Plnené rožteky

Ján Duda
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 23. februára 2014
Plnené rožteky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
90 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
500 g
60 g
10 g
150 g
300 g
200 ml
3 ks
Maková plnka:
400 g
300 g
30 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a maslo. V hrnčeku zmiešame mlieko, cukor, rozdrobené droždie a na teplom mieste pripravíme kvások, ktorý vlejeme do preosiatej múky a vypracujeme vláčne cesto. Ostrým nožom spravíme krížik, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime. Rozdelíme na 25 g šišky, ktoré rozvaľkáme a naplníme. Stočíme do rožteka a necháme ešte podkysnúť. Dbáme na to, aby spoj cesta bol vždy dole, inak by sa rožok mohol otvoriť.

  2. 2

    Vaječné žĺtky rozmiešame s trochou studenej vody a povrch rožkov potrieme. Uložíme na chladnejšie miesto, aby žĺtková glazúra zaschla, potom dáme na teplejšie miesto, aby rožky ešte podkysli, a tým vznikne popraskanie glazúry. Premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C približne 15 minút.

  3. 3

    Maková plnka: Do vody vsypeme práškový cukor a zahrievame. Keď vznikne cukrový sirup, vsypeme mak a miešame do zhustnutia masy. Do chladnúcej masy vsypeme vanilkový cukor a postrúhanú kôru z citróna. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa z nej dali robiť valčeky na naplnenie.

Diskusia k receptu

smejkad
niekto tu ma pridane bratislavske rozky,kde tu popraskanu glazuru dobre vidno :-)
ajay
vyzeraju prekrasne a urcite su chutne
aankaa
mňáám....šlo by to aj s tvarohovou plnkou?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia