Polievka z pečeného karfiolu a cesnaku fotorecept
Foto: zirafninka1
Postup
-
1
Pripravíme si väčší karfiol a 2 celé hlavičky cesnaku.
-
2
Vrchnú časť cesnaku zrežeme, pokvapkáme olejom a zabalíme do alobalu. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.
-
3
Karfiol umyjeme, osušíme, rozoberieme na ružičky a rozložíme na plech. Karfiol zľahka potrieme malým množstvom oleja a vložíme do vyhriatej rúry k cesnaku. Cesnak pečieme cca 45 minút, karfiol 35 minút.
-
4
Medzitým si očistíme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler.
-
5
Pripravíme si tymián, čierne korenie a soľ.
-
6
Keď je karfiol a cesnak upečený, necháme ho chladnúť. Vo väčšom hrnci rozohrejeme 2PL oleja a poprášime lyžicou múky.
-
7
Keď začne múka chytať farbu pridáme nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Na miernom ohni opražíme cca 3 minúty.
-
8
Pridáme nahrubo mleté čierne korenie a tymian.
-
9
Zalejeme cca 1,5 l vody a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút.
-
10
Cesnak vytlačíme zo šupky a pridáme ho k polievke. Prilejeme 1,5 l vody. Opäť privedieme k varu a varíme ďalších 5 minút.
-
11
Na záver pridáme karfiol a pod pokrievkou, za občasného miešania varíme 10 minút.
-
12
Polievku odstavíme, rozmixujeme a dochutíme soľou a čiernym korením. Servírujeme s bielym jogurtom.
Ja som robil podobnu, pecenu paradajkovo - kapiovu a tiez som piekol vela cesnaku aj cibulu na sladkost a zahustoval rozvarenym zemiakom. Ten cesnak je super ako hovoris uplne ina chut skor na chleba ako pomazanka.