) |
|
Postup
-
1
Najprv si v jednej miske premiešame lyžicou len sypké suroviny. Potom pridáme vajcia a dopoly spustené maslo, ktoré dobre v múke spracujeme. Dostaneme niečo ako drobenku. Potom pomaly dolievame vlažné mlieko podla potreby, aby sa nám cesto spojilo a vyhladilo. Máme dostat polomäkké až mäkké cesto.
-
2
Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 4 rovnaké časti. Každé vyvalkame na tenko na velkost plechu a opatrne pomocou válku ho prenesieme na plech, ktory sme trocha natreli olejom. Cesto dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C.Cesto sa pečie len velmi krátko, cca 8-10 min. Ono sa to má len nafúknut a slabo ohnednut. Na dotyk má byt este mäkké. Takto upečieme vsetky pláty za sebou. Posledný plát necháme v plechu. Moj plech má rozmer 28x38 cm.
-
3
Ako nasledovné si urobíme krém. Celkom klasickym postupom, ako sa aj puding robí, si uvaríme Zlatý klas v mlieku. Rozdiel je len ten, že ked už začne bublat a hustnút, vtedy pridávame a postupne zamiešavame polohrubú múku. Treba zo 3 kopcovitejšie PL. Necháme povarit/pobublat, pridáme cukor podla chuti a este 2-3 minutky aj s nim povaríme. Hotový krém zoberieme dole z ohna a za stáleho pomalého miešania ho necháme vychladnút natolko, aby ste si v nom už nepopálili prst. Musí byt ešte dostatočne teplý nato, aby sa v ňom vaječné žltky tepelne upravili, no nie zrazili/uvarili :-)
-
4
Ešte do pomerne horúceho krému v miešame žltky. Ked sme žltky vmiešali, dáme kúsok masla, ktoré sa pomalým miešaním krému má v nom celé rozpustit.
-
5
Krém natierame este teplý. Rozdelíme si ho tak, aby ho bolo medzi plátmi rovnako. Ako prvý natrieme ten v pekáči a tak ukladáme nan aj dalšie pláty. Vrchný posledný plát trocha pritlačíme a koláčik necháme zmäknút. Ja ho zakrývam len utierkou. Celkom zmäkne asi za 3-4 hodiny.
-
6
Tento krémeš je velmi chutný, velmi pekne vyzerá a je celkovo velmi jednoduchý :-) Cesto je od toho krému výborné, jemné. Celkovo je fantastický ;-) Nech vám chutí.
Prajem vsetkym pekny den.
@Motyka má asi na mysli salajkový koláč ( nie salykaly :-) ), ten dávno pradávno robievala moja stará mama....
Ďakujem za recept, ku kávičke sme si pochutili!
Krásne sa ti vydaril :-) Ano cesto zmäkne a preto je tento koláčik najlepší na druhý deň. Tým " redší" myslíš krém? Ono to môže byť aj tvojou múkou, takže si to nabudúce kludne prispôsob :-) Prajem pekný deň a vdaka za odozvu!