Pomarančový likér I. fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 16. novembra 2012
Pomarančový likér I. (fotorecept)
Foto: niniatko

Na internete je veľa rôznych receptov na pomarančový likér, ktoré sú si podobné, ale i také, čo sú úplne rozdielne. Našla som tri úplne iné, vybrala som si dva. Tu je prvý z nich.

Suroviny

250 ml
250 ml
450 g
700 ml
1 kg
1 KL (alebo kardamón)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Miesto koriandra sa dá použiť kardamón, ja som kardamón nenašla, tak som namlela koriander.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomaranče poriadne vyumývame v horúcej vode, ja ich vydrhnem ešte aj kefkou. Potom ich ošúpeme, ale len tú oranžovú časť, tá biela je horká.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom z pomarančov povytláčame šťavu.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z vody, vína a cukru uvaríme sirup.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ešte do teplého sirupu vylejeme šťavu a pomarančovú kôru.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme úplne vychladnúť. (ja som na to opäť použila parapet)

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vychladnutého prilejeme vodku. (Kto má rád silnejší, miesto vodky môže použiť domácu pálenku, no v tom prípade treba likér lúhovať dlhšie ako deň, aby sa potlačila tá charakteristická chuť pálenky).

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prisypeme mletý koriander (alebo kardamón), zamiešame a v chladne necháme odležať. Ja som nechala celý deň.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po odstáti precedíme cez gázu alebo husté sitko do fliaš. (Ja som najskôr začala cez gázu, no po chvíli sa celá upchala dužinou z pomaranča a už to išlo len veľmi pomaly, tak som presedlala na husté sitko, ktoré som vždy len vyklepla, keď bolo zanesené.)

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyšli mi dve takéto fľaše. Tá druhá by možno aj bola plná, kebyže nemám tak grabňavé ruky a veľa toho nepovylievam. Fľaše uzatvoríme a odložíme na chladné a tmavé miesto (nie do chladničky). Likér by mal stáť aspoň 3 mesiace. Čím starší, tým lepší.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    U nás bude stáť asi tak mesiac a pol, pretože ho otvoríme už na Vianoce a keďže ja mám rada fľašky ozdobené (i keď mi to príliš nejde), tak som ich ozdobila a pravdaže bolo treba aj "koštnúť". Likér bol skvelý a keď ešte do tých Vianoc postojí, tak bude fantastický.

    Pomarančový likér I. (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Nápoje, Alkoholické nápoje

Diskusia k receptu

papkoska
no, keby som nebola na materskej, tak mam krasny vianocny darcek pre kolegyne. Vlani som im robila brusnicovy a karamelovy liker podla casopistu Apetit, flasticky som objednala z repromakreativ.sk, ozdobila mini vianocnymi gullami, uplne stacili 250ml na kostovku a ako taka drobnost pre radost. Ale tento si vyrobim tiez, este keby boli u nas dostat pomarance bez chemickeho postreku.
niniatko
@papkoska ja som si nebola istá, či tieto boli alebo neboli ošetrené chemicky, lebo to nikde na nich nebolo napísané, tak som ich poriadne dlho drhla pod horúcou vodou kefkou
ten brusnicový likér by ma celkom zaujímal
medovnicek
veľmi pekne ďakujem za recept, tiež si ho chcem vyrobiť, našla som jeden recept zo slivovice