Plnka do slepačej polievky

janka5 - fotkajanka5, 24. marca 2013
Plnka do slepačej polievky
Foto: janka5

Táto špecialitka pokiaľ ja viem, sa robí hlavne na Východe a nie je bez neho žiadna nedeľná polievka. U nás sa robí už niekoľko generácií, Zobraziť celý popisTáto špecialitka pokiaľ ja viem, sa robí hlavne na Východe a nie je bez neho žiadna nedeľná polievka. U nás sa robí už niekoľko generácií, všetky deti bez výnimky v rodine ju milujú a je super, pretože deti ani nevedia, že papajú pečienku. Varí sa v polievočke a podáva ako príloha k varenému mäsu. Zatiaľ každá návšteva, ktorá ju ochutnala, si tento receptík vypýtala, a tak sa oň chcem podeliť aj s Vami.

Postup

  1. 1

    Na denku s nožikom sťahujem pečienku zo žiliek. Takto bude pečienka úplne na jemno.

  2. 2

    Pridam petržlenovu vnatku,postruhanu cibulu a cesnak. Osolim,okorenim pridam vegetu a papriku.Pridam olej,vajička a premiesam to.

  3. 3

    Na koniec pridam struhanku a muku.Potom robim gulky a davam ich do slepacej polievky varim 30 minut. Podavam k mäsu.

Diskusia k receptu

afataga
asi myslis kuraciu pecen vsak? a naco zas ta vegeta? nemyslim, ze ju pouzivali niekolko generacii dozadu
mataliptak
jeej mňam ... ja toto tiež robím aj do hovädzej polievky ale jeme to v polievke a nie s mäskom ... ale skúsim to aj podávať k mäsu podla teba ... :-) može to byť dobrééé ...
1x 45678
janka5
ano je to vyborne a na sviatky plnku zabalim do celofanu a tak ju dam do polievky na 30 minut potom celofan odstranim a varim este 10 minut krajam na kolieska
angast
na aké sviatky sa to má baliť do celofánu ?
violetacamorova
Tak toto mam velmi rada a nejedla som uz velmi davno. @janka5 moja mama aj babka pouzivali vegetu a pouzivame ju aj my so sestrami. Vdaka za pripomenutie receptu.
babidka
No vidis , u nas sa take nieco nevari .-) To je nieco ako knedlik ? @janka 5 , ja vegetu tiez nemam rada a ani ju nepouzivam. Ale robim uz roky to presne tak ako si radila : ked vidim v recepte vegetu , tak ju "nevidim" , nepouzijem ju a prichutim si jedlo podla svojej chuti . Kto ju ma rad , nech si ju prida ....
1x 45678
aroooo
@janka5 , no mne sa to nejako nezdá a mám aj okuliare na nose, to z 1 ks kuracej pečene a 6 PL múky a strúhanky ti vyšli tie 2 veľké kusy? alebo tanierik je mini? alebo je to 1 ks kur.pečeň mrazená napr. 250 g?Občas robím do polievky takého pečeňové halušky, ako prílohu som to zatiaľ nejedla
njdevil
@janka5 , to mas teda pravdu, u nas nedelnajsia polievocka bez plnky neexistuje...uz aj manzel ( pepik.cz )si na nu zvykol, predtym len oci vyvaloval, co to stvaram...varim ju v mikrotenovych sackoch ( dniesla som si cely karton zo slovenska ) a pouzivam detsku krupicu, nakoniec sneh vyslahany z bielkov, vtedy je krasna nadychana a krehucka az sa rozpusta v papulke, mnam...tepla, studena, nikdy neostane do druheho dna...
evanaaa
No, u vás je to plnka, u nás klasické pečeňové knedlíčky do vývarovej polievky, len malé ako orechy. Alebo sa ešte dá podobne robiť aj lievanka , zaujímavé, že u vás je to plnka.
njdevil
@evanaa , ked nemam po ruke pecienku, pomeliem kuracie prsicka, a urobim z nich plnku tym istym sposobom, akurat do nej na jemno postruham mrkvu, aby to vyzeralo, ako sa patri...:-)
rea1
toto robieva moja michaľanská kamarátka, tiež som to jedla u nich, na východe, prvýkrát v živote. je to niečo iné ako naše pečeňové knedličky do polievky. ona z nich robí také "knedle" veľké asi ako päsť, len pekné, podlhovasté a jedia ich ako predjedlo s trochou zeleniny z polievky. ona ich nazýva tiež plnkou ale jej babka nebohá tomu hovorila "slepá kura". keď som bola u nich v michaľanoch na návšteve prvýkrát, čo ti budem hovoriť, cítila som sa ako alenka v ríši divov. ja, celoživotne prudko mestský človek. a ani som im veľmi nerozumela, lebo babka hovorili nejakým nárečím a ešte k tomu priplietali maďarčinu a rusnáčtinu. ale zas oni museli mať zo mňa neutuchajúcu srandu. a to som, prosím, mala už 34 rokov! :-)) nesmierne mi táto plnka vždy chutila. ďakujem za pripomenutie. :-)) jana
fotostano
aj ja to tak robím... tie guľky však nie rukou ale veľkou PL lyžicou... a pochádzam z Lastoviec - vedľa Michalian v TV okrese... lyžicou sa to robilo na všedný deň a v celofáne - neskôr v mikroténe - na sviatky...
monty469
Ja to robievam podobne a ako píše @Fotostano veľkou Pl rovno do polievky. A presne tak , keď bola nejaká slavnostnejšia tak v celofáne alebo mikroténe a pekne sa to nakrája na plátky. Pamätám si, tak robievala aj moja babka, pri slávnostnom obede bola najprv polievka, potom varené mäsko z polievky, plnka a zemiaky, potom zemiakový šalát a rezne a nakoniec plnená kapusta.Jáj to boli časy :-)) Ja tiež pochádzam z okolia Trebišova tak preto je to asi podobné tu na okolí

Zaujímavé video z archívu TV Varecha