Pľundrové cesto (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Tento recept na pľundrové cesto je z tých babičkovských receptov. Čo sa týka prípravy, je troška náročnejší na čas, ale výsledok po upečení je fantastický. Z tohto cesta môžete robiť rôzne tvary koláčov a koláčikov.
Postup
- Najprv si pripravíme maslové cesto tak, že si zhnetieme maslo s múkou a troškou soli. Maslo môžeme použiť obyčajné alebo Heru.
- Maslové cesto dobré vypracujeme a zabalíme do mikroténu a odložíme bokom.
- Kysnuté cesto pripravíme, zamiesime cesto v miske, dobre vypracujeme a necháme vykysnuť.
- Do cesta môžte pridať aj citronovú kôru (nemusí byť).
- Ked cesto vykysne, vyložíme ho a dosku a do kysnutého cesta zabalíme maslové cesto.
- Zabalené cesto potom rozvaľkáme a prekladáme prvýkrát sprava do ľava a z hora dole.
- Rozvaľkáme a zložíme ešte raz.
- Zloženú kocku jemne pomúčime
- a zakryjeme mikrotenom a necháme na doske asi 1 hodinu kysnúť, až cesto znásobí svoj objem.
- Potom cesto rozvaľkáme na 3 mm a môžme robiť koláčiky podľa ľubovôle. Ja som robila šatôčky plnené Nutellou, na prianie vnúčat.
- Potom koláčiky poukladáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajičkom. Takto necháme na plechu ešte aspoň 1/2 hodinky podkysnúť a upečieme.
- Pečieme asi 20 min na 180 °C do zlatista.