Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake)

lusinkab - fotkalusinkab, 9. júna 2013
Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake)
Foto: lusinkab

Keďže dnes máme krásne upršané počasie tak som sa zase dala do pečenia. Tento recept je ďalší z knihy Grandmas Special Recipes a keďže Zobraziť celý popisKeďže dnes máme krásne upršané počasie tak som sa zase dala do pečenia. Tento recept je ďalší z knihy Grandmas Special Recipes a keďže mám veľmi rada pomarančovo - makovú kombináciu tak som sa ho rozhodla vyskúšať. Je veľmi efektný,trošku netradičný ale zas vôbec nie jeden z tých čo je náročný na prípravu.

100 minút
príprava

Suroviny

Na pomaranče:
400 ml
350 g
4 ks
1/2 ks
3 ks
Cesto:
150 g
150 g
2 1/2 PL
14 g
3 ks
175 g
Ostatné:
75 ml




Postup

  1. 1

    Do vačšej panvici si dáme 400 ml vody a 350 g kryštálového cukru a na pomalom plameni varíme až kým sa nám cukor úplne neroztopí ........

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 1
  2. 2

    ..... kým sa nám varí cukor tak si na tenko nakrájame 4 pomaranče ......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 2
  3. 3

    .... keď je cukor rozpustený a sirup úplne číry tak k nemu pridáme všetky nakrájané pomaranče, 3 klinčeky a polovicu celej škorice. Zakryjeme, plameň stiahneme na minimum a necháme variť 20 minút.......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 3
  4. 4

    ..... kým sa nám pomaranče varia tak si odvážíme všetky ostatné suroviny na cesto. V jednej miske zmiešame múku, PDP, pomleté mandle a celý mak. Do ďalšej misky dáme vajíčka a cukor ........

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 4
  5. 5

    .... tortovú formu ( moja má 22 cm ale v pôvodnom recepte bola použitá s rozmerom 20 cm) vymastíme po okrajoch s maslom, ja som dala na spodok formy aj papier na pečenie ktorý som tiež zľahka vymastila s maslom. Tu už máme hotové pomaranče .......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 5
  6. 6

    ....... opatrne povyberáme z panvice pomaranče a poukladáme najprv dookola a potom aj na spodok formy. Asi takto ......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 6
  7. 7

    ...... odlejeme si z panvice 75 ml pomarančového sirupu a zvyšné pomaranče ktoré sa nám zvýšili nasekáme na malé kúsky ......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 7
  8. 8

    ........ vajíčka s cukrom vyšľaháme do penista a pridáme k ním nadrobno nasekané skaramelizované pomaranče a pomarančový sirup (malo by to byť izbovej teploty aby sa nám z vajíčok náhodou nestala pomarančová praženica, ja som dala sirup a pomaranče na pár minút do mrazničky) a hneď zľahka premiešame pomocou špatuľky alebo varešky len aby sa nám to všetko pekne spojilo .......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 8
  9. 9

    ...... túto zmes pridáme k našej zmesi z múky,mandlí,maku a PDP .......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 9
  10. 10

    .... a zľahka poprekladáme aby sa nám všetko pekne spojilo ......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 10
  11. 11

    ......túto zmes opatrne vylejeme do tortovej formy ......

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 11
  12. 12

    ...... dáme piecť do rúry na 45 minút pri teplote 180 °C dvierka neotvárame ale sem tam cez sklo nakukneme aby nám náhodou vrch neprihorel. Koláčik je hotový vtedy ak do neho pichneme špilkou a vytiahneme ju úplne čistú. Ešte jedna dobrá rada ak má niekto takú super tortovú formu ako ja tak dať na spodok rúry alebo tesne pod mriežku alobal aby ste toto nemuseli z rúry potom umývať ale jednoducho len alobal do koša vyhodiť ....

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 12
  13. 13

    .... keď je koláčik urobený necháme ešte postáť 10 minút v rúre pri otvorených dvierkach. Po 10 minútach vytiahneme z rúry a necháme ho vo forme úplne vychladnúť.....

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 13
  14. 14

    ........ po vychladnutí opatrne preklopíme na tanier alebo servírovaciu misku a môžme podávať .....

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 14
  15. 15

    ..... no a ešte prierez nakoniec.....Dobrú chuť.

