Plnené rožteky
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 23. februára 2014
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a maslo. V hrnčeku zmiešame mlieko, cukor, rozdrobené droždie a na teplom mieste pripravíme kvások, ktorý vlejeme do preosiatej múky a vypracujeme vláčne cesto. Ostrým nožom spravíme krížik, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime. Rozdelíme na 25 g šišky, ktoré rozvaľkáme a naplníme. Stočíme do rožteka a necháme ešte podkysnúť. Dbáme na to, aby spoj cesta bol vždy dole, inak by sa rožok mohol otvoriť.
- 2
Vaječné žĺtky rozmiešame s trochou studenej vody a povrch rožkov potrieme. Uložíme na chladnejšie miesto, aby žĺtková glazúra zaschla, potom dáme na teplejšie miesto, aby rožky ešte podkysli, a tým vznikne popraskanie glazúry. Premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C približne 15 minút.
- 3
Maková plnka: Do vody vsypeme práškový cukor a zahrievame. Keď vznikne cukrový sirup, vsypeme mak a miešame do zhustnutia masy. Do chladnúcej masy vsypeme vanilkový cukor a postrúhanú kôru z citróna. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa z nej dali robiť valčeky na naplnenie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu