Foto: pivonka
Už dávno som nerobila plnené kurča. Tentoraz nebolo vyhnutia.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Neviem, čím kŕmia kurčatá (a toto bolo slovenské), že sú čoraz väčšie (a čoraz tučnejšie). Keď som ho položila na váhu, malo 1,800 g. Voľba bola jasná - naplniť.
-
2
Keď plním kurča, tak ho vykostím. Je to piplačka, ale dá sa to, len treba mať trpezlivosť. Odrežem posledné dva články krídiel. Narežemi na prsiach a nožom postupne oddeľujem mäso od kostí.
-
3
Vykostím aj stehná a krídla a vtiahnem ich dnu. Z mäsa mám hotový plát a kosti, ktoré môžeme použiť do polievky.
-
4
Pripravím si plnku. Staršie rožky pokrájam a zvlhčím mliekom. Na oleji si spením cibuľku (môžeme osmažiť aj slaninku, plnka má potom inú chuť) pridám pokrájanú kuraciu pečeň. Osolím (kuraciu pečienku môžeme soliť hneď), okorením, a pridala som aj bylinky.
-
5
Orestovanú pečeň pomeliem k rožkom.
-
6
Pridám vajíčka, posekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Premiešam.
-
7
Mäso osolím, plnku navrstvím na mäso
-
8
a zošijem. Posolím aj po vrchu. Je dobré korpus zviazať kuchynským motúzikom, ale mňa zradil, mala som už len malý zbytok.
-
9
Do pekáča som dala aj pečiaci papier, aby sa mi kožka kurčaťa neprilepila na plech. Podlejem trochou teplej vody.
-
10
Asi po pol hodine pečenia kurča obrátim. Ku plnenému kurčaťu robievam ryžu, ale neodolala som a pridala aj trochu zemiakov a dobre som urobila, lebo pečené s kurčaťom, sú najlepšie.
@mijaita , si mi nasadila chrobáka do hlavy. Koľko toho masla asi dávaš? Takže myslíš, že kurča pustí dosť šťavy, aby (spolu s tým maslom) zvlhčilo 4 rožky? To vieš, že vyšší level ma láka, určite nabudúce skúsim.
@sracz , ty naše slniečko, aký milý komenár. S tou rovnakou krvnou skupinou rada súhlasím. Vždy si s potešením prečítam či už tvoj recept, alebo iný príspevok, lebo mám rada tvoj optimizmus a pozitívny prístup.
@evia , takému komplimentu som sa musela zasmiať. "-))
@palokuchki , Tú pečienku pomeliem so všetkým činom, teda aj s cibuľkou, (niekedy slaninkou, ale tej nedávam veľa) a pridám aj olej, na ktorom sa orestovala. Ale vidím, že sa mám stále čo učiť. Napíšeš mi, koľko tuku asi dávaš? Bylinku k restovaniu pečienky pridávam tiež, (trochu to na fotke aj vidno) neviem, ako sa správne volá. Môj otec ju kedysi dávno nasadil na záhradku a hovoril, že to je balšam. Vonia krásne a ja ju v kuchyni hojne používam. Čo sa týka cesnaku - popravde, až tak mi nechutí (tu by sa veľa ľudí chytilo za hlavu) a je mi aj ťažký na žalúdok. Dávam len tam, kde je to nevyhnutné. Ale s tým práškom do pečiva najbližšie vyskúšam. Ďakujem tebe aj @mijaita za rady, vždy sa rada niečo naučím.
@medulienka , vidíš, aj ja sa mám ešte čo učiť,
@helca , som rada, že sa ti môj recpept páči.
@sonulienka , máš šikovného manžela a v kuchyni ti aspoň samej nie je smutno. Pozrela som si tvoj recept - ak máte radi pečienku, skús pridať podľa tohoto môjho receptu.
@alenka , bez rešpektu vykosťuj, chce to len trpezlivosť. Ty si predsa skúsená kuchárka, pôjde to.
@evanaaa , cibuľku som popražila, keď som na ňu dávala restovať pečeň. Do rožkov, ako alternatívu mlieka, som už dostala tipy v reakciách a tvoj tiež stojí za vyskúšanie, rada inovujem. Poviem ti po pravde, to moje kurča malo tuku ozaj dosť a to som všetok dostupný v príprave odstránila. Pri pečení som polievala po vrchu výpekom. Dobre, že si mi pripomenula sneh, kedysi dávno som tak robila, asi sa k tomu vrátim.
www.akosatorobi.sk/video/761/vykostenie-kurata-ako-vykosti...