Poľské zrazy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. apríla 2014

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g
70 g
2 ks (nemusia byť čerstvé)
2 ks
3 PL
2 ks
1,5 dcl
1,5 ČL
4 dcl
1 ČL
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zadovážime si kvalitné,nie moc tučné mäso.Ja som mala pekný bravčový bôčik a kus hovädzieho lýtka.Pripravíme si aj ostatné suroviny,rožky namočíme do mlieka,cibuľu očistíme,slaninu pokrájame na drobné kocky.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso pomelieme,pridáme poriadne vyžmýkané rožky,vajcia,slaninu na kocky,trochu červenej mletej papriky,soľ,muškátový kvet a čierne korenie mleté podľa vlastnej chuti.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmes poriadne premiešame a formujeme z nej podlhovasté väčšie valčeky,ja som mala 14 ks.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici rozhorúčime 2 PL masti a valčeky v nej z každej strany prudko opečieme. Zmes je mäkšia,snažíme sa o udržanie formy za každú cenu:-)

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa valčeky pečú,cibuľu pokrájame na kocky a opražíme do sklovita na zvyšnej 1 PL masti v inom kastróle. Upečené valčeky vyberieme do misky alebo na tanier. Cibuľu stiahneme z plameňa,primiešame zvyšok červenej papriky,dobre premiešame,zalejeme mäsovým vývarom a vrátime naspäť,pridáme plyn.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Valčeky-zrazy opatrne pokladieme do vývaru a po dosiahnutí bodu varu plameň stiahneme na minimum a pomaly varíme do mäkka asi 45 min.Ja som dusila v tlakovom hrnci 20 minút.

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Udusené zrazy znova povyberáme z vývaru,aby sme ho mohli zahustiť zápražkou z masla a hladkej múky.Vzniknutú omáčku pomixujeme ponorným mixérom alebo ako ja prepasírujeme cez sitko,zrazy vrátime späť,prehrejeme a jedlo máme hotové

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ako prílohu som zvolila dusenú ryžu a mrkvový šalát,ktorý výborne farebne aj chuťovo ladil s mäskom so šťavou. Zrazy som jedla prvý krát,sú mäkkučké, jemne dochutené muškátovým a čiernym korením,cítiť aj slaninku a aj omáčka je veľmi lahodnej chuti. Zaraďujem medzi stálice mojej kuchyne a odporúčam vyskúšať:-)

    Poľské zrazy (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pokiaľ niečo zverejním, nech si s tým robí hocikto hocičo.... je mi to fuk, pokiaľ tým neuráža ľudí, ktorí sú môjmu srdcu blízki.
"Autorské práva"???? Ani Ty, ani ja nie sme "národní" umelci. Brzdi trošku :))