Pomarančová torta

Pomarančová torta s tvarohovým krémom

Autor receptu: redakcia

Ochutnajte vynikajúcu tortu, ktorú na krst mesačníka Varecha upiekla cukrárka Petra Hübler.

24 ks
porcií
90 minút
príprava
2x45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred si pripravíme pomarančové želé. Pomaranče ošúpeme, dbáme o to, aby na pomarančoch nezostala biela dužina. Pomaranče nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca. Prilejeme k nim pomarančový džús, pridáme cukor a podľa návodu na obale prípravku Gelfix uvaríme ovocné želé. Necháme vychladnúť a odložíme prikryté potravinovou fóliou do chladničky.
  2. Na mandľový korpus zmäknutú Heru vymiešame s práškovým cukrom na jemnú penu, postupne pridáme žĺtky, šľaháme, kým sa úplne nezapracujú. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom dokrémova, pozor nie dopevna, pena by mala mať ešte jemnú, krémovú konzistenciu podobnú vyšľahanej šľahačke. Bielky pridáme do vyšľahaného tuku, prisypeme mleté mandle (môžeme použiť aj vlašské orechy alebo kokos) zmiešané s múkou a práškom do pečiva a dohladka vymiešame silikónovou stierkou.
  3. Formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie, cesto do nej nalejeme a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.
  4. Jemným stlačením prstami zistíme, či je korpus upečený. Ak zostane priehlbinka, korpus potrebuje ešte 5–10 minút, ak sa cesto pružne vráti, korpus je upečený, môžeme ho vybrať a nechať vychladnúť na mriežke.
  5. Na kakaový korpus zmäknutú Heru vymiešame s práškovým cukrom na jemnú penu, postupne pridáme žĺtky, šľaháme, kým sa úplne nezapracujú. Bielky vymiešame s kryštálovým cukrom dokrémova, pena by mala mať ešte jemnú, krémovú konzistenciu podobnú vyšľahanej šľahačke. Bielky pridáme do vyšľahanej tukovej hmoty, prisypeme kakao zmiešané s múkou a práškom do pečiva, dohladka vymiešame silikónovou stierkou.
  6. Formu s priemerom 15 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie, cesto do nej nalejeme a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi 45 minút.
  7. Krém: Do tvarohu nalejeme smotanu na šľahanie, pridáme cukor a na stredných otáčkach vymiešame hladký krém. Ak je priveľmi hustý, môžeme pridať viac šľahačkovej smotany.
  8. Mandľový korpus rozrežeme na 3 pláty. Na stojan uložíme plát mandľového korpusu, potrieme asi 5 PL pomarančového želé a asi pol centimetrovou vrstvou plnky. Postup zopakujeme a navrch položíme tretí mandľový plát. Celú tortu potrieme niekoľkomilimetrovou vrstvou plnky. Uložíme do chladničky.
  9. Kakaový korpus rozrežeme na 3 pláty. A postupujeme ako pri skladaní mandľovej časti torty. Nakoniec dôkladne potrieme krémom a položíme na mandľovú časť torty.
  10. Tortu ozdobíme plátkami pomarančov a kúskami kumkvatov.