Poľské zrazy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

6
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zadovážime si kvalitné,nie moc tučné mäso.Ja som mala pekný bravčový bôčik a kus hovädzieho lýtka.Pripravíme si aj ostatné suroviny,rožky namočíme do mlieka,cibuľu očistíme,slaninu pokrájame na drobné kocky.
  2. Mäso pomelieme,pridáme poriadne vyžmýkané rožky,vajcia,slaninu na kocky,trochu červenej mletej papriky,soľ,muškátový kvet a čierne korenie mleté podľa vlastnej chuti.
  3. Zmes poriadne premiešame a formujeme z nej podlhovasté väčšie valčeky,ja som mala 14 ks.
  4. Na panvici rozhorúčime 2 PL masti a valčeky v nej z každej strany prudko opečieme. Zmes je mäkšia,snažíme sa o udržanie formy za každú cenu:-)
  5. Kým sa valčeky pečú,cibuľu pokrájame na kocky a opražíme do sklovita na zvyšnej 1 PL masti v inom kastróle. Upečené valčeky vyberieme do misky alebo na tanier. Cibuľu stiahneme z plameňa,primiešame zvyšok červenej papriky,dobre premiešame,zalejeme mäsovým vývarom a vrátime naspäť,pridáme plyn.
  6. Valčeky-zrazy opatrne pokladieme do vývaru a po dosiahnutí bodu varu plameň stiahneme na minimum a pomaly varíme do mäkka asi 45 min.Ja som dusila v tlakovom hrnci 20 minút.
  7. Udusené zrazy znova povyberáme z vývaru,aby sme ho mohli zahustiť zápražkou z masla a hladkej múky.Vzniknutú omáčku pomixujeme ponorným mixérom alebo ako ja prepasírujeme cez sitko,zrazy vrátime späť,prehrejeme a jedlo máme hotové
  8. Ako prílohu som zvolila dusenú ryžu a mrkvový šalát,ktorý výborne farebne aj chuťovo ladil s mäskom so šťavou. Zrazy som jedla prvý krát,sú mäkkučké, jemne dochutené muškátovým a čiernym korením,cítiť aj slaninku a aj omáčka je veľmi lahodnej chuti. Zaraďujem medzi stálice mojej kuchyne a odporúčam vyskúšať:-)