Pomarančová torta s tvarohovým krémom
z cukrárskej výrobne Hübler v Trnave, 29. mája 2022
Foto: Jana Stárková, Varecha.sk
Ochutnajte vynikajúcu tortu, ktorú na krst mesačníka Varecha upiekla cukrárka Petra Hübler.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Mandľový korpus: | |
250 g |
|
150 g |
|
6 ks (veľkosť M) |
|
6 ks (veľkosť M) |
|
150 g |
|
150 g |
|
150 g mleté |
|
1 bal. |
|
Kakaový korpus: | |
250 g |
|
150 g |
|
6 ks (veľkosť M) |
|
6 ks (veľkosť M) |
|
150 g |
|
250 g |
|
60 g |
|
1 bal. |
|
Krém: | |
1 kg |
|
400 ml (40 %) |
|
100 g |
|
Pomarančové želé: | |
1 kg |
|
500 ml (100 %) |
|
350 g |
|
1 bal. (3:1) |
|
Na ozdobu: | |
1 ks |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
Deň vopred si pripravíme pomarančové želé. Pomaranče ošúpeme, dbáme o to, aby na pomarančoch nezostala biela dužina. Pomaranče nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca. Prilejeme k nim pomarančový džús, pridáme cukor a podľa návodu na obale prípravku Gelfix uvaríme ovocné želé. Necháme vychladnúť a odložíme prikryté potravinovou fóliou do chladničky.
- 2
Na mandľový korpus zmäknutú Heru vymiešame s práškovým cukrom na jemnú penu, postupne pridáme žĺtky, šľaháme, kým sa úplne nezapracujú. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom dokrémova, pozor nie dopevna, pena by mala mať ešte jemnú, krémovú konzistenciu podobnú vyšľahanej šľahačke. Bielky pridáme do vyšľahaného tuku, prisypeme mleté mandle (môžeme použiť aj vlašské orechy alebo kokos) zmiešané s múkou a práškom do pečiva a dohladka vymiešame silikónovou stierkou.
- 3
Formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie, cesto do nej nalejeme a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.
- 4
Jemným stlačením prstami zistíme, či je korpus upečený. Ak zostane priehlbinka, korpus potrebuje ešte 5–10 minút, ak sa cesto pružne vráti, korpus je upečený, môžeme ho vybrať a nechať vychladnúť na mriežke.
- 5
Na kakaový korpus zmäknutú Heru vymiešame s práškovým cukrom na jemnú penu, postupne pridáme žĺtky, šľaháme, kým sa úplne nezapracujú. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom dokrémova, pena by mala mať ešte jemnú, krémovú konzistenciu podobnú vyšľahanej šľahačke. Bielky pridáme do vyšľahanej tukovej hmoty, prisypeme kakao zmiešané s múkou a práškom do pečiva, dohladka vymiešame silikónovou stierkou.
- 6
Formu s priemerom 15 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie, cesto do nej nalejeme a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút.
- 7
Krém: Do tvarohu nalejeme smotanu na šľahanie, pridáme cukor a na stredných otáčkach vymiešame hladký krém. Ak je priveľmi hustý, môžeme pridať viac šľahačkovej smotany.
- 8
Mandľový korpus rozrežeme na 3 pláty. Na stojan uložíme plát mandľového korpusu, potrieme asi 5 PL pomarančového želé a asi pol centimetrovou vrstvou plnky. Postup zopakujeme a navrch položíme tretí mandľový plát. Celú tortu potrieme niekoľkomilimetrovou vrstvou plnky. Uložíme do chladničky.
- 9
Kakaový korpus rozrežeme na 3 pláty. A postupujeme ako pri skladaní mandľovej časti torty. Nakoniec dôkladne potrieme krémom a položíme na mandľovú časť torty.
- 10
Tortu ozdobíme plátkami pomarančov a kúskami kumkvatov.
Tiež pomarančová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ano, krasna, ale hera v recepte ma odradila, za mna nie
Jak ja ti rozumim! Tady u nas cukrarna, dorty vozili z jihočeského Písku a jeden hnusnejsi nez druhy. Ja to nekupuju, ale jednou koupila, kvuli navsteve. Vetrnik? Trubicky? Vsechny kremy z Hery nebo neceho podobneho!? Vedle je vyhlasena Erhartova cukrarna, to je jiny kafe. Ja tyhle tuky ani nekupuju. Recept bych nezavrhovala, preci si ho muzes upravit podle sve chute!! Ja take musim z receptu vyhazovat vegetu a koriandr :-)
Napísala som na pohľad (vizuál), ostatné som nekomentovala 😃
Prečo? Co je na here zle? Je v korpuse a nie v kreme.
Jasne, ze staci vymenit Heru za maslo, len som vyjadrila svoj nazor. Roky Heru nepouzivam, ani Smetol