Foto: tiginko
Obľúbené plnené morčacie prsia z reštaurácie, do ktorej občas s rodinkou chodievame na obed, som dnes trochu pretvorila do domácej podoby.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Morčacie stehno opatrne vykostíme (sú dostať aj vykostené, ale tie bývajú dosť potrhané a s dierami). Ja som robila dve. Nožom ho trochu dotvarujeme na plát. Posolíme, okoreníme, posypeme sušeným tymiánom a necháme niekoľko hodín, alebo cez noc uležať.
-
2
Po odležaní naukladáme na 2 miesta plátu hranol z Fety, sušené paradajky a niekoľko výhonkov rukoly.
-
3
Mäso zvinieme a zopneme buď krátkymi kovovými ihlicami, alebo kto má, kuchynským špagátikom. Sprudka opečieme zo všetkých strán na troche masti - dávajte pozor, aby ste si ihlicami nepoškodili panvicu, ak je z háklivého materiálu. Preto je niekedy lepší špagátik, ktorý ja nemám. Inak všimnite si prosím dômyselný paraván, ktorý používam na ochranu zvyšku kuchyne a priľahlých spotrebičov pred oprskaním, okrem handry na parketách pri sporáku. Naučili ma to "léta praxe" a moja pohodlnosť. Týmto by som zároveň rada upozornila na výborné šumivé víno, ktoré nesprávne nazývame šampanské a vozíme si ho niekedy z Maďarska :-)
-
4
Mäso vložíme do vopred namočeného rímskeho hrnca, alebo inej vhodnej nádoby s vrchnákom, polejeme výpekom. V prípade rímskeho hrnca odporúčam horúci výpek najprv schladiť troškou studenej vody aby nepraskol, ak pečieme v inej nádobe, tiež pridáme cca 1 dcl vody.Vložíme rozkrojenú celú hlavičku cesnaku a pár vetvičiek rozmarínu, ak máme. Zakryjeme vrchnákom a necháme piecť 1,5 hod na 180 stupňov.
-
5
Po tomto čase otvoríme a zistíme stav: pokiaľ je mäso bledé, dopekáme ešte cca 20 - 30 min odokryté, v mojom prípade sa mohlo dopiecť tých 30 min aj zakryté, farbu to malo peknú. Odporúčam, tak ako každé pečené mäso, nekrájať hneď, ale nechať ešte minimálne 15-30 min uležať.
-
6
Prílohu si zvolíme podľa svojej chuti, my sme mali tzv. šťuchané zemiaky s kúskom masla a pár lyžicami sladkej smotany, preliate výpekom a s rukolovým šalátom s grilovanými cherry paradajkami, cesnakovými plátkami a sezamovými semienkami, pokvapkaným citrónom a balzamikovým krémom. Dobrú chuť!
Z morcacinou nemam vela skusenosti takze KK
VDAKA