Foto: myalab
Tento recept som získala pred 23. rokmi od mojej bývalej kolegyne, ktorá ho vtedy našla v časopise Život a priniesla nám do Zobraziť celý popisTento recept som získala pred 23. rokmi od mojej bývalej kolegyne, ktorá ho vtedy našla v časopise Život a priniesla nám do práce ochutnať. Od vtedy je mojim obľúbeným...
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
500 g |
|
200 g |
|
160 g preosiaty |
|
90 g |
|
2 ks celé |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
150 g |
|
100 g preosiaty |
|
2 ks celé |
|
1 KL |
|
2 PL postrúhaná |
|
2 PL postrúhaná |
|
Na ozdobu: | |
podľa potreby mandle |
|
Na potretie: | |
1 ks rozšľahané celé |
|
Postup
-
1
Nad parou zohrejeme med a dobre vymiešame s cukrom a korením. Do vlažného vmiešame vajcia, maslo, múku a sódu bicarbónu. Spracujeme cesto a odložíme ho do druhého dňa do chladničky. Na druhý deň cesto nechame hodinku pri izbovej teplote a rozvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Povykrajujeme kolieska.
-
2
Plnku pripravíme vyšľahaním vajec s cukrom, vmiešame mleté orechy, maizénu, citrónovú a pomarančovú kôru postrúhanú na jemno.
-
3
Na kolieska pomocou dvoch lyžičiek podávame plnku. Na plnku dáme druhé koliesko a zlepíme. Naplnené medovníčky uložíme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme plátkami mandlí alebo podľa svojho vkusu. V rúre upečieme do ružova.
podobný rct robievam aj ja, len mám trochu inú plnku tiež orechovú, ale bez pomar. a citr. kôry a môžem potvrdiť, že je vynikajúci; ja som ho získala od kamarátky naozaj pred 23 rokmi:))
@frona tento recept pochadza tiez z časopisu Život a bol aj s kôrami s citróna a pomaranča, tie prave ozvlastnia tu plnku, ale kto nechce je na nom ci da alebo nie. Mne osobne by tam ta vona chybala. Tiež sa mi na tomto recepte paci, ze plnka mi vzdy presne vyjde.
@dogagador je mi luto :)
bol to len náhodný postreh - takže ak Ťa to urazilo, prijmi moje ospravedlnenie
@ela77 neboj na nikoho sa nehnevam, ale vazim si @gardave , ze ma touto cestou podrzala a nechcem, aby tu vznikali nedorozumenia. Profil je verejny. Omylom som tam povodne zadala vek, lebo som nevedela, ze je to verejny udaj a uz mi to nejde zmazat. Nechcela som, aby z tohoto dovodu tu vznikol nejaky problem. Aj tak je to tu vsetko len virtualne a osobne sa nepozname. V realnom zivote nevidim ziaden problem, aj ked je to diskretny udaj.Verim, ze ak niekedy siahnete po mojich receptoch budete spokojne a o to mi ide. No zasluzena varechacka nie som :) blizie vidis moje foto :) je asi tak pred 3 rokmi.
@chapona nemam ziaden problem aj ja sa na tom smejem, vidim, ze si to spravne zobrala tak som rada, ze si sa na tom pobavila :) a tiez verim, ze vsetky zainteresovane sa na tom pobavili :) Pekne Vianoce všetkým :)