Plnené pečené holuby fotorecept

marcel83 - fotkamarcel83, 10. januára 2015
Plnené pečené holuby (fotorecept)
Foto: marcel83
20 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
1 ks
1 stredná
1 dcl
2 ks
1 strúčik

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sádlo z holubov si nakrájame na malé kúsky a vyškvaríme.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu si nakrájame na drobno a opečieme do sklovita na vyškarenej masti.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si na drobno vnútornosti (srdiečka, žalúdky a pečienky). Prihodíme k cibuli a orestujeme.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté vnútornosti presypeme do misky. Nakrájame si pečivo na drobné kocky a nasucho opražíme.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražené pečivo presypeme do misky, polejeme troškou mlieka a prehodíme, aby sa ho jemne pečivo napilo.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Opečené kocky prisypeme k vnútornostiam, pridáme žĺtky, nasekanú pertžlenovú vňať a nadrobno nasekaný cesnak. Z bielkov si vyšľaháme hustú penu.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme vyšľahané bielka a zľahka spolu premiešame. Naplníme holubov a naukladáme na pekáč. Pokoreníme a posolíme.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekol som na 180°C asi hodinu. Niekoľko krát som holubov otočil. Potom som stiahol teplotu na 130°C a odokryté dopekal ešte 30 minút. Dĺžka prípravy veľmi závisí na veku holubov. Najlepšie je vyskúšať vidličkou mäso, či sa ľahko oddeľuje od kosti.

    Plnené pečené holuby (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Holubie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

leomax
Takéto dobroty sa dávajú umierajúcim, aby vedeli, o čo prichádzajú. Mnohí si to potom s tou smrťou rozmyslia, a takýchto holúbkov potom ešte niekoľko rokov v zdraví a v spokojnosti užívajú ešte niekoľko rokov, až kým šťastní nepomrú.
alena45
naposledy som také jedla ako dieťa, u nás na dedine je zvykom jesť holuby, aj ich chovajú viacerí, veru sa popýtam, nech aj moje deti ochutnajú takú lahôdku.
marcel83
Ďakujem priatelia :)
Veď "ono" sa píše/hovorí, "Ako keby nám pečené holuby padali do huby" :)
terinka55
Aj mǒj otec choval vo veľkom holuby. Varili sa tiež a dospeláci to považovali za veľkú delikatesu. Ako dieťa som to jedlo nevedela "prežrieť" a neraz bol z toho aj krik :-) Tak akosi to vo mne zostalo. Odhliadnúc od toho je to veľmi pekný recept, chválim.
elef
tie 2 hodky som si vsimla aj ja,aj mne sa to zda vela,ved kurcata su vascie a prepecu sa skor,to maso musi byt ako podosva
marcel83
@radox nie nebolo to vela. Dlzka pecenia zalezi od veku holubov.

@elef pieklo sa to prikryte, tak sa maso nemalo kedy vysusit.

Ja tam vidim hodinu a pol. Kde ste zobrali dve? Pre rejpalkov tu vidlicku opravim ;)
jozefj
Marcel ak budete taký dobrý a odpoviete mi. Koľko rokov mali tie holuby?
yogicek
@marcelko , no máš tam dve hodiny aj keď pri rozdielnych teplotách. V bode 8 pečieš 1 a 1/2 hod. a potom ešte 1/2 hod. dopekáš odokryté. 1,5+0,5=2. Inak chválim a máš u mňa 5*.
marcel83
@all ano ano, uz som to nasiel a opravil. Sorrac. Pozeral som na cas pod suroviny - 90 min, tak preto som sa cudoval a ono hen v texte som sa sekol.

@jozefj asi si sa chcel spytat, kolko mesiacov mali, nie rokov... Vobec netusim - ja ich nechovam, chova kolega.
jozefj
Samozrejme že mate pravdu, ako vždy.Ale písal ste že dľžka pečenia zavisí na veku holubov, pritom píšete že netušite lebo ich nechováte. Trošku si protirečite. To ale nijako neznižuje Vaše kuchárske znalosti .
marcel83
Vek rozumej dlzka zivota. V obchode tiez nieje na baleni masa napisany vek zvierata, z ktoreho maso pochadza. Ak kupis maso zo starsieho zvierata, logicky musis tepelne upravovat toto maso dlhsie, ako maso z mladeho zvierata...
eviana
Ej veru, už celé roky nám "nepadajú" pečené holuby do huby. Boli časy, keď môj otec choval holuby, najmä kvôli vnúčatám, pretože polievočka z nich je najjemnejšia a veľmi delikátna. Párkrát sme veru aj takéto plnené piekli, ale u nás sa vždy robili tie mláďatká ešte nevyletivšie z hniezda.
Krásne si odprezentoval tento recept Marcelino, ďakujem za milé voňavé a chutné spomienky, ktoré si mi ním privial ;)
@jurajholubek , nemýľ si holubov doma chovaných s tými špinavcami, ktorých sú plné mestá ;)
evanaaa
Musela som sa usmiať, len tak pre seba, že ten @jurajhulubek sa neunúval zaregistrovať len kvôli tomu komentáru, heh.....holuba som nikdy síce nejedla, ale neviem, či by som ochutnala ak by bola možnosť, lebo tiež si ich spájam s tými, čo behajú len tak povonku, aj keď viem, že sa nedá prirovnať holub domáci k tým bezdomovcom, čo ešte všade aj špinia.
bozulka
Holub domáci -je výborná pochúťka.My sme chovali holuby /okrem iných domácich zvierat/ pokiaľ sme mali dom,dvor s holubníkom a záhradu,najlepšie bývali ešte predtým než začali lietať,ale to je už dávno.Teraz tam kraľujú paneláky.