Plnené medovníčky

myalab - fotkamyalab, 16. decembra 2011
Plnené medovníčky
Foto: myalab

Tento recept som získala pred 23. rokmi od mojej bývalej kolegyne, ktorá ho vtedy našla v časopise Život a priniesla nám do Zobraziť celý popisTento recept som získala pred 23. rokmi od mojej bývalej kolegyne, ktorá ho vtedy našla v časopise Život a priniesla nám do práce ochutnať. Od vtedy je mojim obľúbeným...

70
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
200 g
160 g preosiaty
90 g
2 ks celé
1 KL
1 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 KL
Plnka:
150 g
100 g preosiaty
2 ks celé
1 KL
2 PL postrúhaná
2 PL postrúhaná
Na ozdobu:
podľa potreby mandle
Na potretie:
1 ks rozšľahané celé




Postup

  1. 1

    Nad parou zohrejeme med a dobre vymiešame s cukrom a korením. Do vlažného vmiešame vajcia, maslo, múku a sódu bicarbónu. Spracujeme cesto a odložíme ho do druhého dňa do chladničky. Na druhý deň cesto nechame hodinku pri izbovej teplote a rozvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Povykrajujeme kolieska.

    Plnené medovníčky - obrázok 1
  2. 2

    Plnku pripravíme vyšľahaním vajec s cukrom, vmiešame mleté orechy, maizénu, citrónovú a pomarančovú kôru postrúhanú na jemno.

    Plnené medovníčky - obrázok 2
  3. 3

    Na kolieska pomocou dvoch lyžičiek podávame plnku. Na plnku dáme druhé koliesko a zlepíme. Naplnené medovníčky uložíme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme plátkami mandlí alebo podľa svojho vkusu. V rúre upečieme do ružova.

