Foto: kukulienka71
V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou Zobraziť celý popisV Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zadovážime si kvalitné,nie moc tučné mäso.Ja som mala pekný bravčový bôčik a kus hovädzieho lýtka.Pripravíme si aj ostatné suroviny,rožky namočíme do mlieka,cibuľu očistíme,slaninu pokrájame na drobné kocky.
-
2
Mäso pomelieme,pridáme poriadne vyžmýkané rožky,vajcia,slaninu na kocky,trochu červenej mletej papriky,soľ,muškátový kvet a čierne korenie mleté podľa vlastnej chuti.
-
3
Zmes poriadne premiešame a formujeme z nej podlhovasté väčšie valčeky,ja som mala 14 ks.
-
4
Na panvici rozhorúčime 2 PL masti a valčeky v nej z každej strany prudko opečieme. Zmes je mäkšia,snažíme sa o udržanie formy za každú cenu:-)
-
5
Kým sa valčeky pečú,cibuľu pokrájame na kocky a opražíme do sklovita na zvyšnej 1 PL masti v inom kastróle. Upečené valčeky vyberieme do misky alebo na tanier. Cibuľu stiahneme z plameňa,primiešame zvyšok červenej papriky,dobre premiešame,zalejeme mäsovým vývarom a vrátime naspäť,pridáme plyn.
-
6
Valčeky-zrazy opatrne pokladieme do vývaru a po dosiahnutí bodu varu plameň stiahneme na minimum a pomaly varíme do mäkka asi 45 min.Ja som dusila v tlakovom hrnci 20 minút.
-
7
Udusené zrazy znova povyberáme z vývaru,aby sme ho mohli zahustiť zápražkou z masla a hladkej múky.Vzniknutú omáčku pomixujeme ponorným mixérom alebo ako ja prepasírujeme cez sitko,zrazy vrátime späť,prehrejeme a jedlo máme hotové
-
8
Ako prílohu som zvolila dusenú ryžu a mrkvový šalát,ktorý výborne farebne aj chuťovo ladil s mäskom so šťavou. Zrazy som jedla prvý krát,sú mäkkučké, jemne dochutené muškátovým a čiernym korením,cítiť aj slaninku a aj omáčka je veľmi lahodnej chuti. Zaraďujem medzi stálice mojej kuchyne a odporúčam vyskúšať:-)
Čiže tento recept je viac podobný tomuto od @kukulienka71 , ako tie ostatné.
podobný případ jsem zaznamenala v komentech i na Flogu /ukradená fota medvědů/ od pána autora s nickem Hasič. Jestli si dobře pamatuji, nic nesvedl. Chraň si žaludek, milá Kuku, bo tvé zdraví je přednější.
Krásný recept, už ho mám uložený a určo vyzkouším podle tebe. Vše se děje tak, jak má. Nejspíš by mi ještě dlouho trvalo, než bych ho objevila. Jsi šikulka, hlava otevřená, dobrá kuchařka i fotografka! Děkuji za všechny tvé recepty, moudré rady a vřelé srdíčko! Ať se ti ve všem daří, milá Kuku!
Neváhaj a napíš tam! /pošli im dôkaz Tvojej pravdy/.
je to smutný a, žiaľ, čoraz častejší jav:-( pred Vianocami si môj text o bajgliach "požičal" verejne známy činiteľ, redakcia mi písala, že to riešia ich právnici, odvtedy nič...súdiť sa iste nebudem, to je pochopiteľné:-)
zdravie je prednejšie, to máš pravdu;-) Ďakujem ti pekne.
stalo sa, ďakujem za podporu. Nádej ako zrnko:-D
ani neviem, čo ti mám odpísať...si úplne mimo;-) ak by mali môj súhlas, tak je to v poriadku. Duševný majetok je pre mňa tak isto dôležitý ako materiálne veci či súčasti tela:-)
pretože kukulienka s tým mala kopec práce - navariť, zároveň fotiť, potom sem nahodiť. to nie je maličkosť. a niekto príde a bez hanby sa pochváli "cudzím perím". je slušnosť uviesť autora, keď je známy
veľmi účinne dokáže zasiahnuť a pomôcť v takomto prípade @redakcia Varecha.sk, obráť sa ah na varecháčsku @redakciu !
"Autorské práva"???? Ani Ty, ani ja nie sme "národní" umelci. Brzdi trošku :))
Nový čas pre ženy mám tak som hneď hľadala o čo sa jedná, najskôr som to nevedela nájsť, pretože som hľadala celý komplet recept aj s fotografiou z tejto stránky, ale je to len malý článok "Slovníček gurmána" str.38 aj keď sú tam mierne pozmenené slovíčka je to to tvoj text. Myslím že to nie je správne a je jedno či je niekto národný umelec, alebo nie.
www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/obcanske-pravo/autorske-p...
webtrh.cz/35851-recepty-chranene-autorskym-zakone...
nájdeš i viac informácií.
nedávno som čítala konkrétne znenie u varecháčky @tatranka
áno, tam presne. O 9.32 som písala, že sú to len úvodné slová k tomuto receptu, nie celý recept aj s fotkou.
Ďakujem ti.
nanicmama.sme.sk/ja-zena/autorske-prava...