Poğaça/Hubami plnené Poača fotorecept
Foto: cesminaz
Slané kysnuté buchtičky plnené hubovou plnkou.
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
700 g |
|
1,5 dl |
|
1 ks |
|
2 kopcovité PL |
|
2 PL |
|
1,5 ČL |
|
2 dl |
|
30 g |
|
cca 0,75 dl |
|
Plnka: | |
500 g |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posyp) |
|
Postup
-
1
Na plnku budeme potrebovat 500 g šampiňónov, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Huby pokrájame na menšie kúsky a cibuľu na kocky. Dáme zatiaľ bokom..
-
2
Zamiesime si cesto.. V miske najprv lyžicou premiešame múku, soľ a cukor. Pridáme bielok, olej, 2 kopcovité PL hustej smotany a už napučaný kvások. Ten sme si pripravili z 2 dl mlieka + 30 g droždia + 1 kl cukru. Tých zvyšných cca 0,75 dl vody pridame postupne. Vypracujeme vláčne, jemné, polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Poprášime trochou múky a len tak zľahka vymiesime do bochníka. Vrch znova poprášime múkou a necháme nakysnúť cca 1 h..
-
3
Kým cesto kysne, si urobíme plnku. V jednej panvici si na troche oleja zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Potom pridáme huby, osolíme ich a zakryté dusíme do mäkka. Nech im vyvrie všetka šťava. Keď su huby hotové, vypneme oheň a ochutíme ich mletým čiernym korením, soľou a dáme za 1 kl mletej červenej papriky. Iba premiešame a dáme zatiaľ bokom, s paprikou sa už nedusí, to by malo inú chuť :-)
-
4
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta. Ja som rozdelila na 15 ks, príliš malé kúsky nie sú dobré. Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka...
-
5
Nenecháme znova kysnúť ,ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochníček rozťapkáme, naplníme plnkou cca 1 PL a uzavrieme ako buchtu :-) Plnku si od oka rozdeľte.
-
6
Naplnené buchtičky poukladáme na naolejovaný a trocha pomúčeny plech. Natrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s kvapkou vody. Posypeme čiernou rascou a už aj dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.
-
7
Upečené poača :-)
-
8
Poača sú výborné, ľahučké a mäkké ako vata. Táto hubová plnka je veľmi chutná, naučila som sa ju od švagrinej :-) Poaça sú chutné takto samotné, ale aj s dobrou polievkou ;-) Výborne sa hodia na desiatu, ale aj na piknik a výlet. Dobrú chuť...
Len ta hustá smotana neviem aká je . Snáď kyslá?
Milá @Marienka nie,šampiňóny čistit vôbec netreba ak sú pekné zdravé a biele :-) Stačí ich len jemne umyť pod tečucou vodou.To som sa naučila este pred rokmi od Jamieho Olivera z TV :-) Tym ze ich zbytočne budete lúpat,im vraj ubereme na chuti :-) A čo sa tyka smotany,použila som u nas dostupnu červenú smotanu,tá je trolinku nasladlá.Ale kludne daj akú u vas vies kupit,mozes aj kyslovkavú :-)
Ďakujem za odpoveď,dala som tu vňaťku a este som urobila jednu zmenu: Ked buchticky boli na plechu a potreté žĺtkom, povrch som málinko posolila a posypala mletou a aj celou rascou. Tá čierna rasca má inú chuť ako obyčajná? Nepoznám to. Už ide plech do trúby, napíšem, ako chutili. :-)
Ano tá čierna rasca má celkom inú chuť,ale ani s obyčajnou to nemôze byt zlé :-) Dúfam,ze sa ti podarili a ze sa este ozves :-)
@cesminkaz , nie je v nadpise chyba? Hubami plnené Poača? Nie náhodou Pogača?
ja neviem, preto sa len pýtam.
Milá Pivonka,na vyzore az tak nezalezi,hlavnejšie je to,aby vam chutili :-) Dakujem za spravu,som rada ze si bola spokojná.