    Plnené medovníčky - obrázok 3

Diskusia k receptu

chapona
pobavila si ma, keď si napísala, že rct si získala pred 23 rokmi od kolegyne, keď máš teraz 29 rokov ???
podobný rct robievam aj ja, len mám trochu inú plnku tiež orechovú, ale bez pomar. a citr. kôry a môžem potvrdiť, že je vynikajúci; ja som ho získala od kamarátky naozaj pred 23 rokmi:))
valeri
Výbornééééé, určite ich na rok vyskúšam :-))
tetrisss
No teda, to je parada, skoda, ze uz mam medovniky, ale na druhy rok...
myalab
@martamm verim, ze budes spokojna, potom napis... Odporucam pouzivat domaci med. A pre vyssi lesk natriet medovnicky aj pred pecenim aj hned horuce vytiahnute z rury.. Dobru chut :)
jatanika
@myalab , takéto medovníčky sú pre mňa novinkou ... páčia sa mi ... musia odstáť? zmäknúť?
myalab
medovničky su uplne makucke. Je v nich plnka, takze od tej maju vlhkost. Ak sa pri peceni moc nevysusia spravidla kazde medovniky, v ktorych je tuk nie su tvrde, ale to uz zalezi aj od rury a dlzky pecenia a skladovania. Tieto Ti odporucam fakt su delikates... prave preto som ich pridala, ze nevidela som tu taky receptik.
frona
ja mám tiež tento recept už nejakých 30 rokov. Bol niekedy v Živote. Tiež tam nedávam postrúhanú kôru a sú ozaj vynikajúce. Ja som si ešte recept vylepšila tak, že spodné koliesko je trošku menšie ako vrchné. Lepšie sa mi tak naplnené zlepujú. Práve ich idem dnes robiť. Cesto už mám odležané....mňam
myalab
@jatanika rado sa stalo :)
@frona tento recept pochadza tiez z časopisu Život a bol aj s kôrami s citróna a pomaranča, tie prave ozvlastnia tu plnku, ale kto nechce je na nom ci da alebo nie. Mne osobne by tam ta vona chybala. Tiež sa mi na tomto recepte paci, ze plnka mi vzdy presne vyjde.
@dogagador je mi luto :)
ela77
škoda, že som si nepočkala na tento recept , ale možno, možno aspoň z pol dávky skúsim,i keď nerada, lebo kalórie, kalórie. Ale tvoj recept má aj málo tuku tak je fajn. A končím nazeraniu do varechy, lebo človek neodolá. Idem teda do prírody, je krásne šlniečko a teplota vonku 7 stupňov plus.
myalab
@ela77 mas pravdu zdravsie je na cerstvom vzduchu. Aj ja vybehnem... Ved uz mam plnu spajzu... Ale tu na vareche ma stale nieco zlaka :)
ela77
nechcem byť dotieravá s tým vekom akosi neverím. Prepáč, veď to by si bola zaslúžilá varecháčka i keď prihlásením sa si Juniorka. Ak máš naozaj toľko, tak to fotenie receptov a vkladanie na Varechu robíš sama.???? Takých srandistov tu už máme, nevadí ak si robíš srandu, ale vidíš ako mito vŕta v hlave. a just som ešte urobila tie t voje gombičky s lekvárom a mandľou a zlepované medovníčky (tie sú ešte v chladničke v podobe cesta do zajtra). Samozrejme, že iba polovičné dávky. Nemám toho veľa, ani nechcem, lebo potom sa iba zobká, zobká. Ale niektoré recepty sú lákavé tak, že človek neodolá. Prajem príjemné Vianoce nielen teba, ale všetkým varecháčom. @myalab , prepáč za tú moju zvedavosť, alebo nedôveru.
gardave
Medovníčky už mám, ale nevadí, večer zarábam cesto na tieto. Nie je to jedno, kto má koľko rokov?
ela77
ani to nie je jedno s tým vekom @gardave , veď ak je to pravda, tak je to krásny vek, zaslúžila by si darček od redakcie ako najstaršia varecháčka. Obdivujem ľudí s takým elánom, preto to moje vyzvedanie a určite by sa pridali k tomu želaniu aj ďalší, takže to nie je jedno, možno ty @gardave patríš medzi tých čo pozrú iba recept, ja som sa však pozrela aj na to kto to posiela a neviem o tom, že by bol zákaz pozrieť si profil ktoréhokoľvek varecháča, takže neviem prečo to vadí práve tebe. Ja som sa @myalab ospravedlnila v mojom komentári a je to na nej ako bude reagovať.
chapona
@myalab nemusela si meniť vek v profile, všimla som si ho náhodou (zdalo sa mi to vtipné, je mi to jasné, že kdesi je preklep), táto stránka nie je o veku, ale o varení.... a som presvedčená, že Tvoje plnené perníčky sú vynikajúce - tak ako moje:)))
bol to len náhodný postreh - takže ak Ťa to urazilo, prijmi moje ospravedlnenie
ela77
@myalab perníčky som práve vytiahla z rúry a sú ozaj mäkučké, nielen tým že sú plnené.Ešte sa chystám urobiť tie ovsené guličky. To bude chrumkadlo pre mňa. A ešte raz sa ospravedlňujem, za tú moju zvedavosť, ale nebolo to kvôli senzáciichtivosti, ani netaktnosť, bol to obdiv, každá moja otázka mala skrytý obdiv a chcela som to hodiť do diskusie na návrh na ocenenie, lebo nielen kvôli veku, ale aj recepty boli fajn a podľa reakciíí varecháčok, tak aj napriek tomu, že už majú mnohé napečené, tak skúsili ešte aj tieto tvoje. Ale vidím, že sa tá moja zvedavosť začína zvrhavať na kritiku, takže nemusíš odpovedať, ale ak chceš tak mi napíš na meil:inforum@pobox.sk. Samozrejme nechcem sa vnucovať, ale aby sa predišlo kritickým komentárom tak radšej reakciu tam. Teším sa na ďalšie recepty, ale tie zatiaľ žiaľ skončia iba v kuchárskej knihe, lebo už toho bolo ozaj veľa.
myalab
@gardave dakujem. Jasne, ze je jedno kto ma kolko rokov. Na tejto stranke ide o recepty :) tak verim ze sa Ti medovničky vydaria. U nas su číslo 1. Prajem pekne Vianoce celej rodinke...
@ela77 neboj na nikoho sa nehnevam, ale vazim si @gardave , ze ma touto cestou podrzala a nechcem, aby tu vznikali nedorozumenia. Profil je verejny. Omylom som tam povodne zadala vek, lebo som nevedela, ze je to verejny udaj a uz mi to nejde zmazat. Nechcela som, aby z tohoto dovodu tu vznikol nejaky problem. Aj tak je to tu vsetko len virtualne a osobne sa nepozname. V realnom zivote nevidim ziaden problem, aj ked je to diskretny udaj.Verim, ze ak niekedy siahnete po mojich receptoch budete spokojne a o to mi ide. No zasluzena varechacka nie som :) blizie vidis moje foto :) je asi tak pred 3 rokmi.
@chapona nemam ziaden problem aj ja sa na tom smejem, vidim, ze si to spravne zobrala tak som rada, ze si sa na tom pobavila :) a tiez verim, ze vsetky zainteresovane sa na tom pobavili :) Pekne Vianoce všetkým :)
myalab
@ella77 som rada, ze pernicky sa Ti vydarili, to je pre mna podstatne, ked som pisala ten predchadzajuci prispevok, este tu tvoj posledny nebol, tak si mi urobila obrovsku radost, ze skusas moje receptiky a ze si spokojna to je pre mna viac ako akykolvek darcek :)
marianna76
Fajn, našla som ich pred vianocami, určite si tieto tvoje spravíme... možno i skôr... Dík
ela77
@myalab nebudú chýbať ani tento rok, boli zjedené prvé a musela som dorábať.
myalab
to ma velmi tesiii ela77 :) som rada, ze maju uspech...
ela77
chcela by som komentárom pripomenúť tieto fantastické medovníčky od @myalab , sú ozaj výborné , odporúčam skúsiť tým čo ich ešte nepoznajú. Aj keby som nepiekla nič iné k Vianociam, tak tieto musia byť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia