Pomarančový likér I. (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Na internete je veľa rôznych receptov na pomarančový likér, ktoré sú si podobné, ale i také, čo sú úplne rozdielne. Našla som tri úplne iné, vybrala som si dva. Tu je prvý z nich.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Miesto koriandra sa dá použiť kardamón, ja som kardamón nenašla, tak som namlela koriander.
  2. Pomaranče poriadne vyumývame v horúcej vode, ja ich vydrhnem ešte aj kefkou. Potom ich ošúpeme, ale len tú oranžovú časť, tá biela je horká.
  3. Potom z pomarančov povytláčame šťavu.
  4. Z vody, vína a cukru uvaríme sirup.
  5. Ešte do teplého sirupu vylejeme šťavu a pomarančovú kôru.
  6. Necháme úplne vychladnúť. (ja som na to opäť použila parapet)
  7. Do vychladnutého prilejeme vodku. (Kto má rád silnejší, miesto vodky môže použiť domácu pálenku, no v tom prípade treba likér lúhovať dlhšie ako deň, aby sa potlačila tá charakteristická chuť pálenky).
  8. Prisypeme mletý koriander (alebo kardamón), zamiešame a v chladne necháme odležať. Ja som nechala celý deň.
  9. Po odstáti precedíme cez gázu alebo husté sitko do fliaš. (Ja som najskôr začala cez gázu, no po chvíli sa celá upchala dužinou z pomaranča a už to išlo len veľmi pomaly, tak som presedlala na husté sitko, ktoré som vždy len vyklepla, keď bolo zanesené.)
  10. Vyšli mi dve takéto fľaše. Tá druhá by možno aj bola plná, kebyže nemám tak grabňavé ruky a veľa toho nepovylievam. Fľaše uzatvoríme a odložíme na chladné a tmavé miesto (nie do chladničky). Likér by mal stáť aspoň 3 mesiace. Čím starší, tým lepší.
  11. U nás bude stáť asi tak mesiac a pol, pretože ho otvoríme už na Vianoce a keďže ja mám rada fľašky ozdobené (i keď mi to príliš nejde), tak som ich ozdobila a pravdaže bolo treba aj "koštnúť". Likér bol skvelý a keď ešte do tých Vianoc postojí, tak bude fantastický.