    Pomarančovo-makový koláč trošku inak (Orange Poppyseed Cake) - obrázok 15

Diskusia k receptu

marianne
Napisem este raz: ze waaaaaw.Tuto dobrotu si spravim.A makove k tomu...mnam
tiginko
wow, máš ho nádherný! Nie je to horké od tej pomarančovej kôry?
lusinkab
dakujem velmi pekne @marianne no mak mam aj velmi rada a s pomarancom este no vynikajuce nabuduce vyskusam asi s citronmi :-) @tinginko dakujem :-) ty si asi rodina s mojou kamoskou :-) ta mi dala taku istu otazku :-)))) ale nie :-) nie su vobec horke tym,ze sa varia v tom cukrovom sirupe tak ta supka je pekne sladucka :-)
irenaw
krása, ten musí byť šťavnatý a voňavý :)
elixir
Naozaj krásny a musí chutiť výborne, ide do mojej KK na vyskúšanie... Nepamätám si, že som niekedy jedla kombináciu pomaranču a maku, skúšam si to predstaviť a už sa teším. :) Síce môj mak veľmi nemusí, ale to sa týka skôr tých koncentrovaných plniek, toto by mohol zvládnuť a dokonca aj mať rád... :)
katka78
Tiež mi presne napadlo, či nie je horký, ja s pomarančmi práve kvôli tomu veľmi opatrne v kuchyni. Ale zrejme ho budem musieť vyskúšať, aby som sa presvedčila, lebo aj vyzerá skvelo a tú chuť chcem spoznať! ;)
lusinkab
@irenaw dakujem :-) @elixir ja som tuto kombinaciu ochutnala prvy krat pred rokom ked som si kupila pomarancovo-makovy muffin no a velmi mi to zachutilo takyze z casu nacas som si kupila jeden no a v tej knizke som nasla tento unikat tak som sa uz dlhsie na nho chystala a dnes bol na to perfektny den :-) moj nie je tiez nejaky milovnik maku ale tento mu akosi zachutil :-) @katka78 dakujem :-) ono mne osobne pride, kedze sa to vari v tom cukrovom roztoku tak ta horskost sa z nich akosi strati :-) budem rada ak vyskusas @izabella929 Dakujem ti velmi pekne :-)
slavka2012
Zaujomavy kolacik, kombinaciou surovin i sposobom pripravy; stoji za vyskusanie, vdaka za inspirativny recept, @lusinkab !
cesminaz
Tvoj kolacik je naozaj nadherny...pacia sa mi tie farby :-) perfektna uvodna fotka 1*
ariel
farby pekné, nápad výborný, foto mňam, naozaj vďaka za námahu, ale neodškrieiteľný fakt gazdín z Grécka a Talianska, Libanonu, odkiaľ kandizovanie aj pochádza, tie by vás s tým nápadom 20 minútového povarenia pomarančov s kôrou hnali...akéže 20 minútové povarenie ...kandizuje ( varenie ovocia s kôrou) sa minimálne 120 minút pomalým varením, či už v anglickej (Nigelin obľúbený cake s mandarínkami), či inej európskej kuchyni, samozrejme, že tie kôry sú inak vo výsledku horké, a poriadne trpké ..tak verte, že sme to skúsili aj my takto neporiadne pred rokmi ,výsledok je rozpačitý , deti ujdú po prvom hryze. píšem to len aby nebolo veľa vyhodených koláčov :-)
a pozitívne:originál: Gréci a Francúzi u s obľubou pridajú do pomarančov pred koncom varenia posekanú rebarboru alebo ananás a ešte 5 minút podusia,Na pomaranč.zmes pred naliatím cesta ešte pridajú pár kúskov kvalitného masla, vytvorí sa bohaté a voňavé glazé, keď sa koláč preklopí.
elixir
@ariel ale je predsa veľa rôznych úprav pomarančov. Nie je to len buď čerstvé, alebo kandizované... medzi týmito dvoma druhmi úpravy sa nachádza ešte minimálne aj kompót... a pod. Neredukuj to hneď na kandizovanie. :)
mesiar50
Zaujímavá kombinácia.Može to byť naozaj chutný
koláčik.Šikulka si.Ďakujem pekne za recept.
hannah22
veru zaujímavý recept ktorý stojí za vyskúšanie.... dík už je v KK... :))
lusinkab
