Vanilkový zákusok

Poschodový lacný krémeš (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

U nás doma ho voláme len takto :-) Je to výborný zákusok s krémom zo Zlatého klasu. Recept mám od svojej mamy.

8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si v jednej miske premiešame lyžicou len sypké suroviny. Potom pridáme vajcia a dopoly spustené maslo, ktoré dobre v múke spracujeme. Dostaneme niečo ako drobenku. Potom pomaly dolievame vlažné mlieko podla potreby, aby sa nám cesto spojilo a vyhladilo. Máme dostat polomäkké až mäkké cesto.
  2. Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 4 rovnaké časti. Každé vyvalkame na tenko na velkost plechu a opatrne pomocou válku ho prenesieme na plech, ktory sme trocha natreli olejom. Cesto dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C.Cesto sa pečie len velmi krátko, cca 8-10 min. Ono sa to má len nafúknut a slabo ohnednut. Na dotyk má byt este mäkké. Takto upečieme vsetky pláty za sebou. Posledný plát necháme v plechu. Moj plech má rozmer 28x38 cm.
  3. Ako nasledovné si urobíme krém. Celkom klasickym postupom, ako sa aj puding robí, si uvaríme Zlatý klas v mlieku. Rozdiel je len ten, že ked už začne bublat a hustnút, vtedy pridávame a postupne zamiešavame polohrubú múku. Treba zo 3 kopcovitejšie PL. Necháme povarit/pobublat, pridáme cukor podla chuti a este 2-3 minutky aj s nim povaríme. Hotový krém zoberieme dole z ohna a za stáleho pomalého miešania ho necháme vychladnút natolko, aby ste si v nom už nepopálili prst. Musí byt ešte dostatočne teplý nato, aby sa v ňom vaječné žltky tepelne upravili, no nie zrazili/uvarili :-)
  4. Ešte do pomerne horúceho krému v miešame žltky. Ked sme žltky vmiešali, dáme kúsok masla, ktoré sa pomalým miešaním krému má v nom celé rozpustit.
  5. Krém natierame este teplý. Rozdelíme si ho tak, aby ho bolo medzi plátmi rovnako. Ako prvý natrieme ten v pekáči a tak ukladáme nan aj dalšie pláty. Vrchný posledný plát trocha pritlačíme a koláčik necháme zmäknút. Ja ho zakrývam len utierkou. Celkom zmäkne asi za 3-4 hodiny.
  6. Tento krémeš je velmi chutný, velmi pekne vyzerá a je celkovo velmi jednoduchý :-) Cesto je od toho krému výborné, jemné. Celkovo je fantastický ;-) Nech vám chutí.