Pľundrové cesto (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Tento recept na pľundrové cesto je z tých babičkovských receptov. Čo sa týka prípravy, je troška náročnejší na čas, ale výsledok po upečení je fantastický. Z tohto cesta môžete robiť rôzne tvary koláčov a koláčikov.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme maslové cesto tak, že si zhnetieme maslo s múkou a troškou soli. Maslo môžeme použiť obyčajné alebo Heru.
  2. Maslové cesto dobré vypracujeme a zabalíme do mikroténu a odložíme bokom.
  3. Kysnuté cesto pripravíme, zamiesime cesto v miske, dobre vypracujeme a necháme vykysnuť.
  4. Do cesta môžte pridať aj citronovú kôru (nemusí byť).
  5. Ked cesto vykysne, vyložíme ho a dosku a do kysnutého cesta zabalíme maslové cesto.
  6. Zabalené cesto potom rozvaľkáme a prekladáme prvýkrát sprava do ľava a z hora dole.
  7. Rozvaľkáme a zložíme ešte raz.
  8. Zloženú kocku jemne pomúčime
  9. a zakryjeme mikrotenom a necháme na doske asi 1 hodinu kysnúť, až cesto znásobí svoj objem.
  10. Potom cesto rozvaľkáme na 3 mm a môžme robiť koláčiky podľa ľubovôle. Ja som robila šatôčky plnené Nutellou, na prianie vnúčat.
  11. Potom koláčiky poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajičkom. Takto necháme na plechu ešte aspoň 1/2 hodinky podkysnúť a upečieme.
  12. Pečieme asi 20 min na 180 °C do zlatista.