@slavka2012 @cesminaz @tatranka :-) dakujem vam velmi pekne za komentiky :-) som rada,ze sa paci :-) @ariel vdaka za tvoj komentik,receptik nie je z mojej hlavy a ani som nikde nepisala v tomto recepte,ze su to kandizovane pomarance ani v tej knihe z ktorej to mam to nebolo pod tymto nazvom. Mna osobne zarazilo,ze sa to ma prikryt kym sa varia pomarance lebo s osobnej skusenosti viem,ze kandizovane ovocie nema byt prikryte. Mozno zalezi aj od pomaranchoch alebo na kazdeho chuti ale nam osobne sa vobec horke nezdali, tu horkost je tam trosilnku citit ale vzhladom na to kolko je v tom kolaci cukru tak to spolu pekne harmonizuje lebo keby to bolo uplne kandizovane tak osobne si myslim,ze by som po jednom zahriznuti uz nechcala viac lebo by to bolo velmi presladene plus sa to este pecie dlasich 45 minut.Vyskusam urobit tento kolac ked sa v lete dostanem na dovolenku a uvidim ci ma bude hnat prec :-) kedze moj ma nehnal a zostal z toho iba malicky kusok, tak neviem :-) @elixir :-) dakujem :-))))))) @sladkacokoladka @monika456 @hannah22 dakujem vam krasne :-) @mesiar50 dakujem pekne :-) no ta kombinacia je velmi zaujimava :-)
pusta
si veľmi šikovná @lucynka , fantastický koláčik, úžasne vyzerá a chutil by mi
je jednoducho úžasný
gratulujem.
medovnicek
mak s pomarančmi to je zatiaľ pre mňa neznáma kombinácia, ale veľmi ma zaujala, musím ho vyskúšať upiecť
astheart
Vypadá to úžasně!!! Zkusila bych to i s kakaem, protože mně moc chutná kombinace čokolády s pomerančem.
lusinkab
:-) dakujem ti velmi pekne @pusta za tvoju pochvalu :-) tesi ma to :-) @medovnicek ja som tu chut spoznala len nedavno ale pekne ten mak chrumka pod zubami :-) dakujem za komentik a budem rada ak vyskusas :-) @astheart dakujem ti velmi pekne za tvoj komentik no ani s tym kakaom by to nebolo zle mozno o par gramov menej mandlovej muky a pridat kakao aj tak by to slo :-)
lusinkab
@askadaniela :-) dakujem za tvoj komentik :-) no vonalo to neskutocne budem rada ak vyskusas :-) krasny pozdrav ti posielam
frezia
Tento recept je nieco neobvykle a nadherne. Uz je v kucharske knihe.
lusinkab
:-) dakujem @frezia som rada,ze sa ti paci na zajtra mam naplanovany dalsi citrusovy ale s limetkou :-) tak uvidim ako to dopadne
mariamka
nadherny kolacik! nemoze sklamat.. ako kazdy rcp od nasej @lusinky :) moji nie su zrovna na mak, ale tu je takpovediac "inkognito" :))
njdevil
pomarancove, makove mozem za kazdeho pocasia:-) ukladam do KK ...v chladnicke mam zopar bloody orange... a s tymi citronami by to tiez stalo za hriech, urcite vyskusam, dakujem!
vierutt
Krásny a veľmi zaujímavý - neobvyklý koláčik, vyzerá fantasticky. @lusinkab , oceňujem Tvoje precízne a podrobne spracované postupy receptov
lusinkab
:-) dakujem ti @mariamka len pekne svojich oklam moj tiez nie je velmi na mak :-) @njdevil no s tymi blood oranges to bude este lepsie si myslim ak vyskusas daj vediet ako si dopadla dakujem :-) @vierutt dakujem ti velmi pekne, ja sa snazim pri kazdom recepte fotit co najviac kedze niekedy je jednoduchcie varit podla fotiek ako textu na 2 strany :-)
havino
ty vždy prídeš s niečím čo som ešte nevidela, takýto určite nie,
havino
Rýchla som, ako .... že ty vždy prídeš s niečím, čo som ešte nevidela, takýto určite nie, uložené , nádherný je, veľmi zaujímavý
lusinkab
:-) dakujem @havino ja velmi rada skusam nove veci a tu su kolace a zakusky od tych nasich slovenskych dost odlisne tak by bol hriech sa s nimi nepodelit :-)
janav
Idem hned aj upiect, ale tiez som sa poucila s kôrami - robila som citronovy tiez som varila citrony s kôrou a kopcom cukru aj tak bolo horke :( Takze pomarance dam osupane. Vdaka za super recept!
danadam
vyzera uzasne, urcite vyskusam a dakujem za skvely recept :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia