Plnený baklažán
šéfkuchár reštaurácie Au cafe v Bratislave, 28. januára 2011
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
Postup
-
1
Baklažán pozdĺžne prekrojíme na dve polovice. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme do misky. Polovice nasolíme a necháme 15 minút vypotiť, potom opláchneme a osušíme. Na rozohriatu panvicu nalejeme olivový olej, pridáme cesnak nasekaný na drobno, papriku a mrkvu nakrájanú na pásiky, fazuľové struky nakrájané na kúsky a nasekanú baklažánovú dužinu.
- 2
Ochutíme soľou a čiernym korením a krátko spolu opražíme. Pridáme drvené paradajky, bazalku, ochutíme soľou a čiernym korením. Ešte povaríme asi 32 minút. Baklažán naplníme uvarenou zmesou. Mozzarelu nastrúhanú na hrubo a žĺtky spolu zmiešame a dáme na vrch baklažánu. Baklažán dáme do rúry rozohriatej na 220 °C a pečieme 15 minút. Pri podávaní posypeme povrch čiernym sezamom.
- 3
Náš tip: Baklažán je plný pektínov, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Plody by sa mali konzumovať ešte mladé, keď je dužina skôr jemne sladká. Čím sú staršie, tým viac hrozí, že budú horké. Baklažán nešúpeme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu