Poctivá paradajková omáčka k varenej hovädzinke
Foto: pacun110
paradajková omáčka,či polievka je pre mňa jedno z najtajomnejších jedál,aké vôbec existujú.A to z jedného prostého dôvodu - ako žiak ZDŠ som tieto jedlá Zobraziť celý popisparadajková omáčka,či polievka je pre mňa jedno z najtajomnejších jedál,aké vôbec existujú.A to z jedného prostého dôvodu - ako žiak ZDŠ som tieto jedlá úprimne nenávidel(tak isto aj špenát - a ani Pepek námorník mi tento odpor nepomohol prekonať),ale teraz,ako čakateľ na dôchodok sa idem za nimi zabiť!Nerozumiem prečo to tak je,ale som tomu veľmi rád,lebo nepoznám lepšiu omáčku,ako je táto,paradajková...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
podstata tejto omáčky je v tom,že ju nerobím tak ,ako v školskej jedálni(a tu,možno tkvie môj žiacky odpor k nej) ,že - zápražka,pretlak,cukor soľ,ale ju pripravujem,poctivo,zo zeleniny, ako naše staré mamy!A ničím nešetrím!!!
-
2
všetku zeleninu očistím a spolu zo soľou,bobkovým listom,mletým a novým celým korením ju dám pomaly,ale dôkladne uvariť do mäkka.Ak mám,tak pridám aj petržlenovú vňať.Ja mám,tak pridám...
-
3
asi tak po polhodinke varu pod pokrievkou - a to som si dal už ,do osolenej a orascovenej vody,variť aj zemiaky/ružiaky- som si rozpálil olej a za pomoci hladkej múky som urobil zápražku.Otvoril som si pretlak...
-
4
zápražka už potichu pukoce(až tak veľmi to nepočuť,ale keď dám ucho bližšie k rajnici,tak počuť slabý praskot,ako keď suché konáriky horia),zemiaky sa varia,aj zelenina je už mäkká...
-
5
do,trochu nahnedlej, zápražky som vykydol pretlak(je taký hustý,že sa nedá vyliať ako niektorý,ale sa musí naberať lyžicou a tak dopraviť k zápražke),ktorý som opražil - vznikla z neho taká červená guča,ktorú som tuho tuho musel miešať ,aby neprihorela a keď mi trošičku zhnedla,tak som ju zalial studenou vodou a stále tuho miešal,aby sa nezhrčkavela...
-
6
detaily varu zápražky a ružiakov... (Možno sa vám nevidí,že som do zápražky nedal na kocky nakrájanú cibuľu,ale mne sa páči,keď je omáčka hladká,bez hrčiek a kúskov cibule - taká krémová.A mlieko nedávam preto,lebo mi tam nechutí.To však neznamená,že sa tam nesmie dať!Kto ho ľúbi,nech si ho tam dá!Ja neľúbim,tak nedávam...).
-
7
keď sa mi,zápražka aj s pretlakom povarili a dostatočne sa prepojili - aj ingrediencie aj chute,tak som tam,cez sitko vlial tú,do mäkka uvarenú zeleninovú zmes,
-
8
ktorú som nerezovou lyžicou prepasírovaj cez sitko a tým som vlastne do omáčky dostal aj chuť čerstvej paradajky,papriky,cibule a cesnaku.Nie veľmi výraznú,ale silnú na to,aby ju tam bolo mierne cítiť...
-
9
podľa potreby som omáčku dochutil soľou,mletým korením(používam čerstvo pomleté mlynčekom,lebo je omnoho výraznejšie a pikantnejšie ako bežné,mleté.) a cukrom a ešte mierne dovaril.
-
10
uvarené zemiaky som zlial,trochu pomastil olejom,posypal vniatkou,vysypal na tanier,pridal varenú,z polievky,hovädzinku,prelial omáčkou,trošku prizdobil...
-
11
a chutilo to tak,že moja polovička aj tanier vylízala! Nie je to,síce podľa gastronomického protokolu,ale keď to raz chutí,tak nech nič nevyjde nazmar...Dobrú chuť,priatelia!!!
Narobil si chute, hneď by som si dala...a keby mi to ešte niekto aj uvaril!!!
ja robím rajčinovku podobne ale bez múky, takto:
varecha.pravda.sk/recepty/hovadzie-maso-s-rajcinovou-omac...