Polievka z pečeného karfiolu a cesnaku (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Postup

  1. Pripravíme si väčší karfiol a 2 celé hlavičky cesnaku.
  2. Vrchnú časť cesnaku zrežeme, pokvapkáme olejom a zabalíme do alobalu. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.
  3. Karfiol umyjeme, osušíme, rozoberieme na ružičky a rozložíme na plech. Karfiol zľahka potrieme malým množstvom oleja a vložíme do vyhriatej rúry k cesnaku. Cesnak pečieme cca 45 minút, karfiol 35 minút.
  4. Medzitým si očistíme a nakrájame cibuľu, mrkvu a zeler.
  5. Pripravíme si tymián, čierne korenie a soľ.
  6. Keď je karfiol a cesnak upečený, necháme ho chladnúť. Vo väčšom hrnci rozohrejeme 2PL oleja a poprášime lyžicou múky.
  7. Keď začne múka chytať farbu pridáme nakrájanú mrkvu, cibuľu a zeler. Na miernom ohni opražíme cca 3 minúty.
  8. Pridáme nahrubo mleté čierne korenie a tymian.
  9. Zalejeme cca 1,5 l vody a necháme zovrieť. Povaríme 5 minút.
  10. Cesnak vytlačíme zo šupky a pridáme ho k polievke. Prilejeme 1,5 l vody. Opäť privedieme k varu a varíme ďalších 5 minút.
  11. Na záver pridáme karfiol a pod pokrievkou, za občasného miešania varíme 10 minút.
  12. Polievku odstavíme, rozmixujeme a dochutíme soľou a čiernym korením. Servírujeme s bielym jogurtom.