Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake)
Foto: lusinkab
Keďže dnes máme krásne upršané počasie tak som sa zase dala do pečenia. Tento recept je ďalší z knihy Grandmas Special Recipes a keďže Zobraziť celý popisKeďže dnes máme krásne upršané počasie tak som sa zase dala do pečenia. Tento recept je ďalší z knihy Grandmas Special Recipes a keďže mám veľmi rada pomarančovo - makovú kombináciu tak som sa ho rozhodla vyskúšať. Je veľmi efektný,trošku netradičný ale zas vôbec nie jeden z tých čo je náročný na prípravu.
príprava
Suroviny
Na pomaranče: | |
400 ml |
|
350 g |
|
4 ks |
|
1/2 ks |
|
3 ks |
|
Cesto: | |
150 g |
|
150 g |
|
2 1/2 PL |
|
14 g |
|
3 ks |
|
175 g |
|
Ostatné: | |
75 ml |
|
|
Postup
-
1
Do vačšej panvici si dáme 400 ml vody a 350 g kryštálového cukru a na pomalom plameni varíme až kým sa nám cukor úplne neroztopí ........
-
2
..... kým sa nám varí cukor tak si na tenko nakrájame 4 pomaranče ......
-
3
.... keď je cukor rozpustený a sirup úplne číry tak k nemu pridáme všetky nakrájané pomaranče, 3 klinčeky a polovicu celej škorice. Zakryjeme, plameň stiahneme na minimum a necháme variť 20 minút.......
-
4
..... kým sa nám pomaranče varia tak si odvážíme všetky ostatné suroviny na cesto. V jednej miske zmiešame múku, PDP, pomleté mandle a celý mak. Do ďalšej misky dáme vajíčka a cukor ........
-
5
.... tortovú formu ( moja má 22 cm ale v pôvodnom recepte bola použitá s rozmerom 20 cm) vymastíme po okrajoch s maslom, ja som dala na spodok formy aj papier na pečenie ktorý som tiež zľahka vymastila s maslom. Tu už máme hotové pomaranče .......
-
6
....... opatrne povyberáme z panvice pomaranče a poukladáme najprv dookola a potom aj na spodok formy. Asi takto ......
-
7
...... odlejeme si z panvice 75 ml pomarančového sirupu a zvyšné pomaranče ktoré sa nám zvýšili nasekáme na malé kúsky ......
-
8
........ vajíčka s cukrom vyšľaháme do penista a pridáme k ním nadrobno nasekané skaramelizované pomaranče a pomarančový sirup (malo by to byť izbovej teploty aby sa nám z vajíčok náhodou nestala pomarančová praženica, ja som dala sirup a pomaranče na pár minút do mrazničky) a hneď zľahka premiešame pomocou špatuľky alebo varešky len aby sa nám to všetko pekne spojilo .......
-
9
...... túto zmes pridáme k našej zmesi z múky,mandlí,maku a PDP .......
-
10
.... a zľahka poprekladáme aby sa nám všetko pekne spojilo ......
-
11
......túto zmes opatrne vylejeme do tortovej formy ......
-
12
...... dáme piecť do rúry na 45 minút pri teplote 180 °C dvierka neotvárame ale sem tam cez sklo nakukneme aby nám náhodou vrch neprihorel. Koláčik je hotový vtedy ak do neho pichneme špilkou a vytiahneme ju úplne čistú. Ešte jedna dobrá rada ak má niekto takú super tortovú formu ako ja tak dať na spodok rúry alebo tesne pod mriežku alobal aby ste toto nemuseli z rúry potom umývať ale jednoducho len alobal do koša vyhodiť ....
-
13
.... keď je koláčik urobený necháme ešte postáť 10 minút v rúre pri otvorených dvierkach. Po 10 minútach vytiahneme z rúry a necháme ho vo forme úplne vychladnúť.....
-
14
........ po vychladnutí opatrne preklopíme na tanier alebo servírovaciu misku a môžme podávať .....
-
15
..... no a ešte prierez nakoniec.....Dobrú chuť.
a pozitívne:originál: Gréci a Francúzi u s obľubou pridajú do pomarančov pred koncom varenia posekanú rebarboru alebo ananás a ešte 5 minút podusia,Na pomaranč.zmes pred naliatím cesta ešte pridajú pár kúskov kvalitného masla, vytvorí sa bohaté a voňavé glazé, keď sa koláč preklopí.
koláčik.Šikulka si.Ďakujem pekne za recept.
je jednoducho úžasný
gratulujem.